Studentski seminar, 4. septembar 2019.

Redovni sastanak Seminara biće održan u sredu, 4. septembra 2019. u sali 301f Matematičkog instituta SANU sa početkom u 12 časova.

Predavač: Marko Mitrović, Univerzitet Jejl

Naslov predavanja: SUBMODULARNOST I MAŠINSKO UČENjE

Apstrakt:
Submodularne funkcije su diskretne funkcije gde se dodatna vrednost svakog elementa smanjuje što više elementa smo već dodali u postojeći skup. Jedna od glavnih prednosti submodularnih funkcija je činjenica da je teoretski dokazano da mogu da se približno optimizuju u linearnom vremenu. Predavanje se sastoji od kratkog uvoda u submodularne funkcije i nekoliko primera kako submodularne funkcije mogu da se koriste za mašinsko učenje.

Biografija predavača:
Marko Mitrović (http://campuspress.yale.edu/markomitrovic/) je doktorant računarstva na Yale univerzitetu u SAD, diplomirao je matematiku  i računarstvo na Simon Fraser univerzitetu u Vankuveru. Radio je za Facebook i Google.

detaljnije

Skup ERC Funding Opportunities, 5. septembar 2019, Rektorat UB

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Evropski istraživački savet Evropske komisije (European Research Council - ERC) organizuju skup "ERC Funding Opportunities: Supporting excellent researchers all over Europe", koji će biti održan 5. septembra 2019 u Rektoratu UB.

Evropski istraživački savet (https://erc.europa.eu/) ima za misiju da u Evropi podstakne istraživanja najvišeg kvaliteta, koje talentovanim istraživačima i njihovim timovima pruža mogućnost razvoja ideja u različitim oblastima, podstičući naučnu izvrsnost na najvišem nivou.

Agenda skupa

Skup je otvorenog tipa, ali je prijava obavezna. Prijavljivanje se vrši popunjavanjem formulara na sajtu
https://prijava-ucesnika.mpn.gov.rs/

detaljnije

Obaveštenje o raspisivanju konkursa-septembar 2019.

Detaljnije

detaljnije

Interdisciplinarna Peta NoR-CEL konferencija, 25-27. avgust 2020, Univerzitet Sent Endrjus, Škotska

Interdisciplinarna Peta NoR-CEL konferencija, pod nazivom "How did it all begin?", biće održana od 25-27. avgusta 2020. na Univerzitetu Sent Endrjus u Škotskoj (http://www.nor-cel.com/2020-conference-.html).

Proučavanje osnova nastanka i evolucije života zahteva interdisciplinarni pristup, tako da pored fizike, hemije i biologije mora biti uključen i niz drugih nauka. Postoji izvesno oslanjanje na astrobiologiju, ali deo odgovora mogu dati naučnici koji nisu nužno uključeni u ovu oblast, na primer, naučnici koji rade na medicinskoj virologiji, ekološkim studijama, svemirskim istraživanjima paleontologiji, kao i oni koji dolaze iz matematičkih ili filozofskih disciplina.

Trenutno se razvijaju svemirski teleskopi i nanotehnologije pomoću kojih se očekuju otkrića  biosignatura života izvan našeg Sunčevog sistema, pa čak i naše Galaksije u relativno skoroj budućnosti. Peta NoR-CEL konferencija je još jedna prilika za objedinjavanje znanja  o ovom važnom pitanju putem naučnih izlaganja, diskusija i debata.

Poster konferencije

detaljnije

Pristupno predavanje u okviru konkursa za izbor jednog docenta za užu naučnu oblast: Matematička analiza

Na konkurs se prijavio jedan kandidat: dr Petar Melentijević
Naslov predavanja: „Problem Havinsona za harmonijske funkcije u poluprostoru i lopti u R^n".

Datum, vreme i mesto održavanja: sreda 21.08.2019. godine u 12 časova

Članovi komisije:

- dr Danko Jocić, red. prof.
- dr Olivera Mihić, red. prof.
- dr Branka Pavlović, doc.
- dr Stefan Milošević, doc.
- dr Vladimir Božin, doc.

Datum objavljivanja: 14.08.2019.

detaljnije

Pristupna predavanja za izbore u nastavnička zvanja

Pristupno predavanje u okviru konkursa za izbor dva docenta za užu naučnu oblast: Računarstvo i informatika

Na konkurs se prijavilo četiri kandidata:
- dr Čukić Ivan
- dr Stojanović Đurđević Sana
- dr Mišković Stefan
- dr Vujičić Stanković Staša

Naslov predavanja: "Upravljanje memorijom na ne-virtuelnim i virtuelnim sistemima"

Datum, vreme i mesto održavanja:  sreda 28.08.2019.  sala 704/IV sprat, po sledećem rasporedu:

1) U 10.00 sati - dr Staša Vujičić Stanković
2) U 10.30 sati - dr Stefan Mišković
3) U 11.00 sati - dr Sana Stojanović Đurđević
4) U 11.30 sati - dr Ivan Čukić


Članovi komisije:
prof. dr Nenad Mitić, redovni profesor;
prof. dr Miodrag Živković, redovni profesor;
dr Zoran Ognjanović

Datum objavljivanja: 31.07.2019.

 

detaljnije

PHOTONICA2019 - 7. međunarodna škola i konferencija o fotonici, SANU, od 26. do 30. avgusta 2019.

U Beogradu će se u zgradi Srpske Akademije Nauka i Umetnosti u periodu od 26. do 30. avgusta 2019. godine održati VII međunarodna škola i konferencija o fotonici PHOTONICA2019 uz potvrđeno učešće 30-ak eminentnih predavača po pozivu iz celog sveta. PHOTONICA okuplja istraživače koji proučavaju kvantnu i nelinearnu optiku, optičke komunikacije, komponente i uređaje, biofotoniku, optičke materijale, spektroskopiju i mnoge druge atraktivne oblasti u domenu nauke o svetlosti. Pored plenarnih predavanja, u okviru konferencije po prvi put biće organizovan i specijalni simpozijum „Machine learning with Photonics“ u cilju jačanja saradnje između akademije, industrije i IT sektora. Simpozijum je osmišljen u kooperaciji s prof. Darkom Zibarom s Tehničkog Univerziteta u Danskoj, dobitnikom jedne od prestižnih nagrada u domenu svetlosnih tehnologija, za doprinos u optičkim komunikacijama primenom mašinskog učenja. Pored simpozijuma, program uključuje i dva paralelna događaja: radionicu „The European synchrotron and FEL user organisation (ESUO) Regional Workshop“ i COST akciju „Quantum Technologies with Ultra-Cold Atoms - AtomQT“.

Više detalja o konferenciji i pratećim skupovima je dostupno na:
http://www.photonica.ac.rs/.

Pozivaju se zainteresovani studenti osnovnih i master studija da do 10.8.2019. prijave svoje prisustvo na konferenciji PHOTONICA2019 putem mejla na: photonica2019@ipb.ac.rs. U prijavi je potrebno da navedu svoje ime i prezime, broj indeksa i fakultet na kom studiraju, kontakt mejl adresu, kao i sesije kojima žele da prisustvuju.

detaljnije

NAUČNI SKUP IZ SIMPLEKTIČKE TOPOLOGIJE Beograd, 19-23. avgust 2019.

Na Matematičkom fakultetu u Beogradu održaće se naučni skup "Workshop on Symplectic Topology", od 19. do 23. avgusta 2019. Predviđeno je da se prvih dana skupa održe uvodna predavanja u formi letnje škole (namenjene studentima viših godina, postdiplomcima i drugima koji žele da se upoznaju sa simplektičkom topologijom), kao uvod u oblast i u istraživačka predavanja u drugom delu.

Više detalja o skupu

Molimo zainteresovane učesnike da se prijave organizatorima na: symplectic(at)math.rs.

detaljnije

Poziv na otvaranje izložbe 'Put na Mesec' u Galeriji Prirodnjačkog muzeja, 26. jul 2019.

Pozivamo Vas na otvaranje izložbe pod nazivom "Put na Mesec" u Galeriji Prirodnjačkog muzeja, Mali Kalemegdan 5, Beograd u petak, 26. jula 2019. godine sa početkom u 19 časova. Izložba je posvećena obeležavanju 50 godina od sletanja Apolo 11 na Mesečevo tlo. Autor izložbe je Miloš Jović, viši kustos.

Na otvaranju će govoriti David Vujić, jedan od sedmorice naučnika srpskog porekla koji su učestvovali u misiji "Apolo 11", inženjer i zvanični portparol američke svemirske agencije NASA i programa "Apolo 11", kao i Boško Čolak-Antić, simultani prevodilac, dobitnik nagrade Radio Beograda za prenos prvog čovekovog sletanja na Mesec 1969. Boško Čolak-Antić je i dobitnik specijalne nagrade američke svemirske agencije NASA za najbolje praćenje i komentarisanje letova na Mesec iz programa "Apolo" u medijima van engleskog govornog područja.

Pozivnica

detaljnije

Prva međunarodna konferencija Život i delo Milutina Milankovića: prošlost, sadašnjost, budućnost, jul 2019.

Povodom obeležavanja 140 godina od rođenja i 110 godina od dolaska Milutina Milankovića na Univerzitet u Beogradu održaće se prva međunarodna konferencija Život i delo Milutina Milankovića: prošlost, sadašnjost, budućnost, od 19. do 21. jula 2019.

Prvo saopštenje

Konferencija će predstavljati forum na kojem stručnjaci iz različitih naučnih oblasti imaju mogućnost da predstave rezultate svog naučnog rada, upoznaju se sa sličnim istraživanjima iz datih oblasti umreženih zajedničkom temom – životom i delom Milutina Milankovića.

Mesto održavanja konferencije:
Univerzitet u Beogradu – Arhitektonski i Građevinski fakultet, Bulevar kralja Aleksandra 73/I,II Beograd

Detaljan program

Kontakt: mm_conference@arh.bg.ac.rs

detaljnijeVesti i dešavanja

Aktivnosti na seminarima

sve vesti