Seminar Katedre za računarstvo i informatiku, 5. maj 2016.

Naredni sastanak Seminara biće održan u četvrtak, 5. maja 2016. u sali 718 Matematičkog fakulteta sa početkom u 18 časova.

U okviru ovog sastanka Seminara biće održana diskusija posvećena nekim pitanjima računarske terminologije.

Cilj diskusije nije nalaženje opštih rešenja za jezičke i terminološke probleme, već pokušaj da se napravi mali, interni dogovor oko jednog veoma ograničenog skupa konkretnih termina i pravila koja se najčešće koriste.

Na seminar je pozvano i nekoliko gostiju sa drugih fakulteta koji će preneti svoja iskustva.

Na adresi:

https://docs.google.com/document/d/1NhzhU95KTlRK9riHxEARy4fNauPKbg23io7zOzya1tg/edit?usp=sharing

se nalazi okvirni spisak termina o kojima će biti diskutovano.

Poželjno je listu dopuniti pre sastanka Seminara.

detaljnije

Odeljenje za matematiku, 4. maj 2016.

Naredni sastanak Seminara biće održan u sredu, 4. maja 2016. u sali 2 na prvom spratu SANU sa početkom u 12 časova, kao zajednički sastanak sa KGTA seminarom.

Predavač: Herbert Edelsbrunner, IST Austria

Naslov predavanja: GENERALIZED DISCRETE MORSE THEORY AND THE EXPECTED SIZE OF POISSON-DELAUNAY MOSAICS

Apstrakt: The radius function on the Delaunay triangulation of a discrete set of points is a generalized discrete Morse function. There is renewed interest in this fact motivated by the emergence of persistent homology as an important tool in data analysis. I will briefly explain what all these terms mean. The particular mathematical question in focus will be the expected density of critical simplices in an n-dimensional Poisson-Delaunay mosaic, as well as the expected density of Delaunay simplices. The latter have been know since the work of Miles up to dimension 3, and with the new approach we get them also in dimension 4. (Joint work with Anton Nikitenko and Matthias Reitzner.)

Kratka biografija predavača:

Profesor Herbert Edelsbrunner je jedan od najznačajnijih svetskih specijalista u oblasti diskretne i računarske geometrije i topologije, član Austrijske akademije nauka, Nemačke akademije nauka (Leopoldina) i dobitnik Alan T. Waterman nagrade i drugih priznanja.

https://ist.ac.at/fileadmin/user_upload/pdfs/Faculty_CV_Pubs/Edelsbrunner_CV.pdf

detaljnije

Odbrana doktorske disertacije Miloljuba Albijanića, 09.05.2016.

Odbrana doktorske disertacije Miloljuba Albijanića "Apstrakcija i primena matematičke analize u nastavi na tehničkim fakultetima" održaće se u ponedeljak 09.05.2016. u 13 sati u sali 706.

detaljnije

Seminar Katedre za računarstvo i informatiku, 28. april 2016.

Naredni sastanak Seminara biće održan u četvrtak, 28. aprila 2016. u sali 718 Matematičkog fakulteta sa početkom u 18 časova.

Predavač: Milica Gašić, Univerzitet u Kembridžu

Naslov predavanja: GOVORNI SISTEMI ZA DIJALOG KOJI UŽIVO UČE

Detaljnije informacije o Seminaru dostupne su na strani:
http://computing.matf.bg.ac.rs

detaljnije

Obaveštenje o neradnim danima, Vaskršnji praznici i Praznik rada

Prema kalendaru aktivnosti Matematičkog fakulteta, kao i prema Zakonu o državnim i drugim praznicima u Republici Srbiji:

neradni dani su:

29, 30. april, 1. i 2. maj (petak-ponedeljak) Vaskršnji praznici
1, 2. i 3. maj (nedelja-utorak) Praznik rada

Prvi radni dan je sreda 4. maj.

detaljnije

Odbrana doktorske disertacije Bojane Milošević

Odbrana doktorske disertacije Bojane Milošević "Asimptotska svojstva neparametarskih testova zasnovanih na U-statistikama i V-statistikama sa nedegenerisanim i slabo degenerisanim jezgrom" održaće se u petak 06.05.2016. u 13 sati u sali 706.

detaljnije

Promocija doktora nauka Matematičkog fakulteta, 25.04.2016.

Svečana promocija doktora nauka Matematičkog fakulteta održaće se u ponedeljak 25. aprila 2016. u 11 sati u svečanoj sali Rektorata Univerziteta u Beogradu.

http://www.bg.ac.rs/sr/dogadjaj.php?id=847

detaljnije

Danubius Young Scientist Award 2016

Austrijsko savezno ministarstvo za nauku, istraživanje i privredu i Institut za Dunavsku regiju i Centralnu Evropu dodeljuju po treći put Danubius Young Scientist Award. Želja Ministarstva je da podstakne mlade naučnike/naučnice da istraže pitanja i teme koji su specifično vezani za Dunavsku regiju. Predviđeno je 14 nagrada za po jednog mladog naučnika/naučnicu iz po jedne zemlje članice Evropske strategije za Dunavsku regiju: Austrije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Češke, Hrvatske, Mađarske, Moldavije, Nemačke, Rumunije, Slovačke, Srbije i Ukrajine. Nagrada iznosi 1.200,00 po dobitniku/dobitnici.

Obaveštenje

Poziv

detaljnije

Kako napraviti i održati dobru prezentaciju, prof. dr Tijana Prodanović, 25.04.2016.

Prof. dr Tijana Prodanović, Departman za fiziku, PMF Novi Sad, održaće predavanje na temu "Kako napraviti i održati dobru prezentaciju" u sali 821 na V spratu Matematičkog fakulteta, u ponedeljak 25. aprila u 17 sati.

Sažetak: Bilo da ste student, profesor, istraživač, bilo da pripremate prezentaciju za odbranu (seminarskog, diplomskog, master, doktorskog) rada ili za izlaganje konferenciji, uspeh vašeg izlaganja neće zavisiti samo od teme o kojoj pričate, od sadržaja.

Koliko će vaše izlaganje ostati upamćeno i prihvaćeno zavisiće dosta i od toga kako pričate i kako izgledate dok pričate o tome, jer čak i najbolja ideja može da ostane neshvaćena ako se ne predstavi dovoljno dobro.

Veština dobrog prezentovanja u poslednjih nekoliko godina postaje sve potrebnija. Na sreću to je i dalje veština i nešto što se može naučiti. Na ovom predavanju biće reči o nekim osnovnim smernicama koje već same po sebi mogu dosta pomoći da vaša prezentacija i vaše izlaganje bude bolje prihvaćeno i duže zapamćeno.

Pozivamo sve zainteresovane da dodju na predavanje koje počinje tačno u 17 sati zbog ograničenog vremena.

detaljnije

Pearson, predstavništvo u Beogradu

Vodeća svetska obrazovna kompanija, Pearson, ima predstavnika u Beogradu od 2015. godine.

Profesorima Matematičkog fakulteta nudimo mogućnost da na našem sajtu https://heuk.pearson.com/ pogledaju naša štampana i digitalna izdanja.

Ukoliko budete zainteresovani za neki naslov koji biste koristili u nastavi, možete se obratiti predstavniku kompanije i zatražiti besplatan primerak.

Uz knjigu profesori dobijaju i pristup Pearson onlajn materijalima koje mogu koristiti tokom predavanja.

Kako se mnoge stvari u obrazovanju menjaju i prate novine u tehnološkim dostignućima, tako je i Pearson omogućio da se deo njegovih proizvoda koristi na internetu.

Svaki predmet ima podršku na platformama koje se nazivaju MyLab and Mastering: http://www.pearsonmylabandmastering.com/global/

U saradnji sa profesorima sa Harvarda, Pearson je napravio platformu Learning Catalytics, koja pospešuje interaktivno učenje i mogućnost korišćenja mobilnih uređaja studenata u toku nastave u obrazovne svrhe: https://learningcatalytics.com/

Pored navedenog, Custom publishing predstavlja mogućnost da se objavi knjiga za Pearson i do sada smo imali uspešnu saradnju sa profesorima iz regiona.

Ukoliko vas zanimaju novi naslovi, uvek se možete obratiti predstavniku Pearson-a i dobiti svoj primerak ili kod preko koga možete pristupiti jednoj od platformi.

Za dodatna pitanja možete se obratiti Marini Mudrenović mejlom na: Marina.mudrenovic@pearson.com

detaljnije