Математички методи механике, 13. децембар 2017.

Наредни састанак Семинара биће одржан у среду, 13. децембра 2017. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 14 часова.

Предавачи: Божидар Јовановић, Математички институт САНУ

Наслов предавања: РИМАН-РОХОВА ТЕОРЕМА

Апстракт:
У питању је предавање у оквиру специјалног курса "Алгебарске криве и примене у класичној механици".

детаљније

Семинар за рачунарство и примењену математику, 12. децембар 2017.

Наредни састанак Семинара биће одржан у уторак, 12. децембра 2017. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 14:15 часова.

Предавач: Александар Михајловић, БеоГен

Наслов предавања: ПРИМЕНА БИОИНФОРМАТИКЕ У ОНКОЛОГИЈИ

Апстракт:
Биоинформатика је грана информатике која спаја три науке, а то су математика, биологија и информатика. Циљ биоинформатике је да се открију тајне свих билошких процеса. Њихово разумевање увек почиње са биолошким подацима. Информатика се користи као помоћно средство да би се ефикасније користиле математичке методе за откривање делова и узрока тих процеса. Најинтересантнији биолошки процеси су они који директно утичу на наше здравље. Један такав патолошки процес који се интензивно изучава помоћу биоинформатике је туморогенеза. Биоинформатика одговара на питања као што су како настаје тумор на биолошком, молекуларном и генетском нивоу, како се мења састав ћелија и њихових генетских профила током развоја тумора. Такође, она препознаје и профилише туморе по њиховим разликама и сличностима, итд. Ове информације су битне за дијагностику и одређивање адекватних терапија, а кључне су у фармаколошком процесу откривања лека против рака.

детаљније

Семинар из астрономије и астрофизике, 12. децембар 2017.

Наредни састанак Семинара биће одржан у уторак, 12. децембра 2017, у сали 809 Математичког факултета са почетком у 18 часова.

Предавач: Бојан Арбутина, Математички факултет

Наслов предавања: АСТРОНОМИЈА ГРАВИТАЦИОНИХ ТАЛАСА

Апстракт:
На предавању ће бити дат приказ досадашњих открића нове астрономске области, чије теоријске основе су добро познате, али њеном рађању управо присуствујемо - астрономије гравитационих таласа, као и осврт на Нобелову награду за физику у 2017. години, коју су управо "за пресудни допринос развоју детектора LIGO и детекцију гравитационих таласа" добили Рајнер Вајс, Бери Бериш и Кип Торн.

детаљније

Научни скуп 'Дело Иве Андрића', 13. и 14.12.2017.

Научни скуп „Дело Иве Андрића“ одржаће се 13. и 14. децембра.

О научном скупу

Иво Андрић је био члан Српске академије наука и уметности (САНУ) од 1926. до последњег дана живота 1975. Примљен је када је имао 34 године, а предложили су га Слободан Јовановић и Богдан Поповић. Своју приступну беседу је насловио „О Вуку као писцу“. У Академији је приређена посебна свечаност у Андрићеву част када је добио Нобелову награду за књижевност.

Почетком ове године САНУ је именовала Почасни одбор за прославу 125 година од рођења Иве Андрића. Председник Одбора је академик Владимир С. Костић, председник САНУ. Чланови Почасног одбора су академици Миро Вуксановић, Владета Јеротић, Душан Ковачевић, Љубомир Максимовић, Нада Милошевић Ђорђевић, Драгослав Михаиловић, Предраг Пипер и Љубомир Симовић, универзитетски професори Живојин Станојчић и Иво Тартаља.

Истовремено, САНУ је основала Одбор за научни скуп о Андрићевом делу. Председник Одбора је академик Миро Вуксановић. Чланови Одбора су дописни члан САНУ Злата Бојовић и професори Филолошког факултета у Београду Јован Делић, Радивоје Микић и Снежана Самарџија.

Основна намера дводневног научног скупа је да нова тумачења Андрићевог дела још једном истакну непролазне вредности тог дела, а истовремено да потврде Андрићеву трајност у српској књижевности и култури.

Научни скуп има 39 учесника из Србије, Републике Српске и Црне Горе. Њихови радови ће бити објављени у Зборнику. У Српској академији наука и уметности, 13. октобра ове године, на великој Свечаној академији о Андрићу су говорили академици Владимир С. Костић, Матија Бећковић, Милосав Тешић, Душан Ковачевић, Миро Вуксановић и дописни члан Горан Петровић, а Андрићеве текстове о некадашњим српским академицима казивали су драмски уметници.

Отварање научног скупа о Андрићу биће уприличено у среду, 13. децембра, у 11 сати, у Свечаној сали САНУ.

На свечаном отварању ће своје беседе казивати академик Владимир С. Костић, председник САНУ, и академик Миро Вуксановић, председник Одбора за Научни скуп „Дело Иве Андрића“. Драмски уметник Тихомир Станић говориће одломак романа „На Дрини ћуприја“.

Позивница

детаљније

Конкурс за доделу стипендија Фондације Милана Стефановића Смедревца и супруге Даринке за школску 2017/2018. годину, пријава од 11.12.2017. до 26.01.2018.

Расписује се Конкурс за доделу 10 (десет) стипендија Фондације Милана Стефановића Смедеревца и супруге Даринке студентима Универзитета у Београду са факултета на којима се подстиче развој менаџмента као и других научних дисциплина чији је предмет унапређење трговине, за школску 2017/2018. годину.

На Конкурс се могу пријавити студенти основних академских студија са факултета Универзитета у Београду, на којима се подстиче развој менаџмента као и других научних дисциплина чији је предмет унапређење трговине, који се у школској 2017/2018. години финансирају из буџета Републике Србије.

Критеријуми за добијање стипендије су:
1) редовно уписивање школске године,
2) висина просечне оцене свих положених испита из претходних година студија: најмање 9,00.

Одлука о расписивању конкурса за доделу стипендија Фондације Милана Стефановића Смедревца и супруге Даринке за школску 2017/2018. годину

детаљније

Вероватносне логике, 7. децембар 2017.

Наредни састанак Семинара биће одржан у четвртак, 7. децембра 2017. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 15 часова.

Предавач: Миодраг Рашковић

Наслов предавања: ПИТАГОРЕЈСТВО И ПЛАТОНИЗАМ У САВРЕМЕНОЈ МАТЕМАТИЦИ

детаљније

Конкурс за доделу стипендија Фондације Нови добротвори Универзитета за школску 2017/2018. годину, пријава од 04.12.2017. до 26.01.2018.

Расписује се Конкурс за доделу четири стипендије за школску 2017/2018. годину студентима Универзитета у Београду, и то по једна стипендија студентима са:

- Групације природно-математичких наука,
- Групације техничко-технолошких наука,
- Групације медицинских наука,
- Групације друштвено-хуманистичких наука.

На Конкурс се могу пријавити 4 студента основних и мастер академских студија чије се школовање финансира из буџета Републике Србије.

 Одлука
 Пријава

детаљније

Конкурс за доделу стипендије Задужбине Љубице М. Здравковић за школску 2017/2018. годину, пријава од 05.12.2017. до 26.01.2018.

Расписује се Конкурс за доделу једне стипендије студенту Универзитета у Београду, за школску 2017/2018. годину.
На Конкурс се може пријавити студент основних академских студија који се у школској 2017/2018. години финансира из буџета Републике Србије.

Критеријуми за добијање стипендије су:

1) редовно уписивање школске године,
2) висина просечне оцене свих положених испита из претходних година студија: најмање 9,00 и
3) други постигнути резултати (научни и стручни радови, значајни успеси на домаћим и међународним такмичењима студената и сл.).

Подношење пријава траје од 05.12.2017. године до 26.01.2018. године.

Пријаве се подносе на адресу: Универзитет у Београду, Студентски трг бр. 1 са назнаком - За Конкурс Задужбине Љубице М. Здравковић.

Одлука о расписивању конкурса за доделу стипендије Задужбине Љубице М Здравковић за школску 2017/2018. годину

детаљније

Конкурс за доделу стипендија Фондације Косте Мигрића за школску 2017/2018. годину, рок 05.12.2017. - 26.01.2018.

Расписује се Конкурс за доделу три стипендије најбољим студентима Универзитета у Београду, за школску 2017/2018. годину.
На Конкурс се могу пријавити студенти основних академских студија Универзитета у Београду, који се у школској 2017/2018. години финансирају из буџета Републике Србије.

Рок за подношење пријава је од 05.12.2017. године до 26.01.2018. године.
Пријаве се подносе на адресу: Универзитет у Београду, Студентски трг бр. 1 са назнаком - За Конкурс Фондације Косте Мигрића.

Одлука о расписивању конкурса за доделу стипендија Фондације Косте Мигрића за школску 2017/2018. годину

детаљније

'Каријерно ћаскање' у Научнотехнолошком парку Београд, 13.12.2017.

Центар за развој каријере и саветовање студената Универзитета у Београду организује „Каријерно ћаскање“ – догађај умрежавања са професионалцима који раде у области иновација и желе да поделе своја искуства младим колегама.

Овај догађај је замишљен као неформално дружење намењено студентима завршних година и дипломцима различитих факултета Универзитета у Београду који имају жељу да се у опуштеној атмосфери, уз кафу, упознају са представницима компанија чланица Научнотехнолошког парка које развијају иновације у области информационих технологија и других сродних области.

„Каријерно ћаскање“ ће се одржати 13. 12. 2017. године са почетком у 16 часова у Бусинесс цафе-у Научно-технолошког парка Београд, који се налази на Звездари (улица Вељка Дугошевића 54).

Молимо све заинтересоване да се пријаве попуњавањем кратког формулара: https://skr.rs/Tqo најкасније до 10. децембра 2017. године у поноћ.

Студенти чије пријаве буду прихваћене биће обавештени о детаљима посете.

Каријерно ћаскање

детаљнијеВести и дешавања


Активности на семинарима

све вести