Представљање извештаја о урађеној докторској дисертацији кандидата Наташе Глишовић, 19.02.2018.

Детаљније

детаљније

Одбрана докторске дисертације Марије Микић, 13.02.2018.

Одбрана докторске дисертације Марије Микић „Асимптотска својства решења једначина Емден-Фаулера и њихових уопштења“ биће одржана у уторак 13.02.2018. у 11 сати у сали 706.

детаљније

The Mediterranean International Conference of Pure&Applied Mathematics and Related Areas, October 26 - 29, 2018, Antalya, Turkey

Конференција "MICOPAM 2018: The Mediterranean International Conference of Pure&Applied Mathematics and Related Areas", одржаће се у Анаталији (Турска) и биће посвећена академику Градимиру Миловановићу, поводом његовог седамдесетог рођендана.

http://micopam2018.akdeniz.edu.tr/information/

детаљније

Conference on Scientific Computing and Approximation, Purdue Department of Computer Science, 30.03.2018.

Члан Српске академије наука и уметности Градимир Миловановић биће један од главних говорника на конференцији посвећеној научним израчунавањима и апроксимацијама на Одељењу за компјутерске науке на Парду универзитету (Purdue Department of Computer Science, West Lafayette, IN, USA).

http://www.sanu.ac.rs/Novosti.aspx?arg=,394

Овај догађај ће се одржати 30.03.2018. и приређује се у оквиру прославе деведесетог рођендана светски познатог математичара Волтера Гаучија (Walter Gautschi), једног од родоначелника савремене нумеричке анализе и дугогодишњег професора Парду универзитета, сада проф. емеритусу.

https://www.cs.purdue.edu/sca/

детаљније

Конкурс за доделу награде за професионалну изврсност 'Предводник/Предводница', Удружење Фулбрајтових стипендиста Србије, пријава до 19.03.2018.

Удружење Фулбрајтових стипендиста Србије, већ трећу годину, расписује конкурс за доделу награде за професионалну изврсност „Предводник/Предводница“ 2018. Награда се додељује за изузетно научно или професионално достигнуће или оно које је допринело некој позитивној друштвеној промени током 2017. године, у Србији или свету. Конкурс је отворен до понедељка, 19. марта 2018. године.

Кандидати за награду могу бити сви који имају држављанство Србије, могу бити кандидовани индивидуално, или као група која дели заслуге. Награда се додељује за изузетно научно или професионално достигнуће или оно које је допринело некој позитивној друштвеној промени током 2017. године, у Србији или свету.

Награда се не додељује правним лицима (организацијама, факултетима, институтима, фирмама, и сл.), већ искључиво појединцима или групи појединаца који деле заслуге.

Основни критеријуми или мерила за доделу награде су новина и оригиналност достигнућа за науку и истраживање, утицај на развој научноистраживачке и професионалне делатности, признатост и препознатљивост достигнућа у научноистраживачкој или професионалној заједници, исказано лидерство, алтруизам, позитиван утицај достигућа на друштво у целини, актуелност и остварљивост промене у професији или друштву коју достигнуће доноси, као и у коликој мери оно мотивише друге на деловање и стваралаштво.

http://www.bg.ac.rs/sr/vest.php?id=865

детаљније

Округли сто ДИС, 20.02.2018.

Друштво за информатику Србије организује Округли сто у четвртак 20. фебруара 2018. у 18.00 у згради Машинског факултета у Београду, улица Краљице Марије 16, сала 221.

Модератор: Зоран Станојевић, РТС

Пријава на: http://meetu.ps/e/DQQbS/zdzNp/f

Београђанин у жижи информатичке револуције

Како је докторат на Универзитету Карнеги Мелон решио проблем поузданог читања записа на хард-дисковима и зашто је било потребно седам година судске борбе да индустрија тај патент призна

Др Александар Кавчић, Карнеги Мелон Универзитет

Цео текст на: http://www.politika.rs/sr/clanak/384534/Beogradanin-u-zizi-informaticke-revolucije

детаљније

Нови конкурси за размену студената, наставног и ненаставног особља у оквиру програма Еразмус+ КА1

Обавештавамо Вас да су 1. фебруара 2018. отворени нови конкурси за размену студената, наставног и ненаставног особља у оквиру програма Еразмус+ КА1 са више универзитета у Немачкој, Аустрији, Хрватској и Словенији.

Сви отворени конкурси, неопходна документација и услови конкурса могу се наћи на платформи МОБИОН, у делу Отворени позиви.

Информације о неопходној документацији за пријаву могу се наћи на страни http://mobion.bg.ac.rs/howtoapply/requireddocuments.

Сви кандидати треба да се пријаве на Мобион платформу где се и подноси неопходна документација у електронском облику.

Студенти који намеравају да конкуришу за размену требало би да се јаве мејлом кооординаторима за међународну сарадњу Математичког факултета, Драгани Илић (dilic[at]matf.bg.ac.rs) и Зорици Станимировић (zoricast[at]matf.bg.ac.rs). Колеге из редова наставног и ненаставног особља, које су заинтересоване за неки од конкурса, могу се такође обратити координаторима за помоћ и питања у вези са пријавом.

Саветујемо кандидате који желе да конкуршу за размену да не започињу процес пријаве пре прикупљања неопходне документације. На мобион платформи постоји велики број непотпуних, односно недовршених пријава са Математичког факултета.

детаљније

КГТА семинар, 6. фебруар 2018.

Наредни састанак Семинара биће одржан у уторак, 6. фебруара 2018, у сали 844 Математичког факултета са почетком у 14 часова.

Предавач: Раде Живаљевић

Наслов предавања: МЕТРИЧКА ТЕОРИЈА КОНВЕКСНИХ ПОЛИТОПА - I део (Брионова формула и волумен општег асоциедра)

Апстракт: Метричка својства политопа су везана за њихову конкретну реализацију у еуклидском простору за разлику од комбинаторних где је политоп апстрактни комбинаторни објект (посет страна). Биће приказан метод (А. Постников) за израчунавање запремине општег асоциедра који се базира на формулама Бриона и Хованског-Пухликова.

Напомена: Асколд Ховански (један од водећих руских и светских математичара), биће гост на 14. Српском математичком конгресу (Крагујевац, 16-19 мај 2018). Ово је прво од предавања у коме се дискутују неке од тема у којима је Ховански дао највећи допринос. Предавање је релеватно и за општу теорију нестоедара (паралелних пертурбација асоциедара).

детаљније

Семинар машинског учења у Петници (PSI:ML), пријаве до 01.03.2018.

Microsoft развојни центар у Србији позива све заинтересоване студенте да се пријаве на семинар машинског учења у Петници (PSI:ML).

Пријаве су отворене до 1. марта на: http://psiml.petlja.org/

Семинар машинског учења "PSI:ML" (Petnica Summer Institute of Machine Learning) одржаће се од 22. до 31. јула у Петници, а намењен је пре свега студентима завршних година основних, као и студентима постдипломских студија техничког и математичког усмерења.

Предавачи су експерти у области машинског учења, са искуством у индустрији и академији.

Током семинара, учесници ће имати прилике да се, кроз интензивна целодневна предавања и радионице упознају са основама машинског учења и да унапреде своје знање кроз теоријиски и практични рад. Други део семинара подразумева рад на групним или индивидуалним пројектима на предложену или самоиницијативно одабрану тему. Током пројеката, сваком од учесника биће додељен ментор који је стручњак у конкретној области.

Сви детаљи о процесу пријављивања доступни су на: http://psiml.petnica.rs/apply.php

Сви детаље у вези са семинаром

PSI:ML Тим

детаљније

Конкурс Задужбине Ђоке Влајковића за подршку студентима у стручном и научном усавршавању, пријава од 01.02. до 31.03.2018.

Одбор Задужбине Ђоке Влајковића, на седници одржаној 18.01.2018. године, донео је одлуку о расписивању Конкурса за доделу 10 финансијских подршки за стручно и научно усавршавање студената
Универзитета у Београду.

Усавршавање подразумева:

1. учешће на научним и стручним скуповима у земљи и иностранству и
2. боравак у иностранству у оквиру основних, мастер и докторских
академских студија.

На Конкурс се могу пријавити незапослени студенти основних, мастер и докторских академских студија Универзитета у Београду.

Финансијска подршка у стручном и научном усавршавању, у нето износу од по 22.500,00 динара по учешћу или боравку, доделиће се из средстава Задужбине Ђоке Влајковића.

Критеријум за добијање подршке је да усавршавање започиње/траје у периоду од 01.05.2018. године до 01.05.2019. године.

Рок за подношење пријава је од 01.02. до 31.03.2018. године.

Пријаве се подносе на адресу:
Универзитет у Београду Студентски трг1
Са назнаком - Конкурс Задужбине Ђоке Влајковића за подршку у стручном и научном усавршавању

Електронска адреса на коју треба доставити документацију је: popovm1@rect.bg.ac.rs

Одлука и текст конкурса

Пријава

детаљнијеВести и дешавања


Активности на семинарима

све вести