Pokreni se za nauku, prijave do 01.04.2018.

Program „Pokreni se za nauku“ postoji od 2015. godine kako bi podržao mlade talentovane i perspektivne naučnice i naučnike u Srbiji, u realizaciji svojih naučnih ideja i ostvarenju nezavisnosti u naučnoistraživačkom radu.

Trećim po redu konkursom biće dodeljeno osam stipendija/grantova po 600.000,00 RSD mladim naučnicima i naučnicama sa ciljem realizacije naučnog istraživanja u oblasti medicinskih i prirodnih nauka, i to:

  • medicine
  • farmacije
  • biologije
  • hemije, i
  • multidisciplinarna istraživanja u navedenim oblastima.

Konkursom se podržavaju fundamentalna naučna istraživanja i projekti zasnovani na rezultatima naučnih istraživanja koji imaju za cilj povezivanje naučne zajednice sa privredom.

Konkurs je otvoren do 1. aprila 2018. godine.

Više informacija o samom programu

detaljnije

HUMANITARNA AKCIJA ZA MIRKA PALČIĆA

Mirko Palčić (27), bivši student Matematičkog fakulteta, diplomirao na modulu Statistika, aktuarska i finansijska matematika, pao je na skijanju na Kopaoniku 14. februara 2017. godine i tim padom zadobio je teške povrede mozga. Od tog dana Mirko je u komi.

S obzirom na to da u Srbiji ne postoji centar koji se bavi komatoznim pacijentima, nemoguće je pružiti mu adekvatnu negu, te je njegovo lečenje neophodno nastaviti u Nemačkoj, u klinici koja je zainteresovana za njegov slučaj.

Lečenje u Nemačkoj zahteva velika novčana sredstva

Svi građani dobre volje novčane priloge mogu da uplate na ime korisnika:

Humanitarna organizacija "Dečje srce", sa svrhom uplate: Humanitarna pomoć
Šifra uplate glasi 189 za fizička lica, odnosno 263 za pravna lica ili 899 kod devizne uplate.
Dinarski račun: 250135000012510036
Devizni račun (evri): 250135000016418069

detaljnije

Kit Devlin, čuveni britanski matematičar, u Srbiji, 28.02. i 01.03.2018.

Čuveni britanski matematičar, poznat i kao "The Math Guy", održaće u nekoliko gradova Srbije predavanja za opštu i stručnu javnost.

Kit Devlin, profesor matematike na Univerzitetu Stenford i pisac brojnih naučnih i naučnopopularnih studija, radova i knjiga, dolazi krajem februara u Srbiju, gde će gostovati u nekoliko gradova – Beogradu, Novom Sadu i Kragujevcu.

Ovaj briljantni britanski matematičar je od 1987. trajno nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama, gde na nacionalnom radiju vodi subotnju emisiju posvećenu, pre svega, matematičkim temama. Zahvaljujući ovom angažmanu, u američkoj javnosti je postao poznat kao "The Math Guy".

U Srbiji je dosad objavljena jedna knjiga ovog poznatog matematičara, „Nedovršena igra“, koju je preveo i objavio Centar za promociju nauke, a ovih dana biće izdata i njegova knjiga „U potrazi za Fibonačijem“.

U sredu 28. februara, Devlin će predstaviti knjigu „Nedovršena igra“ u Naučnom klubu CPN-a, u Kralja Petra 46, od 19 časova. Čitaoci se u ovoj knjizi upoznaju sa prepiskom dva velika francuska matematičara koji se nikada nisu sreli – Paskala i Ferme. Uz prezentaciju knjige, Devlin će ovom prilikom održati i predavanje „Matematika u 21. veku“.

U četvrtak 1. marta, publika će imati priliku da sluša Devlina u Svečanoj sali Srpske akademije nauka i umetnosti, gde će od 11 časova održati predavanje „Matematika u obrazovanju i javnom životu“.

Kit Devlin će tokom boravka posetiti i Matematičku gimnaziju u Beogradu, Prvu kragujevačku gimnaziju, Univerzitet u Novom Sadu, kao i Matematički institut SANU u Beogradu.

Predstavljanje knjige u Naučnom klubu Beograd i predavanje u Svečanoj sali SANU su otvorena za javnost.

Boravak Kita Devlina u Srbiji organizovao je Centar za promociju nauke uz podršku Američke ambasade i u saradnji sa Matematičkim institutom SANU.

detaljnije

Konkurs za dodelu Nagrade Veselina Lučića, prijave od 26.02. do 27.04.2018.

Raspisan je Konkurs za dodelu „Nagrade Veselina Lučića” za 2018. godinu, za najbolje naučno  ostvarenje nastavnika i saradnika na Univerzitetu u Beogradu, objavljeno u 2017. godini.

Nagrada, u neto iznosu od 300.000,00 dinara, dodeliće se iz sredstava Zadužbine Veselina Lučića.

Prijavljivanje traje od 26.02.2018. do 27.04.2018.

Odluka o raspisivanju Konkursa za dodelu "Nagrade Veselina Lučića"

Konkurs ce biti objavljen i u dnevnom listu Politika.

detaljnije

Conference in honour of Victor Buchstaber, Moscow, 24-30 May 2018.

Steklov Mathematical Institute of the Russian Academy of Sciences and Skolkovo Institute of Science and Technology (SkolTech) organize an international conference

ALGEBRAIC TOPOLOGY, COMBINATORICS AND MATHEMATICAL PHYSICS

in honour of Victor Buchstaber, on the occasion of his 75th birthday.

The conference will take place in Moscow, on 24-30 May 2018.

The conference website is

http://www.mathnet.ru/php/conference.phtml?confid=1289&option_lang=eng

More information will be available there soon.

Important additional information: After the conference, a two-day Seminar on Toric Topology and Homotopy Theory for young researchers will be organized at Steklov Institute on 31 May and 1 June. PhD students or young colleagues who are willing to participate in this Seminar should address to the Organizing Committee (contacts: Alexander Gaifullin agaif@mi.ras.ru, Taras Panov tpanov@mech.math.msu.su).

detaljnije

Program nacionalnih stipendija 'Za žene u nauci', prijave do 31. marta 2018.

Program Nacionalnih stipendija „Za žene u nauci“ u Srbiji, kao deo istoimenog međunarodnog programa, pokrenut je 2010. godine, u partnerstvu Nacionalne komisije za saradnju sa UNESCO, Ministarstva za prosvetu, nauku i tehnološki razvoj i kompanije L’Oréal Balkan. Od tada se svake godine dodeljuju tri stipendije u vrednosti od po pet hiljada evra, kao vid podrške mladim, talentovanim i posvećenim ženama da unaprede svoj naučnoistraživački rad i podsticaj da nastave da se bave naukom u Srbiji.

Novi konkurs je u toku i traje do 31. marta 2018. godine.

Kako konkurisati za nacionalne stipendije "Za žene u nauci"

U sklopu novog ciklusa ovog programa u našoj zemlji ponovo će biti dodeljene tri stipendije, svaka u iznosu od 5 hiljada evra u dinarskoj protivvrednosti.

Osnovane 1998. godine, L'ORÉAL-UNESCO nagrade "Za žene u nauci", predstavljaju prvu međunarodnu nagradu posvećenu ženama naučnicima širom sveta. Cilj Nagrada "Za žene u nauci" je promovisanje izuzetnih žena istraživača koje su doprinele razvoju nauke u svetu, odavanje priznanja njihovom naučnom radu i velikim dostignućima. Svake godine, na osnovu nominacija naučnika iz čitavog sveta, žiri sastavljen od najeminentnijih članova međunarodne naučne  zajednice, dodeljuje pet L'Oréal-UNESCO nagrada, po jednu za naučnicu sa svakog kontinenta.
Laureatkinje predstavljaju uzore budućim generacijama i podstiču mlade žene širom sveta da slede njihov primer.

http://www.zeneunauci.co.rs/index.html

detaljnije

Tribina o razvoju i problemima IT nauke u Srbiji, 1. mart 2018.

Društvo za Informatiku Srbije i Matematički fakultet Univerziteta u Beogradu organizuju

TRIBINU O RAZVOJU I PROBLEMIMA IT NAUKE U SRBIJI.

Tribina će se održati u četvrtak 1. marta  2018. u sali 706 Matematičkog fakulteta sa početkom  u 18:15 časova.

Republika Srbija je uočila značaj IT industrije i započela niz akcija podrške ovoj grani privredne  delatnosti. Ne želeći da (i) u ovoj oblasti budemo puki izvršioci, namera nam je da pokrenemo akciju koja bi trebalo da rezultuje boljom  podrškom države razvoju IT nauke.

Na tribinu su pozvani predstavnici ETF-a, Matematičkog fakulteta i  FON-a iz Beograda, Elektronskog fakulteta iz Niša, FTN-a i
Prirodno-matematičkog fakulteta iz Novog Sada, predstavnici Matematičkog instituta SANU, instituta "Mihajlo Pupin", Ministarstva za prosvetu i nauku, kao i iz IT kompanija i drugih institucija.

Do sada, diskusije su prijavili:
- doc. dr Mladen Nikolić, Matematički fakultet, Univerziteta  Beogradu
- prof. dr Jelica Protić, ETF, Univerziteta u Beogradu
- prof. dr Mirjana Ivanović, PMF, Univerzitet u Novom Sadu
- prof. dr Dejan Simić, FON Univerziteta u Beogradu
- prof. dr Ivan Luković, FTN, Univerzitet u Novom Sadu
- prof. dr Sanja Vraneš, Institut "Mihailo Pupin", Beograd
- dr Bojan Marinković, Matematički institut SANU, Beograd

Moderator tribine je prof. dr Dragana Bečejski Vujaklija.

detaljnije

Odeljenje za matematiku, 27. februar 2018.

Naredni sastanak Seminara biće održan u utorak, 27. februara 2018. u sali 301f Matematičkog instituta SANU sa početkom u 16:15 časova.

Predavač: Keith Devlin, Stanford University

Naslov predavanja: WHEN THE PRECISION OF MATHEMATICS MEETS THE MESSINESS OF THE WORLD OF PEOPLE

Apstrakt: Almost all mathematicians are attracted to the subject by its certainty and precision. It’s one of the most finely sharpened blades in the human cognitive armory, and it rules supreme in many parts of Physics and Engineering. It is almost as precise when applied to the activities of large groups of people, though the precision then is a statistical one that applies to the group as a whole. But can math be useful when applied to human activities on a more local scale? The answer is “yes”, but the contribution mathematics can make shifts from “providing precise answers to specific questions” to “providing data that helps a domain expert make a decision”. These newer uses of mathematics can be traced back at least as far as the early days of probability theory (concepts such as “utility”), but became prevalent much more recently when computers enabled rapid computations of large datasets. Applications in the financial markets (for example, the Black-Scholes model for pricing derivatives), manufacture, retail sales, transportation, and workplace design are ubiquitous. I’ll give two examples I have worked in: developing a framework to understand information flow and using that framework to analyze communication breakdown in the workplace—work that eventually found application in intelligence analysis.

Napomena: prof. Keith Devlin održaće još jedno predavanje tokom svog boravka u Beogradu. Predavanje će biti održano 1. marta 2018. u svečanoj sali SANU sa početkom u 11 časova.

Naslov predavanja: MATEHEMATICS IN THE 21ST CENTURY

Apstrakt: All the mathematical procedures I learned in school and at university became obsolete during my career. Except for proofs, all the exam questions I struggled with can now be solved faster, more accurately, and with much larger data sets, by freely available software applications.

Yet there are more people I the world using mathematics today than there were in my childhood, and advanced mathematics is more important today than at any time in human history. What has changed—and it has been a dramatic change—is how mathematics is done today. Mathematics educators across the globe are struggling to adapt to this new world.

detaljnije

Matematički metodi mehanike, 21. februar 2018.

Naredni sastanak Seminara biće održan u sredu, 22. februara 2018. u sali 301f Matematičkog instituta SANU sa početkom u 14:15 časova.

Predavači: Božidar Jovanovć, Matematički institut SANU

Naslov predavanja: JAKOBIJEVA TEOREMA INVERZIJE

Apstrakt: U pitanju je predavanje iz specijalnog kursa "Algebarske krive i primene u klasičnoj mehanici".

detaljnije

Seminar za računarstvo i primenjenu matematiku, 27. februar 2018.

Naredni sastanak Seminara biće održan u utorak, 27. februara 2018. u sali 301f Matematičkog instituta SANU sa početkom u 14:15 časova.

Predavač: Branka Rodić Trmčić, Fakultet organizacionih nauka

Naslov predavanja: RAZVOJ MODELA MOBILNOG ZDRAVSTVA ZASNOVANOG NA WEARABLE COMPUTING-U

Apstrakt: Predmet istraživanja je razvoj modela mobilnog zdravstva zasnovanog na wearable computing-u. Centralni problem koji se razmatra je ispitivanje mogućnosti primene i integracije wearable computing-a, Interneta inteligentnih uređaja (eng. Internet of Things, IoT), mobilnih tehnologija i servisa, big data analitike i računarstva u oblaku za razvoj servisa mobilnog zdravstva. Fokus istraživanja je na primeni servisa mobilnog zdravstva u oblasti merenja, praćenja i kontrole stresa kod studenata. Uvođenjem Interneta inteligentnih uređaja u mobilno zdravstvo, u oblasti kontrole stresa, omogućava se pikupljanje podataka sa tela korisnika putem senzora. Izmereni podaci se prate, čuvaju i vrši se analiza podataka. Na osnovu analitičkih rezultata mogu se kreirati odgovarajuće metode za kontrolu stresa i personalizovane preventivne zdravstvene poruke namenjene korisnicima. U ekperimentalnom delu istraživanja predloženi model je implementiran u obrazovnom okruženju. Sistem je evaluiran u realnom okruženju, tokom odbrane završnih radova studenata na Fakultetu organizacionih nauka Univerziteta u Beogradu. U predavanju će biti naznačena i uloga koju ima obrazovni sistem u implementaciji mobilnog zdravstva. Predstavljen je pristup dizajniranju kursa za edukaciju inženjera iz oblasti smart healthcare.

detaljnije