Семинар за механику, 25. октобар 2017.

Наредни састанак Семинара биће одржан у среду, 25. октобра 2017. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 18 часова.

Предавач: Михаило Чубривић, Институт за физику, Београд

Наслов предавања: ДИНАМИКА ЛЕКСОВИХ ПАРОВА, СУПЕРСИМЕТРИЈА И СОЛИТОНИ У НЕЛИНЕАРНИМ ШРЕДИНГЕРОВИМ ЈЕДНАЧИНАМА

Апстракт: Формулација нелинеарних парцијалних диференцијалних једначина на језику Лексових парова отвара пут ка тражењу солитонских решења и даје везу са интегралима кретања једначине. На предавању ћемо у уводном делу подсетити на неке класичне резултате из ове области, а затим ћемо показати како се ефективни Лексов Хамилтонијан узастопним канонским трансформацијама своди на стандардизовани облик на који се може применити метод инверзног расејања (и у случајевима где првобитни Лексов пар не даје одговор). Имитирајући метод убрзане конвергенције Колмогорова налази се критеријум за преживљавање солитона у присуству пертурбација (додатних чланова у једначини кретања). Солитонска решења одговарају Лексовим Хамилтонијанима са суперсиметричним спектром (и још неким ограничењима). Размотрићемо детаљно конкренте физичке системе где се овај формализам може применити, пре свега просторне солитоне у фоторефрактивној оптици.

детаљније

Семинар из астрономије и астрофизике, 24. октобар 2017.

Наредни састанак Семинара биће одржан у уторак, 24. октобра 2017, у сали 809 Математичког факултета са почетком у 18 часова.

Предавач: Lucio Crivellari, INAF - Osservatorio Astronomico di Trieste and Instituto de Astrofisica de Canarias

Наслов предавања: ALTERNATIVE REPRESENTATIONS OF THE RADIANT ENERGY TRANSPORT

Апстракт: In alternative to the representation of the electromagnetic field through the Maxwell's equation and its propagation in terms of the corresponding wave equations, in this seminar we will consider a description based on the corpuscular theory of light. Such an approach leads to a picture analogous to that employed in fluid dynamics: the radiation field is assumed to consist of rays (photon beams) characterized by their energy and direction of propagation. The energy carried on by a ray is the fundamental observable of the transport process. Its quantitative representation by means of a suitable macroscopic quantity, namely the specific intensity of the radiation field, makes it possible to go beyond the ray picture and paves the way to a much more convenient mathematical formulation of radiative transfer (RT), widely used by astrophysicists.

The propagation of the radiation field through a material medium, for which we will adopt a semi-classical model based on the hypotheses of Planck, Bohr and Einstein, will be formulated as a kinetic (Boltzmann) equation that allows for the space-time evolution of the specific intensity of the radiation field. All the physical information, described at microscopic level by proper photon distribution functions, will be merged into a few macroscopic coefficients that characterized any specific RT equation.

Eventually, we will compare the description of the localization, energy balance and transport of radiant energy, as formulated in the Maxwell's theory, with the macroscopic representation in terms of the specific intensity of the radiation field.

детаљније

КГТА семинар, 24. октобар 2017.

Наредни састанак Семинара биће одржан у уторак, 24. октобра 2017, у сали 844 Математичког факултета са почетком у 14 часова.

Предавач: Waclaw Marzantowicz, Faculty of Mathematics and Computer Science, Adam Mickiewicz University, Poznan

Наслов предавања: REEB GRAPHS AND CRITICAL POINT THEORY

Апстракт: На предавању ће бити речи о применама идеја Морсове теорије у Примењеној и рачунарској топологији (компјутерској графици).

детаљније

Семинар за рачунарство и примењену математику, 24. октобар 2017.

Детаљније: Наредни састанак Семинара биће одржан у уторак, 24.
октобра 2017. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у
14:15 часова.

Предавачи: Јозеф Кратица, Вера Ковачевић-Вујчић, Мирјана Чангаловић

Наслов предавања: THE STRONG METRIC DIMENSION OF SOME GENERALIZED PETERSEN GRAPHS

Апстракт: In this paper the strong metric dimension of generalized Petersen graphs GP(n, 2) is considered. The exact value is determined  for the cases n = 4k and n = 4k + 2, while for n = 4k + 1 an upper  bound of the strong metric dimension is presented.

детаљније

Списак тема одобрених на седници ННВ одржаној 06.10.2017.

Списак тема одобрених на седници ННВ одржаној 06.10.2017.

детаљније

Конференција BIZIT 2017 – Природно дигитално, 01.11.2017.

На BIZIT-у вас очекују еминентни стручњаци из привреде и образовања који су припремили више од 30 презентација, панел дискусија и радионица.

BIZIT је добра прилика да упознате дигиталну економију као нову димензију пословања и да размените искуства са колегама. У прелепом амбијенту Клуба посланика биће довољно времена и за дружење.

Уколико се до сада нисте пријавили, то можете учини попуњавањем пријавног обрасца који се налази на сајту BIZIT-а. Пријавити се можете до уторка, 24. октобра до поноћи.

Сви котизовани учесници ће добити вредан котизациони сет и право за учествовање у наградној игри, са вредним наградним фондом.

Прелиминарна агенда BIZIT

За све додатне информације и договор око пријаве можете контактирати колегиницу Невенку Гашић, мејлом на адресу: nevenka@pcpress.rs

детаљније

Отворен Информативни центар Фондације Темпус

Фондација Темпус је отворила Информативни центар у Београду, на адреси Теразије 39, I спрат, који је од 2. октобра доступан сваког радног дана од 10 до 18 часова.

Инфо центар омогућава свим заинтересованим појединцима, као и представницима школа и високошколских установа, да на једном месту, без заказивања, добију све потребне информације у вези са образовањем у Србији и Европи, као и програмом Европске уније Еразмус+.

У Инфо центру се могу добити информације о могућностима за стипендирану мобилност (размене), волонтерске програме и омладинске размене, подршка у процесу пријављивања у вези са правилима програма Еразмус+ и CEEPUS и њиховим процедурама и сл. Информативни центар је место и за информисање о европским мрежама (eTwinning, EPALE, Europass, Euroguidance, Eurydice), као и средњеевропском програму за размену студената и професора – CEEPUS.

У склопу рада Инфо центра предвиђен је и посебан пакет услуга за информисање страних студената који бораве на мобилности у Републици Србији.

Више информација може се пронаћи на сајту Фондације Темпус

детаљније

Геометрија, образовање и визуализација са применама, 19. октобар 2017.

Наредни састанак Семинара, биће одржан у четвртак, 19. октобра 2017. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 17:15 часова.

Предавач: Мирјана Ђорић, Математички факултет

Наслов предавања: ПОДМНОГОСТРУКОСТИ РЕАЛНЕ КОДИМЕНЗИЈЕ ДВА У КОМПЛЕКСНИМ ПРОСТОРНИМ ФОРМАМА

Апстракт:
Биће приказани неки резултати о подмногострукостима кодимензије два које су смештене у комплексне просторне форме и које задовољавају алгебарски услов наметнут на две геометријске стуктуре: на структуру подмногострукости представљену другом основном формом и на ендоморфизам индукован скоро комплексном структуром амбијентног простора на тангентно раслојење подмногострукости.

детаљније

Вероватносне логике, 17. октобар 2017.

Наредни састанак Семинара биће одржан у четвртак, 17. октобра 2017. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 15 часова.

Предавач: Ненад Б. Крџавац, University College Cork, Ireland

Наслов предавања: ПРИСТУП ПОДАЦИМА СМЕШТЕНИМ У БАЗАМА ПОДАТАКА ПРЕКО ВЕРОВАТНОСНИХ ОПИСНИХ ЛОГИКА

Апстракт: У излагању се дају основни појмови и принципи приступа подацима смештеним у базама података, преко једне класе вероватносних описних логика. Основна идеја је да се конjуктивни упит презаписује у формуле предикатског рачуна првог реда. База знања дате класе вероватносних описних логика се проширује незавнисним вероватносним догађајима. Током излагања се приказује и један пример приступа подацима смештним у базама података, а преко базе знања записане језиком дате класе описних логика.

детаљније

Седма национална конференција Вероватносне логике и њихове примене, 08.11. 2017.

Научни скуп Вероватносне логике и њихове примене одржаће се 08. новембра 2017. у Математичком институту САНУ, Београд.

Организацију скупа подржавају пројекти III44006 и ON174026.

Први позив ВЛП 2017

детаљнијеВести и дешавања


Активности на семинарима

све вести