Matematički fakultet na 62. Međunarodnom sajmu knjiga

Matematički fakultet će se samostalno predstaviti na predstojećem Sajmu obrazovanja i nastavnih sredstava na 62. Međunarodnom sajmu knjiga, u hali 2, nivo B.

Sajam traje od srede 25. do nedelje 29. oktobra, a radno vreme je od 10 do 20 sati.

Posetioci će biti u prilici da kupe izdanja Matematičkog fakulteta, kao i da razgovaraju sa našim predstavnicima o studijskim programima, modulima, prijemnom ispitu, ali i o ostalim zanimljivim temama.

Spisak naših naslova sa cenovnikom možete pogledati ovde.

Na Sajmu obrazovanja održava se i prateći   program.

Pozivamo vas da u delu pratećeg programa, koji je posvećen matematici, prisustvujete radionici To  count or not to count i da čujete nešto više o Fakultetu, i to u četvrtak 26. oktobra u 13 sati u hali 2b.

Dobrodošli na naš štand na Beogradskom sajmu u hali 2. Sve posetioce očekuju ljubazne kolege i studenti Matematičkog fakulteta.

"Više ne učim za ispitivača i njegove ćefove, već za svoj poziv i život" Milutin Milanković ("Ciklusi i zapis", Opus solis, str. 61)

Vidimo se na Sajmu!

detaljnije

Odeljenje za matematiku, 26. oktobar 2017.

Naredni sastanak Seminara biće održan u petak, 26. oktobra 2017. u sali 301f Matematičkog instituta SANU sa početkom u 14 časova.

Predavač: Waclaw Marzantowicz, Faculty of Mathematics and Computer Science, Adam Mickiewicz University, Poznan

Naslov predavanja: BOURGIN-YANG THEOREM AS A FINE VERSION OF THE BORSUK-ULAM THEOREM

Apstrakt:  Predavanje pokriva istoriju primena ekvivarijatnih topoloških metoda od klasične Borsuk-Ulamove teoreme do primena u kombinatorici, nelinearnoj analizi i geometriji.

detaljnije

Matematički metodi mehanike, 25. oktobar 2017.

Detaljnije:

Tokom zimskog semestra 2017. godine, seminar Matematički metodi mehanike organizuje specijalni kurs - Algebarske krive i primene u klasičnoj mehanici.

Uvodno predavanje će održati Borislav Gajić 25. oktobra 2017. Kurs je namenjen širokom krugu slušalaca, uključujući studente doktorskih, master i osnovnih studija.

Sastanci seminara održavaju se sredom u sali 301f Matematičkog instituta SANU sa početkom u 14:15 časova. Više detalja o seminaru može se naći na http://www.mi.sanu.ac.rs/mmm/.


detaljnije

Seminar za mehaniku, 25. oktobar 2017.

Naredni sastanak Seminara biće održan u sredu, 25. oktobra 2017. u sali 301f Matematičkog instituta SANU sa početkom u 18 časova.

Predavač: Mihailo Čubrivić, Institut za fiziku, Beograd

Naslov predavanja: DINAMIKA LEKSOVIH PAROVA, SUPERSIMETRIJA I SOLITONI U NELINEARNIM ŠREDINGEROVIM JEDNAČINAMA

Apstrakt: Formulacija nelinearnih parcijalnih diferencijalnih jednačina na jeziku Leksovih parova otvara put ka traženju solitonskih rešenja i daje vezu sa integralima kretanja jednačine. Na predavanju ćemo u uvodnom delu podsetiti na neke klasične rezultate iz ove oblasti, a zatim ćemo pokazati kako se efektivni Leksov Hamiltonijan uzastopnim kanonskim transformacijama svodi na standardizovani oblik na koji se može primeniti metod inverznog rasejanja (i u slučajevima gde prvobitni Leksov par ne daje odgovor). Imitirajući metod ubrzane konvergencije Kolmogorova nalazi se kriterijum za preživljavanje solitona u prisustvu perturbacija (dodatnih članova u jednačini kretanja). Solitonska rešenja odgovaraju Leksovim Hamiltonijanima sa supersimetričnim spektrom (i još nekim ograničenjima). Razmotrićemo detaljno konkrente fizičke sisteme gde se ovaj formalizam može primeniti, pre svega prostorne solitone u fotorefraktivnoj optici.

detaljnije

Seminar iz astronomije i astrofizike, 24. oktobar 2017.

Naredni sastanak Seminara biće održan u utorak, 24. oktobra 2017, u sali 809 Matematičkog fakulteta sa početkom u 18 časova.

Predavač: Lucio Crivellari, INAF - Osservatorio Astronomico di Trieste and Instituto de Astrofisica de Canarias

Naslov predavanja: ALTERNATIVE REPRESENTATIONS OF THE RADIANT ENERGY TRANSPORT

Apstrakt: In alternative to the representation of the electromagnetic field through the Maxwell's equation and its propagation in terms of the corresponding wave equations, in this seminar we will consider a description based on the corpuscular theory of light. Such an approach leads to a picture analogous to that employed in fluid dynamics: the radiation field is assumed to consist of rays (photon beams) characterized by their energy and direction of propagation. The energy carried on by a ray is the fundamental observable of the transport process. Its quantitative representation by means of a suitable macroscopic quantity, namely the specific intensity of the radiation field, makes it possible to go beyond the ray picture and paves the way to a much more convenient mathematical formulation of radiative transfer (RT), widely used by astrophysicists.

The propagation of the radiation field through a material medium, for which we will adopt a semi-classical model based on the hypotheses of Planck, Bohr and Einstein, will be formulated as a kinetic (Boltzmann) equation that allows for the space-time evolution of the specific intensity of the radiation field. All the physical information, described at microscopic level by proper photon distribution functions, will be merged into a few macroscopic coefficients that characterized any specific RT equation.

Eventually, we will compare the description of the localization, energy balance and transport of radiant energy, as formulated in the Maxwell's theory, with the macroscopic representation in terms of the specific intensity of the radiation field.

detaljnije

KGTA seminar, 24. oktobar 2017.

Naredni sastanak Seminara biće održan u utorak, 24. oktobra 2017, u sali 844 Matematičkog fakulteta sa početkom u 14 časova.

Predavač: Waclaw Marzantowicz, Faculty of Mathematics and Computer Science, Adam Mickiewicz University, Poznan

Naslov predavanja: REEB GRAPHS AND CRITICAL POINT THEORY

Apstrakt: Na predavanju će biti reči o primenama ideja Morsove teorije u Primenjenoj i računarskoj topologiji (kompjuterskoj grafici).

detaljnije

Seminar za računarstvo i primenjenu matematiku, 24. oktobar 2017.

Detaljnije: Naredni sastanak Seminara biće održan u utorak, 24.
oktobra 2017. u sali 301f Matematičkog instituta SANU sa početkom u
14:15 časova.

Predavači: Jozef Kratica, Vera Kovačević-Vujčić, Mirjana Čangalović

Naslov predavanja: THE STRONG METRIC DIMENSION OF SOME GENERALIZED PETERSEN GRAPHS

Apstrakt: In this paper the strong metric dimension of generalized Petersen graphs GP(n, 2) is considered. The exact value is determined  for the cases n = 4k and n = 4k + 2, while for n = 4k + 1 an upper  bound of the strong metric dimension is presented.

detaljnije

Spisak tema odobrenih na sednici NNV održanoj 06.10.2017.

Spisak tema odobrenih na sednici NNV održanoj 06.10.2017.

detaljnije

Konferencija BIZIT 2017 – Prirodno digitalno, 01.11.2017.

Na BIZIT-u vas očekuju eminentni stručnjaci iz privrede i obrazovanja koji su pripremili više od 30 prezentacija, panel diskusija i radionica.

BIZIT je dobra prilika da upoznate digitalnu ekonomiju kao novu dimenziju poslovanja i da razmenite iskustva sa kolegama. U prelepom ambijentu Kluba poslanika biće dovoljno vremena i za druženje.

Ukoliko se do sada niste prijavili, to možete učini popunjavanjem prijavnog obrasca koji se nalazi na sajtu BIZIT-a. Prijaviti se možete do utorka, 24. oktobra do ponoći.

Svi kotizovani učesnici će dobiti vredan kotizacioni set i pravo za učestvovanje u nagradnoj igri, sa vrednim nagradnim fondom.

Preliminarna agenda BIZIT-a

Za sve dodatne informacije i dogovor oko prijave možete kontaktirati koleginicu Nevenku Gašić, mejlom na adresu: nevenka@pcpress.rs

detaljnije

Otvoren Informativni centar Fondacije Tempus

Fondacija Tempus je otvorila Informativni centar u Beogradu, na adresi Terazije 39, I sprat, koji je od 2. oktobra dostupan svakog radnog dana od 10 do 18 časova.

Info centar omogućava svim zainteresovanim pojedincima, kao i predstavnicima škola i visokoškolskih ustanova, da na jednom mestu, bez zakazivanja, dobiju sve potrebne informacije u vezi sa obrazovanjem u Srbiji i Evropi, kao i programom Evropske unije Erazmus+.

U Info centru se mogu dobiti informacije o mogućnostima za stipendiranu mobilnost (razmene), volonterske programe i omladinske razmene, podrška u procesu prijavljivanja u vezi sa pravilima programa Erazmus+ i CEEPUS i njihovim procedurama i sl. Informativni centar je mesto i za informisanje o evropskim mrežama (eTwinning, EPALE, Europass, Euroguidance, Eurydice), kao i srednjeevropskom programu za razmenu studenata i profesora – CEEPUS.

U sklopu rada Info centra predviđen je i poseban paket usluga za informisanje stranih studenata koji borave na mobilnosti u Republici Srbiji.

Više informacija može se pronaći na sajtu Fondacije Tempus

detaljnijeVesti i dešavanja

Aktivnosti na seminarima

sve vesti