Odbrana doktorske disertacije Samire Eshafah, 18.02.2019.

Odbrana doktorske disertacije Samire Eshafah: „Istraživanje podataka na proteinskim niskama: n-gramska analiza uređenih i neuređenih regiona proteina“, biće održana u ponedeljak 18.02.2019. godine u 12.00 časova, u učionici JAG 3 na I spratu u ulici Vatroslava Jagića br. 5.

detaljnije

Konferencija CODEstantine, Niš, 22-23.3.2019.

NoLimitHub (http://nolimithub.com/) po četvrti put organizuje konferenciju CODEstantine koja će biti održana 22. i 23. marta 2019. u hotelu „Tami Residence“ u Nišu.

Konferencija ima za cilj upoznavanje učesnika sa tehnološkim trendovima, kao i povezivanje ljudi koji se bave programiranjem i srodnim oblastima. Konferencija okuplja IT stručnjake, preduzetnike i entuzijaste.

CODEstantine konferencija je najveća konferencija u južnoj Srbiji namenjena iskusnim programerima, budućim programerima, kao i studentima programiranja. Učesnici će dobiti priliku da unaprede svoje veštine, upoznaju se sa najnovijim tehnološkim trendovima, kao i da uspostave kontakte sa iskusnim programerima i predstavnicima vodećih IT kompanija. U prethodna tri izdanja, konferencija je uspela da okupi više od 500 učesnika i preko 30 izlagača.

CODEstantine konferencija

Pozivamo sve zainteresovane studente, nastavnike i saradnike da se prijave za učešće na ovoj konferenciji. Više informacija o konferenciji (i prijava):

https://codestantine.com/

Broj mesta je ograničen. Za studente Matematičkog fakulteta organizatori su obezbedili tri besplatne karte. Studenti koji su zainteresovani za učešće na ovoj konferenciji i žele da preuzmu ove besplatne karte treba da se što pre (a najkasnije do 20.2.2019) prijave putem ankete:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScXZa162b1D0nSU67MCgAg9xpPKMz_vW3BjJnuqH-tDvsxvSA/viewform

Nakon selekcije, studenti kojima su dodeljene besplatne karte biće kontaktirani radi dalje procedure.

Studenti koji žele da učestvuju u radu konferencije moći će prijave na sajtu konferencije i obezbede sebi karte po pristupačnim cenama.

detaljnije

Predstavljanje predloga teme Milana Lazarevića u sredu 20.02.2019. u 10.15 časova

Predstavljanje predloga teme doktorske disertacije „Koši-Švarcove i nejednakosti Gris-Landaua za elementarne operatore i transformere tipa unutrašnjeg proizvoda na Q i Q* idealima kompaktnih operatora“, kandidata Milana Lazarevića koje je bilo zakazano za 08.02.2019. godine u 11.30 časova  odlaže se za sredu 20.02.2019. godine u 10.15 časova.

Materijal se nalazi na sajtu nnv-a:

https://www.nnv.matf.bg.ac.rs/?page_id=652

detaljnije

Seminar za računarstvo i primenjenu matematiku, 12. februar 2019.

Naredni sastanak Seminara biće održan u utorak, 12. februara 2019. u sali 2 Matematičkog instituta (Knez Mihailova 26, I sprat) sa početkom u 14:15.

Predavač: prof. dr Božidar Radenković, Fakultet organizacionih nauka

Naslov predavanja: RAČUNARSKE MREŽE - 33 GODINE POSLE (Rimejk prvog predavanja iz predmeta Računarske mreže na Univerzitetu u Beogradu)

Apstrakt: Predavanje se održava povodom obležavanja 33 godine od prve nastave na predmetu Računarske mreže, koje je održano na specijalističkim studijama Fakulteta organizacionih nauka u Beogradu, u letnjem semestru 1985/86 godine. To je bila prva oficijalna nastava za ovaj predmet na Univerzitetu u Beogradu. Tokom pripreme nastave i naučno-istraživačkog rada koji je usledio, realizovana je 1987. godine prva TCP/IP računarska mreža Fakulteta organizacionih nauka, a 1991. godine je realizovana prva Internet veza između akademskih institucija u Srbiji, Fakulteta organizacionih nauka i Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu. Stečeno iskustvo bilo je osnova za izradu projekta Akademske mreže Srbije 1992. godine i mreže poslovno-tehnoloških informacija Republike Srbije (co.yu domen). Infrastruktura za naučnoistraživački rad na Fakultetu organizacionih nauka se od 1991. do 2007. godine koristila za administraciju tadašnjeg .yu domena. Prvi DNS server .yu internet domena bio je lociran na Fakultetu organizacionih nauka. Iz petnaestogodišenjeg naučno istraživačkog iskustva u ovoj oblasti proistekle su poslediplomske specijalističke i magistarske studije za elektronsko poslovanje na FON-u koje su počele sa radom 2001. godine. Značajnu podršku pri definisanju nastavnih planova i programa i naučnoistražavačkog rada u ovoj oblasti dali su profesori Fakulteta organizacionih nauka prof. dr Pavle Pejović, prof. dr Branislav Lazarević i prof. dr Vidojko Ćirić, kojima je ovo predavanje i posvećeno.

Predavanje će se održati na osnovu originalnih slajdova sa prvog predavanja održanog 1986. godine.

detaljnije

KGTA seminar, 12. februar 2019.

Naredni sastanak Seminara biće održan u utorak, 12. februara 2019, u sali 844 Matematičkog fakulteta sa početkom u 14 časova.

Predavač: Jelena Ivanović

Naslov predavanja: GEOMETRIJSKA REALIZACIJA PROSTOG PERMUTOASOCIEDRA POMOĆU SUMA MINKOVSKOG

Apstrakt: Na jednom od prethodnih predavanja na Seminaru, predstavljena je familija prostih politopa PA(n), koji su svojevrsni hibrid permutoedara i asociedara. Tom prilikom je data njihova geometrijska realizacija sistemom nejednakosti koje predstavljaju poluprostore u R^{n+1}. Kako se ovi objekti prirodno pojavljuju u teoremi koherencije u simetričnim monoidalnim kategorijama, ovom prilikom će biti prikazana potpuno nova alternativna konstrukcija familije koja koristi sume Minkovskog. Naime, uvešće se nova familija dobijena sumiranjem specifičnih politopa za koju će se pokazati da je kombinatorno ekvivalentna PA(n) (normalno ekvivalentna). Poseban značaj ove geometrijske realizacije je definisanje algoritma za konstrukciju i drugih familija prostih politopa koji su takodje generalizacije nestoedara, tj. nastaju trunkiranjem strana permutoedra.

detaljnije

CzRK pita studente: Šta vam je potrebno za uspešno snalaženje na tržištu rada?

Univerzitetski centar za razvoj karijere organizuje istraživanje koje treba da odgovori na pitanje: Šta je studentima potrebno za uspešno snalaženje na tržištu rada?

Svi studenti pozivaju se da popune UPITNIK  i pri tome iskažu svoje mišljenje i potrebe u vezi sa snalaženjem na tržištu rada, istaknu probleme, predlože rešenja.

Rok za popunjavanje je 17. februar 2019. u ponoć.

S obzirom na to da se situacija na tržištu rada konstantno i brzo menja, Centar se trudi da sistemskim pristupom prati te promene i deluje u skladu sa njima.

Na osnovu rezultata istraživanja, biće usavršeni stari i koncipirani novi CzRK programi za unapređenje zapošljivosti. Izveštaj o rezultatima biće objavljen na sajtu Centra 1. aprila 2019.

detaljnije

Peta letnja škola PSI:ML, 3-13.8.2019.

Microsoft razvojni centar u Srbiji i Istraživačka stanica Petnica organizuju petu letnju školu mašinskog učenja "Petnica Summer Institute of Machine Learning" (PSI:ML). Letnja škola će se održati od 3. do 13. avgusta 2019. godine, u Petnici.

Ko može da se prijavi?

Za letnju školu mašinskog učenja mogu se prijaviti zainteresovani diplomci i studenti osnovnih studija tehničkih i matematičkih disciplina. Ohrabrujemo i motivisane studente drugih disciplina, koji žele da nauče više o mašinskom učenju, da se prijave, a poznavanje matematike i programiranja smatraće se prednošću.

Konkurs je otvoren do 28. februara 2019. godine, a prijava se vrši na:
http://psiml.petnica.rs/apply.php

Teme i predavači

Polaznici će biti u prilici da se kroz intenzivna celodnevna predavanja i radionice upoznaju sa osnovama mašinskog učenja i da obogate svoje znanje, kako teorijskim tako i praktičnim radom, kroz učešće u grupnim ili individualnim projektima na odabranu temu. U tome će im pomoći inženjeri Microsoft razvojnog centra u Srbiji, profesori Univerziteta u Beogradu, i drugi renomirani predavači iz ove oblasti. Neke od tema koje će obuhvatiti ovogodišnja letnja škola su: osnove mašinskog učenja, učenje bez nadzora, konvolucione i rekurentne neuralne mreže, učenje s podsticajem i brojne druge.

Za više informacija pogledajte stranicu: http://psiml.petnica.rs

detaljnije

Počelo prijavljivanje za drugi ciklus pripremne nastave, prijave do 28.2.2019.

Prijavljivanje za drugi ciklus pripremne nastave je POČELO!!!

Prijavljivanje traje do četvrtka 28.2.2019. godine popunjavanjem podataka u onlajn formularu na stranici Prijavljivanje na sajtu http://pripremna.matf.bg.ac.rs/

Sva pitanja slati na: pripremna@matf.bg.ac.rs

detaljnije

Skup Jutarnje IKT novosti, 7.2.2019.

Društvo za informatiku Srbije poziva zainteresovane na Skup Jutarnje IKT novosti u četvrtak 7. februara 2019. od 9 sati.

Saopštenja:

9.00 - 9.30 „Razvoj i testiranje savremenih softverskih sistema", dr Dražen Drašković, Elektrotehnički fakultet u Beogradu

9.30 - 10.00 „Programiranje u osnovnim školama uz podršku Fondacije Petlja“, Katarina Anđelković, koordinatorka programskih aktivnosti u „Petlji“

Skup se održava u Privrednoj komori Srbije, Beograd, Resavska 15, sala 2.

detaljnije

Seminar iz astronomije i astrofizike, 5. februar 2019.

Naredni sastanak Seminara biće održan u utorak, 5. februara 2019, u sali 809 Matematičkog fakulteta sa početkom u 18 časova.

Predavač: dr Jovan Skuljan, Agencija za odbrambenu tehnologiju, Odbrambene snage Novog Zelanda, Okland, Novi Zeland

Naslov predavanja: SATELITI JUŽNOG NEBA (POSMATRANjE ZEMLjINIH VEŠTAČKIH SATELITA SA NOVOG ZELANDA)

Apstrakt: U ovom predavanju biće prikazani neki rezultati posmatranja Zemljinih veštačkih satelita sa Novog Zelanda, u okviru programa pregleda situacije u svemiru (Space Situational Awareness - SSA), što je relativno nova oblast istraživanja u Agenciji za odbrambenu tehnologiju Novog Zelanda. Agencija radi u okviru odbrambenih snaga i ima sedište u Oklandu, na Severnom ostrvu Novog Zelanda. Razvoj SSA na Novom Zelandu je započeo 2015. godine pripremama za posmatranje planiranog ulaska u atmosferu satelita ATV-5 (Automated Transfer Vehicle 5), koji je lansirala Evropska svemirska agencija ESA kao jedno od njihovih vozila za snabdevanje Međunarodne svemirske stanice. Novi Zeland je izabran kao podesna lokacija za posmatranje, jer je poznato da većina satelita pri kraju svoje misije ulaze u atmosferu i sagorevaju iznad Južnog okeana, svega nekoliko hiljada kilometara jugoistočno od Novog Zelanda. U protekle četiri godine, Agencija za odbrambenu tehnologiju je značajno unapredila posmatračku opremu i komjuterske programe za obradu posmatranja. Nedavno je, nedaleko od Oklanda, izgrađena manja opservatorija sa dva teleskopa prečnika 28 cm koji se isključivo koriste za praćenje satelita, u niskoj orbiti (Low Earth Orbit - LEO) i u geostacionarnom pojasu (GEO). Posmatranja će od ove godine biti prikupljana automatizovano, a astrometrijsku i fotometrijsku kalibraciju će obavljati poseban softver zvani StarView koji je razvijen kao sastavni deo ovog projekta.

detaljnije