Упис на основне академске студије - Државна матура 2024. година

Математички факултет ће при упису за школску 2024/25. годину као један од услова имати тест склоности.

Поред успеха из математике и српског језика, из треће групе предмета на државној матури вредноваће се предмети физика или информатика.

Благовремено ће бити објављен начин бодовања успеха из средње школе, са државне матуре и теста склоности.

детаљније

Семинар за вештачку интелигенцију, 12. април 2023.

Наредни састанак Семинара биће одржан онлајн у среду, 12. априла 2023, са почетком у 19 часова.
 
Предавачи: Милош Кошпрдић, Никола Милошевић, Bayer, Истраживачко-развојни институт за вештачку интелигенцију Србије
 
Наслов предавања: ПРЕПОЗНАВАЊЕ БИОМЕДИЦИНСКИХ ИМЕНОВАНИХ ЕНТИТЕТА БЕЗ И СА МАЛО ПРИМЕРА
 
Апстракт: Код препознавања именованих ентитета у специфичним доменима као што је биомедицински често је потребно додати нови тип именованог ентитета. Међутим, креирање података са примерима за машинско учење је често скуп, дуготрајан, и досадан посао. У овој презентацији ћемо представити алгоритам машинског учења заснован на трансформер моделима који је у стању да успешно препозна нове именоване ентитете без задатих примера тог ентитета у току учења (zero-shot learning). Такође, развили смо и методу која омогућава фино подешавање модела на основу само неколико примера. Фино подешавање уз помоћ само једног или 10 примера даје резултате који су готово упоредиви са тренирањем модела на целом скупу од неколико хиљада примера. Овај метод је плод сарадње фармацеутске компаније Bayer и Истраживачко-развојног института за вештачку интелигенцију Србије.
 
Напомена: Регистрациона форма за учешће на Семинару је доступна на линку:
https://miteam.mi.sanu.ac.rs/asset/CW5nJWDSEZDj7p32p

Уколико желите само да пратите предавање без могућности активног учешћа, пренос је доступан на линку:
https://miteam.mi.sanu.ac.rs/asset/4LNW8WtML7rLKojoz

детаљније

Семинар из астрономије и астрофизике, 11. април 2023.

Наредни састанак Семинара биће одржан у уторак, 11. априла 2023, у сали 809 Математичког факултета са почетком у 18 часова.

Предавач: Dr Marco Fenucci, NEO Dynamicist, ESA NEO Coordination Centre – Deimos Space, Italy

Наслов предавања: PROPER ELEMENTS OF NEAR-EARTH ASTEROIDS: THEORY, APPLICATIONS, AND NEW RESULTS

детаљније

Семинар за рачунарство и примењену математику, 11. април 2023.

Наредни састанак Семинара биће одржан онлајн и уживо у уторак, 11. априла 2023, у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 14.15.

Предавач: Никола Зорнић, Факултет организационих наука, Универзитет у Београду
 
Наслов предавања: МЕТОДОЛОШКИ ОКВИР ЗА ИНТЕГРАЦИЈУ АЛГОРИТАМА МАШИНСКОГ УЧЕЊА У МОДЕЛЕ СИМУЛАЦИЈЕ ЗАСНОВАНЕ НА АГЕНТИМА
 
Апстракт: Моделирање и симулација засновани на агентима је један од новијих приступа у рачунарској симулацији. Овај вид симулације се најчешће користи за представљање комплексних система и заснован је на аутономним агентима и њиховим међусобним интеракцијама. Подаци су нам све доступнији, што треба искористити и приликом изградње модела. Коришћењем историјских података могуће је научити алгоритме машинског учења и користити их за ново доношење одлука. Овим алгоритмима је могуће заменити традиционално коришћену функцију корисности, а која у моделе уноси одређени ниво субјективности и умањује веродостојност модела. Коришћењем хибридног приступа и интеграцијом алгоритама машинског учења у моделе симулације засноване на агентима повећава се ниво квалитета одлучивања агената у међусобним интеракцијама.
 
Напомена: Линк за онлајн приступ:
https://miteam.mi.sanu.ac.rs/asset/YoqHWKALRkRTbK9So

За активно учешће неопходна је регистрација преко линка:
https://miteam.mi.sanu.ac.rs/call/wnz6oyxsQsy29LfJA/MjQ__eH607WeAL9X7IFtUI98xdQQgVkp-ljiEKPPfXr

детаљније

Завршено прво национално такмичење у астрофотографији 'Усликај ноћно небо'

У јакој конкуренцији од 1400 ученика и више од 200 наставника широм Србије, свечано су проглашени победници првог националног такичења у астрофотографији које је организовао Национални комитет за образовање из астрономије при Међународној астрономској унији, у партнерству са итраживачко развојним центром United Cloud.

Одлуком стручног жирија, три најбоље фотографије припадају:

1. награда: тим ученика ”Milky Way”, 3. разред, Пожаревачка гимназија, Пожаревац

2. награда: тим ученик ”Синиша Јанић Власотинци”, 8. разред, Основна школа ”Синиша Јанић”, Власотинце

3. награда: тим ученика ”Вук1”, 7. разред, Основна школа ”Вук Караџић”, Београд

Изложба Усликај ноћно небо до краја априла може се посетити у оквиру Дана отворених врата Астрономске опсерваторије 29. априла, или заказати као групна посета путем мејла posete@aob.rs.

Покровитељи такмичења су: Друштво Астронома Србије, Универзитет у Београду - Математички факултет, Астрономска Опсерваторија Београд, Математички институт Српске Академије Наука и Уметности, и истраживачко развојни центар United Cloud и EPSON Србија.

Више детаља на: https://sites.google.com/view/uslikajnocnonebo/

Албум са фотографијама можете видети овде.

детаљније

Семинар Катедре за рачунарство и информатику, 6. април 2023.

Наредни састанак Семинара биће одржан онлајн у четвртак, 6. априла 2023. са почетком у 18 часова.

Предавач: Јелена Марковић

Наслов предавања: КЕЛЕРОВА ХИПОТЕЗА

Апстракт предавања је доступан на следећој адреси:
http://computing.math.rs/files/2023-04-06-jelena-markovic.pdf
 
Линк за приступ предавању: http://computing.math.rs/meet

детаљније

Дан студената

Данас се обележава Дан студената, у знак сећања на студентске демонстрације против фашизма одржане 4. априла 1936. године, када је у протестима погинуо студент права Жарко Мариновић.

Честитамо свим студентима Дан студената и желимо вам успешну академску годину уз остварење циљева.

детаљније

Семинар Геометрија и примене, 6. април 2023.

Наредни састанак Семинара биће одржан у четвртак, 6. априла 2023, у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 17.15 часова.

Предавач: Ђорђе Коцић, Математички факултет, Универзитет у Београду

Наслов предавања: ХИПЕРПОВРШИ БЛИЗУ КЕЛЕРОВЕ СФЕРЕ S^6
 
Апстракт: Ендоморфизам J тангентног раслојења реалне диференцијабилне многострукости N, који задовољава једнакост $J^2=-id$, зове се скоро комплексна структура на многострукости N. Ако је J додатно и изометрија, онда је Риманова многострукост (N,g) скоро Хермитска многострукост. Показаћемо да се на шестодимензионој сфери $S^6$, уз помоћ векторског производа чисто имагинарних октониона, може увести скоро комплексна стуктура J, која је притом и близу Келерова. Увешћемо појмове Хопфових хиперповрши сфере $S^6$ и структурног Јакобијевог оператора.  
Изучавање Риманових подмногострукости у различитим амбијентним просторима преко њихових Јакобијевих оператора активно је у претходним годинама. Многобројни резултати баве се питањем постојања хиперповрши чији структурни Јакобијев оператор задовољава неке услове паралелности. Већина познатих резултата  бави се Келеровим многострукостима, где паралелност скоро комплексне структуре омогућава једноставнији рачун. Инспирисани тиме, желимо да иницирамо испитивање сличних проблема на близу Келеровим многострукостима, конкретно на сфери $S^6$. То захтева мало другачији приступ, тако да ћемо конструисати покретни репер дуж хиперповрши са којим ћемо радити. На крају ћемо видети неке од услова код којих смо успели да испитамо постојање хиперповрши.
 
Напомене:
Семинар је могуће пратити и онлајн. Регистрација за учешће на семинару: https://miteam.mi.sanu.ac.rs/asset/5vJy5i44YQbMdSuDZ

Уколико сте већ регистровани, предавање можете пратити на следећем линку:
https://miteam.mi.sanu.ac.rs/asset/jJPbbrZF9BLD73r5m

Неулоговани корисници могу пратити пренос предавања на овом линку:
https://miteam.mi.sanu.ac.rs/call/cngMrxTa7WoFSKZJn/ddPssjwsP40vEFRiLjVYEt-bWXLwl-VPYEEFMQjMOG1

детаљније

КГТА семинар, 6. април 2023.

Наредни састанак Семинара биће одржан у четвртак, 6. април 2023, у сали 301ф Математичког института САНУ од 12.15 до 13.30 часова.

Предавач: Раде Живаљевић

Наслов предавања: ГЕЈЛОВА ТРАНСОРМАЦИЈА И ОРЈЕНТИСАНИ МАТРОИДИ
 
Апстракт: Гејлова трансформација, као метод за изучавање комбинаторне структуре конвексних политопа, има и неочекиване и врло интересатне примене у математици и природним наукама. У овом и следећим предавањима следимо неке од ових примена, нпр. Антона Ајзенберга који у свом блогу https://vk.com/wall-174278716_361?lang=en  говори о примени на фазне дијаграме у геоехемији. Видећемо и каква је улога Гејлове трансформације у теорији орјентисаних матроида, али биће речи и о везама са интеграбилним динамичким системима и другим темама. Предавања су из класе "креда луталица" (тј. намењена су широј публици и сви су позвани да дају свој допринос).
 

Напомене: Предавања се могу пратити на даљину преко линка:
https://miteam.mi.sanu.ac.rs/call/XZawgjASPavABY37A/2t2yGBvU01onPAP3aSUKiNFb2Skjk-3w5XJruW-yaZh

Регистрациона форма је доступна на:
https://miteam.mi.sanu.ac.rs/asset/sd3bebvvcBSNtN78B

детаљније

Одељење за математику, 7. април 2023.

Наредни састанак Семинара биће одржан у петак, 7. априла 2023, у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 14.15.

Предавач: Драган Машуловић, Природно-математички факултет, Универзитет у Новом Саду

Наслов предавања: ЕНТРОПИЈА И МАЛИ РЕМЗИЈЕВИ СТЕПЕНИ
 
 
Апстракт:
Ентропија се обично интерпретира као статистичка мера сложености или неуређености система. У овом излагању ћемо показати како концепт малих Ремзијевих степена схваћен из перспективе теорије категорија води до нове фамилије функција ентропије (ремзијевске ентропије) које дају информацију о нивоу комбинаторне сложености неке комбинаторне конфигурације. Праволинијском дуализацијом целог процеса добијамо фамилију дуалних ремзијевских ентропија. Излагање ћемо завршити дискусијом о односу дуалних ремзијевских ентропија и проблема Кекрис-Сокић-Тодорчевић о хомогеном дуалном Ремзијевом својству.

Напомена: Предавања се могу пратити на даљину преко линка:
https://miteam.mi.sanu.ac.rs/call/T9XDGChhq8aDcNqmz/qw7wIwci2jv2rdg9I9CrXkm7OJhF_LB8DfjXZp4jTFV

Регистрациона форма је доступна на:
https://miteam.mi.sanu.ac.rs/asset/tz97w4Hu4c3unsJ7N

детаљнијеВести и дешавања


Активности на семинарима

све вести