Представљање предлога теме Милана Лазаревића биће одржано у петак 22.03.2019. у 11 часова

Представљање предлога теме докторске дисертације „Неједнакости Коши-Шварца и Грис-Ландауа за елементарне операторе и трансформере типа унутрашњег производа на Q и Q* идеалима компактних оператора“, кандидата Милана Лазаревића биће одржано у петак, 22.03.2019. године у сали 710 са почетком у 11 часова.

детаљније

Маринко Тимотијевић, Извештај комисије о оцени докторске дисертације и докторска дисертација

детаљније

детаљније

Заједнички састанак Одељења за механику и Одељења за математику, 22. март 2019.

Заједнички састанак Одељења за механику и Одељења за математику биће одржан у петак, 22. марта 2019, у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 15 часова.

Предавач: Александра Маринковић, Математички факултет, Универзитет у Београду,

Наслов предавања: НЕКЕ ОСОБИНЕ БОРЖУА КОНТАКТНЕ СТРУКТУРЕ

Апстракт: Свака контактна многострукост допушта декомпозицију отворене књиге сагласну са контактном структуром. Користећи ову отворену књигу на контактној многострукости $В$, Боржуа је конструисао контактну структуру на $V \times T^2$. Ова контактна структура зависи од избора контактне структуре на $V$ као и од избора сагласне отворене књиге. На овом предавању ће бити показано како две неконтактноморфне структуре на $V$ могу довести до контактноморфних структура на $V \times T^2$. Биће показано и како одговарајући избор отворене књиге придружене контактној структури $V$ утиче на сабкритичку Штајнову попуњивост контактне структуре на $V x T^2$. Тема овог предавања је део заједничког рада са Клаусом Нидеркругер и Самуелом Лиси.

детаљније

Семинар за рачунарство и примењену математику, 19. март 2019.

Наредни састанак Семинара биће одржан у уторак, 19. марта 2019. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 14:15.

Предавач: Зоран Шеварац, Факултет организационих наука, Универзитет у Београду,

Наслов предавања: ОКРУЖЕЊЕ ЗА РАЗВОЈ СОФТВЕРА АPACHE NETBEANS

Апстракт: Аpache NetBeans је једно од 3 најзначајнија развојна окружења за Java платформу, и тренутно једино окружење чијим развојем у потпуности управља програмерска заједница, у оквиру највеће заједнице отвореног кода Apache фондације. Свој развој је започео као студенткси пројекат на Универзитету у Прагу, да би кроз пар година био купљен од стране компаније Sun Microsystems, након тога кроз аквизицију прелази у компанију Oracle, а од пре две године у Apache фондацију. Прошле, 2018. године Apache NetBeans је добио престижно признање Dukes Choice Award као један од најзначајнијих пројеката на Java платформи током највеће светске конференције о Java технологијама у Сан Франциску, Oracle Code One. Поред несумњиво великог значаја за софтверску индустрију, велики број корисника NetBeans-а је у едукативном домену захваљујући његовој једноставности коришћења, отворености и великој и посвећеној заједници.

Проф. Зоран Шеварац са ФОН-а као вишегодишњи активни члан NetBeans заједнице, био је један од чланова тима који је примио награду. На овом предавању сазнаћете шта се дешава у Net Beans пројекту и шта предстоји, где да узмете најновију верзију, како да постанете један од NetBeans програмера. Биће речи и о искуству о коришћењу NetBeans-а у настави програмирања и вештачке интелигенције, зашто је према искуствима са ФОН-а идеалан као едукативна софтверска платформа, шта све научи неко ко се укључи у развој NetBeans-а.

О предавачу: Др Зоран Шеварац је ванредни професор на ФОН-у на Катедри за софтверско инжењерство и један од 200 најутицајнијих Java програмера у свету, члан програма Java Champions. Вишеструки је добитник награда за допринос развоју Java технологија Duke's Choice Award 2013 и 2018. и Most Significant JSR за 2018. Оснивач је Центра за развој софтвера отвореног кода на ФОН-у.

детаљније

Отворен позив за пријаву на трећи Falling Walls Lab Belgrade у организацији DAAD-овог информативног центра у Београду

DAAD Информативни центар у Београду, у сарадњи са фондацијом "Konrad Adenauer", Goethe-Институтом и Универзитетом у Београду, организује трећи по реду Falling Walls Lab у Србији, иновативну платформу за представљање истраживачких пројеката у рангу научног пробоја у свим научним дисциплинама.

Falling Walls Lab је намењен студентима свих нивоа студија истраживачима. Пријаве за учешће на Falling Walls Lab Белграде се шаљу централно преко портала на www.falling-walls.com/lab до 12. маја 2019.

Сваки учесник има три минута у којима ће представити своју идеју или пројекат и убедити локални жири у иновативност своје замисли.

Победник београдског Falling Walls Lab-а као награду добија учешће у финалу Falling Walls Lab у Берлину 8. новембра, као и присуство на Falling Walls конференцији 9. новембра 2019.

Догађај ће се одржати у Goethe-Институту 9. јуна 2019. године. Учесници ће присуствовати ексклузивној и бесплатној радионици Science Communication пре самог Lab-а.

Више информација може се наћи на страници https://falling-walls.com/lab/applyold?location=11

детаљније

Семинар за симплектичку топологију, 14. март 2019.

Наредни састанак Семинара биће одржан у четвртак 14. марта 2019. у сали 843 Математичког факултета са почетком у 15 часова.

Предавач: Даница Косановић, Универзитет у Бону

Наслов предавања: КАЛКУЛУС УТАПАЊА И ТЕОРИЈА ЧВОРОВА

Апстракт: Један приступ теорији чворова бави се простором утапања кружнице у тродимензионални простор, па се инваријанте чворова описују као локално константне функције на том простору. Са друге стране, неки скорашњи резултати теорије хомотопије, прецизније, калкулус утапања Гудвилија и Вајса, нуде нове алате за проучавање простора утапања. Излагање на семинару се односи на покушај да се ове две теорије споје и то нарочито помоћу комбинаторике конфигурационих простора и теорије операнада.

детаљније

Геометрија, образовање и визуализација са применама, 14. март 2019.

Наредни састанак Семинара биће одржан у четвртак, 14. марта 2019. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 17:15.

Предавач: Тијана Шукиловић, Математички факултет-Универзитет у Београду

Наслов предавања: ЧЕТВОРОДИМЕНЗИОНЕ РЕШИВЕ МЕТРИЧКЕ АЛГЕБРЕ

Апстракт: У оквиру предавања биће разматране четвородимензионе решиве Лијеве алгебре са скаларним производом произвољне сигнатуре.

детаљније

Предавање проф. Ђуре Паунића 'Велика Фермаова теорема - 25 година од доказа', Математички факултет, 15. март 2019.

У петак, 15. марта 2019, проф. Ђура Паунић са Департмана за математику и информатику, ПМФ Универзитета у Новом Саду, ће одржати предавање под називом "Велика Фермаова теорема - 25 година од доказа" на Математичком факултету. Предавање ће бити одржано у сали 706 са почетком у 12:15.

Предавање има четири дела. Уводни део се односи на Питагорину теорему и једначине облика x^2+y^2=z^2. У другом делу, предавач ће дати историјски преглед покушаја решавање једначине x^n+y^n=z^n, n>=2. У трећем делу биће реч о рационалним елиптичким кривама, а у четвртом делу о дефинитивном решењу једначине x^n+y^n=z^n.

Биографија предавача: http://people.dmi.uns.ac.rs/~djura/

детаљније

Семинар из астрономије и астрофизике, 12. март 2019.

Наредни састанак Семинара биће одржан у уторак, 12. марта 2019, у сали 809 Математичког факултета са почетком у 18 часова.

Предавач: др Јелена Петровић, Астрономска опсерваторија у Београду

Наслов предавања: ЕВОЛУЦИЈА ДВОЈНИХ ЗВЕЗДАНИХ СИСТЕМА

Апстракт: Због размене масе у двојним системима, еволуција обе звездане компоненте може бити знатно другачија него еволуција усамљених звезда истих маса. Управо због овога, двојни системи су повезани са многим егзотичним астрофизичким појавама као што су, на пример, супернове типа Ia, Волф-Раје звезде, колапсари, гама бљескови, као и емисија X зрачења и гравитационих таласа. У овом предавању ће бити представљени еволуциони модели двојних звезданих система, који су повезани са овим феноменима, а моделирани помоћу STERN и MESA еволуционих кодова.

детаљније

Семинар за рачунарство и примењену математику, 12. март 2019.

Наредни састанак Семинара биће одржан у уторак, 12. марта 2019. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 14:15.

Предавач: Лука Милићевић, Математички институт САНУ

Наслов предавања: ДЕКОМПОЗИЦИЈЕ КОМПЛЕТНИХ ХИПЕРГРАФОВА

Апстракт: Позната теорема Грејема и Полака тврди да не постоји партиција комплетног графа на $n$ чворова у мање од $n-1$ комплетних бипартитних графова. Природно уопштење овог тврђења за случај $r$-графова је следеће питање: колики је најмањи природан број $f_r(n)$ такав да се комплетан $r$-граф на $n$ чворова може поделити у $f_r(n)$ комплетних $r$-партитних $r$-графова? Алон је 1986. године показао да важи $f_3(n) = n-2$, и да за $r > 3$ важи $A_r n^{\lfloor \frac{r}{2} \rfloor} \leq f_r(n)\leq B_r n^{\lfloor \frac{r}{2} \rfloor}$, за неке позитивне константе $A_r < B_r$. Оцене за $f_r$ нису имале асимптотска побољшања од тог резултата. У овом предавању, биће разматран случај 4-графова и неки повезани проблеми.

детаљнијеВести и дешавања


Активности на семинарима

све вести