ДОДЕЛА ДИПЛОМА, 06.06.2018.

Фотографије са свечане доделе диплома

детаљније

Одељење за математику, 11. мај 2018.

Наредни састанак Семинара биће одржан у петак, 11. маја 2018. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 14:15.

Предавач: Наташа Ђурђевац Конрад, Zuse Institute Berlin

Наслов предавања: МЕТАСТАБИЛНИ МАРКОВЉЕВИ ПРОЦЕСИ И ЊИХОВЕ ПРИМЕНЕ

Апстракт: Метастабилни Марковљеви процеси се карактеришу релативно дугим боравком у псеудо-еквилибријуму (такозваном метастабилном скупу), уз ретке и брзе скокове из једног у други псеудо-еквилибријум. Метастабилност је особина многих процеса у природи, на пример динамике протеина и других биомолекула, где метастабилни скупови одговарају специфичним просторним конформацијама протеина, које су есенцијалне за правилно обављање биолошких функција. Зато је проналажење метастабилних скупова и динамичких особина процеса веома битно у биомедицинском истраживању.

У оквиру овог предавања биће приказане основне математичке конструкције метастабилних Марковљевих процеса, као и одабрани оригинални резултати базирани на анализи спектра генератора посматраног Марковљевог процеса, са фокусом на реверзибилне процесе. Такође, биће разматран и случај нереверзибилних Марковљевих процеса, где доминантне сопствене вредности генератора могу бити комплексне. Примена метастабилних процеса и представљених метода биће илустрована на примеру анализе структуре графова, као што су проналажење кластера (модула) и глобалне повезаности графа.

детаљније

Предавање писца проф. др Зорана Живковића на Математичком факултету

У оквиру Семинара из астрономије и астрофизике, позивамо Вас на предавање:

                                      проф. др Зоран Живковић
                       Филолошки факултет Универзитета у Београду

     "Први контакт и путовања кроз време: изабрани есеји и кратке приче"

       уторак, 8. мај 2018. године, у 18 сати, у учионици 718 (4. спрат).


Резиме

Зоран Живковић, писац и редовни професор Филолошког факултета Универзитета у Београду, један је од најпревођенијих савремених српских писаца, више пута награђиван за допринос фантастичкој књижевности.

На овом предавању представиће своја дела, надахнута астрономским мотивима, увршћена у књигу "First Contact and Time Travel: Selected Essaysand Short Stories", коју на јесен објављује угледни научни издавач Springer.

После предавања, предавач ће радо одговарати на питања публике.

детаљније

Семинар из астрономије и астрофизике, 8. мај 2018.

Наредни састанак Семинара биће одржан у уторак, 8. маја 2018, у сали 718 Математичког факултета са почетком у 18 часова.

Предавач: проф. др Зоран Живковић, Филолошки факултет Универзитета у Београду

Наслов предавања: ПРВИ КОНТАКТ И ПУТОВАЊА КРОЗ ВРЕМЕ: ИЗАБРАНИ ЕСЕЈИ И КРАТКЕ ПРИЧЕ

Апстракт:
Зоран Живковић, писац и редовни професор Филолошког факултета Универзитета у Београду, један је од најпревођенијих савремених српских писаца, више пута награђиван за допринос фантастичкој књижевности.

На овом предавању представиће своја дела, надахнута астрономским мотивима, која су увршћена у књигу "First Contact and Time Travel: Selected Essays and Short Stories", а коју на јесен објављује угледни научни издавач Springer.

После предавања, предавач ће радо одговарати на питања публике.

детаљније

Сајам образовних установа из Пекинга, 15. мај 2018.

У Београду ће се 15. маја 2018 године одржати презентација и сајам образовних установа из Пекинга, у организацији Пекиншког међународног образовног центра OULU/WECO и консултантске куће BAS из Новог Сада, канцеларије у Београду.

Универзитети, колеџи и факултети из Пекинга ће представити своје образовне програме са жељом да се студенти из Србије упознају и заинтересују за начин студирања у Кини.

Сврха овог сајма је оснаживање међусобног разумевања и сарадње у области међународног образовања, као и дефинисање могућности за даљу сарадњу међу универзитетима и факултетима кроз размену студената, едукацију професора, размену наставних програма.

Представници универзитета и факултета ће овом приликом представити и могућности стипендирања наших студената, као и прилике за финансијски повољно студирање у Кини, на енглеском или кинеском језику.

Догађај ће се одржати у хотелу “Falkensteiner”, Булевар Михајла Пупина 10к, од 9:00 до 12:00 часова.

Листа институација-учесника:

1. Central University of Finance & Economics

2. China University of Political Science and Law

3. Beijing University of Chemical Technology

4. Communication University of China

5. Beijing Wuzi University

6. Beijing Institute of Petrochemical Technology

7. North China University of Technology

8. Beijing International Studies University

9. Capital University of Physical Education and Sports

10. Beijing International Arts School

11. Beijing Qiushi Vocational School

12. Beijing NO.4 Middle School Fangshan CampusBeijing, China

13. Beijing International Chinese College

детаљније

Одељење за математику, 9. мај 2018.

Наредни састанак Семинара биће одржан у среду, 9. маја 2018. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 18 часова. У питању је заједнички састанак са Одељењем за механику.

Предавач: Слободан Вујошевић, Универзитет у Подгорици

Наслов предавања: МАТЕМАТИЧКА ФЕНОМЕНОЛОГИЈА МИХАИЛА ПЕТРОВИЋА АЛАСА

Апстракт:
У двадесетак расправа које је објављивао током читаве професорске каријере, Михаило Петровић је сасвим самостално и без ослањања на друге изворе и узоре засновао науку коју је назвао математичком феноменологијом. Тврдио је да се ради о једном облику филозофије природе у оквиру које могу да се заснују све друге науке. Биће изложене главне филозофске претпоставке те науке и сагледане у светлу одговарајућих резултата савремене логике и филозофије науке.

детаљније

Семинар за рачунарство и примењену математику, 8. мај 2018.

Наредни састанак Семинара биће одржан у уторак, 8. маја 2018. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 14:15 часова.

Предавач: Бошко Јовановић, Математички факултет, Универзитет у Београда

Наслов предавања: МИХАИЛО ПЕТРОВИЋ АЛАС И СРПСКА ПРИМЕЊЕНА МАТЕМАТИКА

Апстракт: У раду ће бити приказане везе између Михаила Петровића, његових учитеља и претходника као и његових ученика и наследника. Посебна пажња ће бити посвећена доприносу Михаила Петровића и његових наследника примењеној математици.

детаљније

Геометрија, образовање и визуализација са применама, 3. мај 2018.

Наредни састанак Семинара биће одржан у четвртак, 3. маја 2018. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 17:15 часова.

Предавач: Ленка Главаш, Математички факултет, Универзитет у Београду

Наслов предавања: УТИЦАЈ НЕДОСТАЈУЋИХ ПОДАТАКА НА АСИМПТОТСКО ПОНАШАЊЕ МАКСИМУМА СТАЦИОНАРНОГ НИЗА

Детаљније: У многим истраживањима срећу се некомплетни подаци. Основно теоријско питање је који део информација је сачуван у њима. Са становишта теорије екстремних вредности задатак од интереса је проучавање асимптотског заједничког понашања максимума комплетних и некомплетних узорака.

У овом предавању прво ће бити приказани најзначајнији резултати у вези са овим задатком за стационарне случајне низове који задовољавају услове слабе зависности. Затим ће акценат бити на новим резултатима за екстремални гранични проблем некомплетних узорака из стационарног случајног низа за који није задовољен један од услова слабе зависности. Предавање је базирано на заједничким радовима са П. Младеновићем и Г. Самородницким.

детаљније

Списак тема мастер радова одобрених на 351. седници ННВ одржаној 20.04.2018.

Детаљније

детаљније

Обавештење о нерадним данима, 01. и 02.05.2018.

Према календару активности Математичког факултета, као и према Закону о државним и другим празницима у Републици Србији, нерадни дани су уторак 1. и среда 2. мај 2018. године.

Такође, подсећамо да је, према Календару  активности, понедељак 30. април ненаставни дан на Математичком факултету.

детаљнијеВести и дешавања


Активности на семинарима

све вести