Семинар за рачунарство и примењену математику, 12. јун 2018.

Наредни састанак Семинара биће одржан у уторак, 12. јуна 2018. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 14:15 часова.

Предавач: Стеван Миловановић, Факултет организационих наука

Наслов предавања: USING SOCIAL NETWORK ANALYSIS TO IDENTIFY USER PREFERENCES FOR CULTURAL EVENTS

Апстракт: The subject of this paper is social network analysis and its possible application in the field of culture. The main goal is to investigate the potentials of social network analysis for detecting user profiles and preferences regarding the certain types of cultural events. Data was collected through a mobile application and a survey. The results were analyzed using Ucinet and Vosviewer tools. The results reveal three clusters of events, as well as the most influential users and their preferences towards certain types of cultural events. The obtained results can be used to define future marketing activities, such as customization of offers regarding the identified users' preferences.

детаљније

Одбрана докторске дисертације Нине Радојичић

Одбрана докторске дисертације Нине Радојичић „Примена фази логике за решавање NP-тешких проблема рутирања возила и локације ресурса методама рачунарске интелигенције" биће одржана у понедељак 11.06.2018. године у 17.00 часова, у сали 718.

детаљније

Семинар Катедре за рачунарство и информатику, 7. јун 2018.

Наредни састанак Семинара биће одржан у четвртак, 7. јуна 2018. у сали 718 Математичког факултета са почетком у 18:15 часова.

Планирана су два излагања:

др Сана Стојановић Ђурђевић
"ArgoGeoChecker - програм за интерактивно и аутоматско доказивање теорема",

др Стефан Мишковић
"VNS-LP алгоритам за робусну варијанту динамичког локацијског проблема максималног покривања".


Више детаља може се пронаћи на страници http://computing.matf.bg.ac.rs

детаљније

Семинар за рачунарство и примењену математику, 5. јун 2018.

Наредни састанак Семинара биће одржан у уторак, 5. јуна 2018. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 14:15 часова.

Предавач: Theodore Kilgore, Auburn University, USA

Наслов предавања: BERNSTEIN-TYPE APPROXIMATIONS ON INFINITE INTERVALS

детаљније

Списак тема мастер радова одобрених на 352. седници ННВ-а одржаној 01.06.2018. године.

Детаљније

детаљније

Геометрија, образовање и визуализација са применама, 31. мај 2018.

Наредни састанак Семинара биће одржан у четвртак, 31. маја 2018. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 17:15 часова.

Предавач: Ивко Димитрић, Penn State University Fayette, USA

Наслов предавања: N У ЈЕДАН ПРЕСЛИКАВАЊЕ И ИНВАРИЈАНТНЕ ФУНКЦИЈЕ РЕАЛНЕ ПРОМЕНЉИВЕ

Апстракт:
На предавању ће бити разматране функције реалне променљиве код којих за сваку вредност функције постоји тачно n елемената који се у ту вредност пресликавају. Биће представљене одређене врсте функција, као што су парне, непарне, инволутивне, етажно периодичне и друге инверзне функције. Такође, биће осветљене неке додирне тачке са геометријом.

детаљније

Међународни дан светлости, 30 Мај - Народна библиотека Србије

Након веома успешно организоване Међународне године светлости и светлосних технологија 2015  године у чијем обележавању је учествовало 147 земаља света, а међу којима се бројним  активностима и програмима истакла и Србија, UNESKO је усвојио Међународни дан светлости који ће се  обележавати једном годишње.

Међународни дан светлости није посвећен само истраживањима и примени светлости у науци. Сврха Међународног дана светлости је да обезбеди годишњи фокус на светлост и уважавање њене улоге у животима грађана света како у областима науке, медицине, комуникације и енергије, тако и у сферама културе, образовања и одрживог развоја. Разуђена тема светлости ће омогућити многим различитим секторима друштва широм света да учествују у активностима како би се у овој сфери подигла свест о науци и технологији, уметности и култури.

У склопу прославе првог Међународног дана светлости у Србији, Национални комитет је приредио програм који ће се одржати у облику симпозијума под називом « Светлост у Граду ». Више информација о програму симпозијума можете наћи на страници http://www.dansvetlosti.rs/.

Студенти Математичког факултета на студијском програму Астрономија и астрофизика такође доприносе обележавању овог дана, организујући радионицу за децу о светлосним екпсериментима. Радионица под називом ”Просветли се кроз игру” одржава се од 10 до 12ч у просторијама бивше кафе-књижаре Народне библиотеке.

детаљније

Самира Алсхафах, извештај комисије о оцени докторске дисертације и докторска дисертација

Детаљније

детаљније

13. Балканска конференција о операционим истраживањима -BALCOR, Београд, 25-29. мај 2018.

13. Балканска конференција о операционим истраживањима "OR in Balkans - Recent Advances" (balcor2018.fon.bg.ac.rs) биће одржана у Београду, од 25-29. маја 2018.

BALCOR је међународна конференција која се одржава сваке друге године и традиционално окупља истраживаче у области операционих истраживања. Циљ BALCOR-а је презентација најновијих теоријских и практичних резултата у овој области и промоција међународне сарадње, посебно међу земљама Балкана.

Отварање конференције је 25. маја 2018. у Ректорату Универзитета у Београду, Студентски трг 1, са почетком у 15 часова. Програм конференције може се наћи на страни http://balcor2018.fon.bg.ac.rs/download/BALCOR-2018-programme.pdf

детаљније

Геометрија, образовање и визуализација са применама, 24. мај 2018.

Наредни састанак Семинара биће одржан у четвртак, 24. маја 2018. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 17:15 часова.

Предавач: Theodore Popelensky, MGU, Москва

Наслов предавања: ALGEBRAIC K-THEORY OF GENERALIZED TRIANGULAR MATRIX RINGS

Апстракт

детаљнијеВести и дешавања


Активности на семинарима

све вести