Matematički fakultet je umanjio školarine za oko 5,5 miliona dinara da bi pomogao svojim studentima

Matematički fakultet je, svestan teške materijalne situcije u kojoj živi veliki broj studenata, i ove godine izašao u susret njihovim mnogobrojnim molbama za smanjenje školarine.
Osnov za smanjenje školarine je bila teška finansijska situacija u porodici i zdravstveni problemi studenata. Samo po ovom osnovu (ne računajući druge osnove za smanjenje ili oslobadjanje od školrine na koje nas obavezuje Zakon) Fakultet je umanjio školarine za oko 5,5 miliona dinara.

detaljnije

Pripremna nastava za školsku 2020/2021. godinu

Počelo je prijavljivanje za drugi ciklus pripremne nastave za polaganje prijemnog ispita iz matematike i traje do 25. februara 2020. godine

Link za prijavljivanje

Matematički fakultet organizuje dva ciklusa pripremne nastave za polaganje prijemnog ispita iz matematike za buduće studente i sve zainteresovane. Pored ova dva ciklusa pripremne nastave Matematički fakultet organizuje i dva testa za proveru znanja, kao i probni prijemni ispit

Detaljnije informacije o pripremnoj nastavi možete videti na:

http://pripremna.matf.bg.ac.rs/

detaljnije

MASTER AKADEMSKE STUDIJE - INDUSTRIJA 4.0

KONKURS ZA UPIS NA MASTER AKADEMSKE STUDIJE ŠKOLSKE 2019/2020. GODINE

Mašinski i Matematički fakultet Univerziteta u Beogradu u školskoj 2019/2020. godini upisuju studente u prvu godinu master akademskih studija na zajednički studijski program Master akademske studije Industrija 4.0 (120 ESPB).

detaljnije

Spisak tema master radova odobrenih na 368. sednici NNV-a održanoj 24.01.2020. godine

Detaljnije

detaljnije

Seminar za realnu i kompleksnu analizu, 20-23. januar 2020.

Od 20. do 23. januara gost Seminara za realnu i kompleksnu analizu biće Evgeny Sevost'yanov (Zhytomyr Ivan Franko State University, Zhytomyr, Ukraine and Institute of Applied Mathematics and Mechanics of NAS of Ukraine, Slov'yans'k).

Profesor Evgeny Sevost'yanov održaće seriju predavanja na temu:
ON DISTORTION ESTIMATES OF A MODULUS OF FAMILIES OF PATHS UNDER MAPPINGS.

Predavanja će biti održana u sali RLAB Matematičkog fakulteta po sledećem rasporedu:

ponedeljak 20.1.2020. od 14 časova,
utorak 21.1.2020. od 14 časova,
sreda 22.1.2020. od 14 časova,
četvrtak 23.1.2020. od 12 časova.

detaljnije

Seminar za realnu i kompleksnu analizu, 17. januar 2020.

Naredni sastanak Seminara biće održan u petak, 17. januara 2020, u sali RLAB Matematičkog fakulteta sa početkom u 14 časova. U okviru sastanka, planirana su dva predavanja.

Prvo predavanje:

Predavač: Miodrag Mateljević, Matematički fakultet, Univerzitet u Beogradu

Naslov predavanja: INTRODUCTION TO QC THEORY

Apstrakt: In this talk, we will present some basic facts related to quasiconfromal mappings.

Drugo predavanje:

Predavač: Evgeny Sevost'yanov, Zhytomyr Ivan Franko State University, Zhytomyr, Ukraine and Institute of Applied Mathematics and Mechanics of NAS of Ukraine, Slov'yans'k

Naslov predavanja: ON DISTORTION ESTIMATES OF A MODULUS OF FAMILIES OF PATHS UNDER MAPPINGS

Apstrakt: The report is devoted to the relationship between Sobolev and Orlicz-Sobolev homeomorphisms and estimates of the distortion of the modulus of families of paths.One of the main statements is the result that flat homeomorphic degenerate ACL-solutions of Beltrami equations having finite distortion satisfy the Poletsky type inequality. In addition, in the spatial case, this inequalityholds in Orlicz-Sobolev classes under Calderon condition on the corresponding defining function.

 

 

 

detaljnije

Studentski seminar, 16. januar 2020.

Naredni sastanak Seminara biće održan u četvrtak, 16. januara 2020. u sali 301f Matematičkog instituta SANU sa početkom u 11 časova.

Predavač: Danica Kosanović, Maks Plank institut za matematiku, Bon

Naslov predavanja: NOVE TEHNIKE U TEORIJI UTAPANjA

Apstrakt:
Kalkulus utapanja Gudvilija i Vajsa koristi teoriju homotopije za proučavanje prostora utapanja jedne mnogostrukosti u drugu. U ovom predavanju uvešću glavne pojmove i alate ove teorije, skicirati veze sa konfiguracionim prostorima i objasniti kako se ove tehnike mogu koristiti u nisko-dimenzionoj topologiji, naročito u teoriji čvorova.

detaljnije

KGTA seminar, 14. januar 2020.

Naredni sastanak Seminara biće održan u utorak, 14. januara 2020, u sali 844 Matematičkog fakulteta sa početkom u 14 časova.

Predavač: Marija Jelić Milutinović, Matematički fakultet, Univerzitet u Beogradu

Naslov predavanja: KOMPLEKSI UPARIVANjA

Apstrakt:
Kompleksi uparivanja grafova predstavljaju važan pojam kombinatorne topologije. Za dati graf G, kompleks uparivanja (eng. matching complex) se definiše na sledeći način: svakoj ivici grafa odovara teme kompleksa M(G), a svakom uparivanju ivica, tj. svakom skupu po parovima nesusednih ivica grafa, pridružujemo odgovarajući simpleks u M(G). Poznati rezultati ispituju razna homotopska, homološka i kombinatorna svojstva i primene ovih kompleksa. U predavanju će biti prikazan novi pristup kompleksima uparivanja koji su kombinatorne mnogostrukosti. Takodje, biće prikazani novi rezultati u vezi sa topologijom kompleksa uparivanja za neke klase grafova, dobijeni primenom specijalne verzije diskretne teorije Morsa (Matching Tree Algorithm). Predavanje se zasniva na radovima predavača sa Margaret Bayer i Bennet Goeckner, kao i sa Julliane Vega, Alex McDonough i Helen Jenne

detaljnije

Javni poziv za učešće u sredstvima MPNTR za 2020. godinu

detaljnije

Odeljenje za matematiku, 27. decembar 2019.

Naredni sastanak Seminara biće održan u petak, 27. decembra 2019. u sali 301f Matematičkog instituta SANU sa početkom u 14:15. U pitanju je zajednički sastanak sa Seminarom za logiku.

Predavač: Miloš Adžić, Filozofski fakultet, Univerzitet u Beogradu

Naslov predavanja: GEDELOVA PREDAVANjA IZ LOGIKE

Apstrakt: Gedel je 1939. godine održao jedan osnovni kurs iz logike na univerzitetu Notr Dejm, u Indijani. Četiri godine pre toga održao je jedan sličan kurs na univerzitetu u Beču. Rukopisi beleški za oba ta kursa su sačuvani u Gedelovoj zaostavštini. Predavač je zajedno sa Kostom Došenom priredio za objavljivanje beleške za kurs na Notr Dejmu. Na predavanju će biti reči o sadržaju i značaju tih Gedelovih kurseva.

detaljnije