Seminar iz astronomije i astrofizike, 24. maj 2016.

Naredni sastanak Seminara biće održan u utorak, 24. maja 2016. od 18h u sali 809 Matematičkog fakulteta, V sprat.

Predavač: dr Edi Bon, naučni saradnik Astronomske opservatorije u Beogradu

Naslov predavanja: PERIODIČNOST U KRIVAMA SJAJA I RADIJALNIH BRZINA KOD AKTIVNIH GALAKSIJA

Apstrakt: Jezgra aktivnih galaksija su najsjajniji objekti u svemiru. Ove objekte karakteriše veoma velika promenljivost emitovanog zračenja u
svim delovima spektra.

Mehanizmi koji mogu proizvesti promenljivost zračenja u aktivnim galaksijama predstavljaju još uvek nerešen problem.

Dugo se smatralo da je ta promenljivost slučajna, međutim sve je više objekata kod kojih krive sjaja ukazuju na postojanje moguće periodičnosti, u slučaju dovoljno dugih monitoring kampanja. Ovakvi rezultati otvaraju potpuno nove perspektive u izučavanju fizičkih procesa u ovim objekatima.

Pored inovativnih matematičkih alata korišćenih u potrazi za periodičnom komponentom u krivama sjaja, biće predstavljeni i mogući mehanizmi emisije, koji bi potencijalno mogli da ih proizvedu.

detaljnije

Seminar za geometriju, obrazovanje i vizualizaciju sa primenama, 19. maj 2016.

Naredni sastanak Seminara biće održan u četvrtak, 19. maja 2016. u sali 301f Matematičkog instituta SANU sa početkom u 17:15.

Predavač: Moruz Marilena, Universite de Valenciennes

Naslov predavanja: A CLASSIFICATION OF ISOTROPIC HYPERSPHERES
Apstrakt

detaljnije

Manifestacija M3, poseta učenika iz Čačka, 19.05.2016.

Klub matematičara Tehničke škole iz Čačka ove školske godine obrađuje Aktuarsku i finansijsku matematiku iako srednjoškolci ne izučavaju ovu temu na redovnoj nastavi.

U okviru posete Matematičkom fakultetu učenici će od naših profesora čuti nešto više o ovoj oblasti, a sa predstavnicima studenata razgovaraće o studiranju.

Kao deo manifestacije Maj mesec matematike gosti će obići i izložbu CPN-a Lica matematike u holu zgrade na Studentskom trgu 16, gde će imati priliku i da rešavaju različite zadatke na matematičkom stolu.

Ovogodišnji M3 predstavlja stvarna, živa lica matematike širom Srbije – deset najkreativnijih nastavnika i profesora matematike, izabranih na konkursu na kome je učestvovalo više od 200 nastavnika iz svih delova Republike.

Njihove dobre prakse, znanje i ljubav prema matematici koju dele sa svojim učenicima, tokom ovog maja biće dostupne svim ljubiteljima znanja i radoznalcima kroz radionice, akcije i različite poruke.

„Maj mesec matematike“ predstavlja i lica deset velikana koji su kroz istoriju gradili ovu nauku. Sa idejom da pokrene, zainteresuje, začudi i promeni, M3 će ovoga puta otkriti na desetine i stotine odraza najveće avanture koju je čovek ikada preduzeo otkako broji, računa i matematički posmatra svet – skriveno, uzbudljivo, istinsko lice matematike.

Tokom trajanja M3, svi zainteresovani posetioci imaće priliku da pogledaju izložbu Lica matematike i matematički velikani u holu Matematičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, ali i u pojedinim vozilima GSP-a. Takođe, deo programa biće održan u novootvorenim Naučnim klubovima širom Srbije.

http://elementarium.cpn.rs/u-centru/lica-matematike/

detaljnije

Stipendije iz Fonda „Kraljica Jadviga”, Jagelonski univerzitet u Krakovu

Jagelonski univerzitet u Krakovu i ove godine oglašava poziv za dostavljanje prijava za stipendije iz Fonda „Kraljica Jadviga”.

Cilj Fonda je da omogući finansijsku podršku najzaslužnijim naučnim radnicima i doktorandima. Stipendiju Fonda može dobiti naučni radnik ili student doktorskih studija iz jedne od zemalja Srednje i Istočne Evrope, bivšeg Sovjetskog Saveza i zemalja Balkana za istraživački rad na Jagelonskom univerzitetu u Krakovu.
Od 1999. godine do danas dodeljeno je oko 900 stipendija korisnicima iz 21 zemlje.
Mesečni naučnoistraživački boravak u Krakovu može da se odvija u periodu od oktobra 2016. do juna 2017. (u opravdanim slučajevima boravak može da se produži).

Krajnji rok za podnošenje prijava za stipendije je 15. jun 2016.

Dodatne informacije (dostupne i na engleskom jeziku):
http://www.dn.uj.edu.pl/fundusze/jadwiga

The Queen Jadwiga Fund-Rules

The Queen Jadwiga Fund-Criteria

Application form

detaljnije

Seminar za računarstvo i primenjenu matematiku, 17. maj 2016.

Naredni sastanak Seminara biće održan u utorak, 17. maja 2016. u sali 301f Matematičkog instituta SANU sa početkom u 14:15 časova.

Predavač: Slobodan Ćuk, CEO TESLAco

Naslov predavanja: NIKOLA TESLA I ENERGETSKA ELEKTRONIKA

Apstrakt: Nikola Tesla je podario svetu polifazni sistem generisanja i prenošenja električne energije na velike distance. Taj metod je i dalje neprevaziđen i posle 120 godina jedini način kojim se stotine megavata električne energije prenose na sve delove sveta brzinom svetlosti! Tesla je svoj sistem upotpunio Teslinim generatorima i motorima, koji i danas pokreću industriju celog sveta!

Ključna odlika Teslinog sistema je da ne smešta električnu energiju već je prenosi. Sadašnja Energetska Elektronika je ograničena time da svi tipovi konvertora (DC-DC, AC-DC i DC-AC) smeštaju svu energiju u samim konvertorima. Neposredan rezultat je da veličina konvertora eksponencijalno raste sa snagom (energijom), a istovremeno smanjuje dramatično efikasnost i rezultira u velikim gubicima.

Na predavanju će biti prikazan novi prilaz Energetskoj Elektronici koji se zasniva na konvertorima koji NE SMEŠTAJU već samo PRENOSE energiju pretvarajući je iz jednog oblika u drugi, kao na primer, AC-DC konvertori za punjenje baterija električnih automobila. To onda omogućava da rapidni punjač baterija od 50kW bude smešten u samom automobilu i napuni baterije za desetak minuta!

Novi sistem povezuje Teslin AC polifazni sistem transmisije i izmenjuje energiju sa DC sistemom transmisije baziranom na solarnim ćelijama koje prirodno generišu DC snagu na malom DC naponu. Edisonov sistem DC transmisije nije uspeo jer je bio baziran na nefikasnom DC prenosu na 100V DC. Teslin AC sistem je pobedio jer je koristio Faradejev AC transformator da prvo prebaci 440V AC napon na 440,000V napon vrlo male struje i prenese efikasno velike snage na veliku daljinu. Tada nije postojao metod da se 100V DC napon pretvori u visok DC napon od 100,000V DC za prenos na daljinu.

Novi konvertorski sistem sada to omogućava po prvi put zahvaljujući glavnoj osobini da DC-DC konvertori novog tipa ne smeštaju već samo prenose energiju!

detaljnije

Odeljenje za matematiku, 20. maj 2016.

Naredni sastanak Seminara biće održan u petak, 20. maja 2016. u sali 301f Matematičkog instituta SANU sa početkom u 14:15 časova.

Predavač: Vladimir Dragović, Matematički institut SANU

Naslov predavanja: ABELOVI INTEGRALI I TROUGAONA REŠENjA ŠLEZINGEROVIH SISTEMA RANGA 2

Apstrakt: Ovo predavanje je posvećeno svetloj uspomeni na Tatjanu Ostrogorski (1950-2005). Predstavljamo algebarsko-geometrijska trougaona rešenja Šlezingerovih sistema ranga 2 pomoću perioda holomorfnih diferencijala na hipereliptičkim krivama. U slučaju reda 1, koristeći navedena rešenja, dajemo dve familije rešenja Penleveove VI jednačine sa parametrima (1/8, -1/8, 1/8, 3/8).

Ova rešenja se izražavaju jednostavno u terminima perioda Abelovih diferencijala na eliptičkim krivama. Rezultati su zajednički sa Vasilisom Šramčenko. Istraživanja su delimično podržana od strane projekta 174020, a delimično od strane NSF projekta 1444147.

Reference:

V. Dragović, V. Šramčenko, Algebro-geometric solutions to triangular Sclesinger systems, 2016, arXiv: 1604.01820
V. Dragović, V. Šramčenko, Algebro-geometric solutions of the Sclesinger systems and the Poncelet polygons in higher dimensions, 2015, arXiv: 1506.06301

detaljnije

Seminar za mehaniku, 18. maj 2016.

U okviru obeležavanja 70 godina Matematičkog instituta, Odeljenje za mehaniku organizuje jednodnevni skup u sredu 18. maja 2016. godine od 9:30 do 17:25 u sali 2 SANU.

Program skupa

detaljnije

Seminar Katedre za računarstvo i informatiku, 12. maj 2016.

Naredni sastanak Seminara biće održan u četvrtak, 12. maja 2016. u sali 718 Matematičkog fakulteta sa početkom u 18 časova.

U okviru sastanka Seminara biće održana stručna tribina.

Predstaviće se kompanija Zuehlke sa temom "LEKICIJE IZ PRAKSE: PIŠITE TESTOVE!".

Detaljnije informacije o Seminaru dostupne su na strani
http://computing.matf.bg.ac.rs

detaljnije

Otvoreni dan na Matematičkom fakultetu, subota 14.05.2016.

Maj je mesec matematike zato pozivamo srednjoškolce, njihove nastavnike i roditelje, da u subotu 14. maja 2016. budu gosti Matematičkog fakulteta od 10 do 15 sati.

detaljnije

Predavanje akademika Vladete Jerotića, 13.05.2016.

Akademik Vladeta Jerotić po prvi put će održati predavanje na temu "Tri perioda u životu čoveka" u petak 13. maja 2016. sa početkom u 18:30 sati u velikom hemijskom amfiteatru (VHA) u prizemlju zgrade bivšeg PMF-a, Studentski trg 16.

Pozivamo sve zainteresovane da prisustvuju predavanju.

Za sve one koji nisu u mogućnosti da dodju u petak ili zbog ograničenog broja mesta ne budu u prilici da prate predavanje, Univerzitet u Beogradu obezbediće direktan prenos putem interneta:
http://media.rcub.bg.ac.rs/?p=5245

Dobrodošli!

detaljnije