Отворен конкурс за размену студената са Универзитетом Малардален, Шведска, у оквиру програма Еразмус+ КА1

Обавештавамо Вас да је, на основу потписаног међународног споразума између Универзитета у Београду и Универзитета Малардален из Вастераса (Шведска), отворен конкурс за размену студената у оквиру Ерасмус+ КА1 програма. Конкурсом је предвиђено 8 једносеместралних мобилности, за студенте основних, мастер и докторских студије, у току пролећног семестра текуће академске године 2017/2018.

Конкурс за студенте Универзитета у Београду који желе да оду на размену на Универзитет Малардален је отворен од 15. септембра 2017. у 18h до 23. октобра 2017. године у 14 часова. Скрећемо пажњу да је конкурс отворен за области 061 Information and Communication Technologies (ICTs) и 071 Engineering and engineering trades.

Напомена: конкурс је продужен за две недеље, тако да је нови рок за пријаву на конкурс 6. новембар 2017. до 12 часова.

Услови конкурса, број мобилности и информације о неопходној документацији за пријаву могу се наћи на Мобион платформи.

Молимо студенте Математичког факултета који намеравају да конкуришу за размену да најпре прочитају информације и упутства на мобион платформи, као и на странама

http://www.matf.bg.ac.rs/m/107/razmena-studenata/

http://www.math.rs/cp/71/erasmus+/

За сва питања, недоумице и помоћ око пријаве, студенти могу да се јаве маилом кооординаторима за међународну сарадњу Математичког факултета, Драгани Илић (dilic@matf.bg.ac.rs) и Зорици Станимировић (zoricast@matf.bg.ac.rs).

детаљније

Сајам стипендија 2017.

Универзитетски Центар за развој каријере и саветовање студената организоваће Сајам стипендија у згради Ректората 27. и 28. септембра 2017. године.

Поред државних институција, фондова и невладиних организација, на сајму учествују и компаније, амбасаде и установе које додељују стипендије студентима за студирање и усавршавање у земљи и иностранству.

Уколико нисте у прилици да присуствујете Сајму, обавештавамо Вас да смо обезбедили live-streaming програма предавања и презентација из свечане сале на порталу РЦУБ.

Детаљније информације о Сајму можете погледати на:
http://www.razvojkarijere.bg.ac.rs/sajam-stipendija-2017

детаљније

Одбрана докторске дисертације Виктора Радовића, 27.09.2017.

Одбрана докторске дисертације Виктора Радовића „Развој алгоритма за испитивање припадности астероида фамилијама“, биће одржана у среду 27.09.2017. у 16 сати у сали 809.

детаљније

XV конференција Дигитализација културне баштине, старих записа из природних и друштвених наука и дигитална хуманистика, 26.09.2017.

Програм XV НЦД скупа

Научни скуп Дигитализација културне баштине, старих записа из природних и друштвених наука и дигитална хуманистика одржаће се у уторак 26. септембра 2017. године на Математичком факултету Универзитета у Београду.

Учесници који желе да излажу на конференцији треба да пошаљу апстракт рада (на српском и/или енглеском) према приложеним упутствима најкасније до 10. септембра 2017. године, на адресу: ncd@matf.bg.ac.rs

Радови представљени на конференцији, који прођу поступак рецензије, биће штампани у часопису Преглед Националног центра за дигитализацију (http://www.ncd.matf.bg.ac.rs/).

Организациони одбор

НЦД конференција

детаљније

Српско уметничко наслеђе на Косову и Метохији. Идентитет, значај, угроженост, изложба у Галерији САНУ, 27.09 - 12.11.2017.

Српска академија наука и уметности има част да Вас позове на свечано отварање изложбе „Српско уметничко наслеђе на Косову и Метохији. Идентитет, значај,угроженост”, аутора дописног члана САНУ Миодрага Марковића и проф. др Драгана Војводића.

Отварање ће се одржати у свечаној сали САНУ, Кнеза Михаила 35, други спрат, среда, 27. септембар, у 19 сати.

Изложба „Српско уметничко наслеђе на Косову и Метохији. Идентитет, значај, угроженост”, која ће у Галерији САНУ бити отворена од 27. септембра до 12. новембра, реализује се у сарадњи с Народним музејом у Београду и Музејом Српске православне цркве

О изложби

детаљније

Лекарски прегледи за студенте у Студентској поликлиници

- Лекарски прегледи студената који се усељавају у студентске домове - бруцошка расподела

- Обавештење студентима који нису обавили систематски преглед у заказаном термину

детаљније

Одбрана докторске дисертације Немање Мартиновића, 22.09.2017.

Одбрана докторске дисертације Немање Мартиновића „Еволуција патуљастих галаксија у јатима галаксије мале масе“, биће одржана у петак 22.09.2017. у 17 сати у сали 706.

детаљније

Осма конференција подунавске регије (DAC), 21.09.2017.

У Свечаној сали Српске академије наука и уметности, у четвртак 21. септембра у 12 сати, свечано ће бити отворена Осма конференција академија подунавске регије (DAC).

Приликом отварања, између осталих, говориће: академик Владимир С. Костић, председник САНУ, проф. др Феликс Унгер, председник Европске академије наука и уметности, проф. др Виктор Недовић, помоћник министра за међународну сарадњу и европске интеграције и проф. др Мирослав Весковић, научни експерт за координацију подршке макрорегионалним стратегијама.

Окупљенима ће се видео-поруком обратити др Јоханес Хан, европски комесар за проширење и суседску политику.

Конференција академија подунавске регије (DAC) је пројекат Европске академије наука и уметности из Салцбурга, који окупља националне академије поменуте регије и фокусиран је на њен развој. Идеју је од почетка подржала Европска комисија, а досад је одржано седам конференција: у Бечу 2011, Братислави 2012, Будимпешти 2012, Букурешту 2013, Кишињеву 2014, Улму 2015. и Љубљани 2016. године.

Конференција ће се бавити темама:

Угрожени Дунав: Шта можемо да учинимо?

и Универзитети у транзицији.

„Дунав је угрожен на више начина. У првом реду се то односи на контаминацију која потиче од индустрије. У горњем сливу, где је економија развијенија а правила строжија, то је неупоредиво мање изражено у поређењу са стањем у доњем сливу. Дунав угрожавамо грађењем насипа за заштиту од поплава и посебно прављењем акумулација за хидроцентрале, јер тиме утичемо на природни ток Дунава што резултује променама обала и биосфере”, каже академик Дејан Поповић, члан Организационог одбора.

Ушће Дунава

„Други правац рада на конференцији биће покушај да се у дунавској регији на бољи начин организује и, на неки начин, унифицира образовање. Сви смо у процесу болоњских промена, али су разлике од горњег слива Дунава до Црног Мора и у образовању велике. Иако су неке од земаља у Европској унији, а неке нису, све оне се међусобно и у економском условима и у погледу образовања веома разликују.  Једна од тема биће и да ли ми у Србији образујемо кадар који након завршетка школовања може да нађе посао или га школујемо зато што имамо наставнике за то”, објаснио је академик Поповић.

Ушће Саве и Дунава

У раду конференције учествоваће академије наука Аустрије, Немачке, Чешке, Мађарске, Молдавије, Црне Горе, Пољске, Румуније, Словачке, Словеније, Украјине, Републике Српске, Бугарске и Македоније. Учешће ће узети и Европска федерација академија (ALLEA). Овај дводневни догађај реализује се у сарадњи Европске академије наука и уметности из Салцбурга и Српске академије наука и уметности.

Програм скупа

детаљније

Одбрана докторске дисертације Јоване Николић, 21.09.2017.

Одбрана докторске дисертације Јоване Николић „Алгебарска својства спектралних инваријанти у Флоровој хомологији“, биће одржана у четвртак 21.09.2017. у 12 сати у сали 830.

детаљније

Вероватносне логике, 21. септембар 2017.

Наредни састанак Семинара биће одржан у четвртак, 21. септембра 2017. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 15 часова.

Предавач: Зоран Видовић, Учитељски факултет, Универзитет у Београду

Наслов предавања: ГЕОМЕТРИЈСКЕ ВЕРОВАТНОЋЕ И БЕРТРАНОВ ПАРАДОКС

апстракт

детаљнијеВести и дешавања


Активности на семинарима

све вести