Georgios Tsirvoulis, извештај комисије о оцени докторске дисертације и докторска дисертација

детаљније

детаљније

Конкурс УБ за доделу награда за најбољи научноистраживачки и стручни рад студената у 2018. години

Универзитет у Београду сваке године награђује по један најбољи научноистраживачки и стручни рад студената из сваке групације факултета, израђен у претходној календарској години. На седници Сената 16. јануара 2019, донета је одлука о расписивању Конкурса за доделу награда за најбољи научноистраживачки и стручни рад студената у 2018. години.

Текст конкурса 

Правилник о награђивању студената може се наћи на страници http://bg.ac.rs/files/sr/univerzitet/univ-propisi/PravilnikONagradjivanjuStudenata.pdf

Рок за пријаву радова је је утврђен Конкурсом (15. март 2019), а рок за достављање пријављених радова Универзитету је 30. март 2019. Напомињемо да су рокови измењени на прошлогодишњој седници Сената у односу на рокове из Правилника (http://bg.ac.rs/files/sr/univerzitet/univ-propisi/PravilnikONagradjivanjuStudenata-izmena204.pdf).

Писмени, дипломски, семинарски и други студентски радови који представљају наставну обавезу, не могу се подносити на конкурс. Награђени радови се штампају у посебном зборнику, чији је уредник проректор за науку и објављују се на интернет страници Универзитета.

Молимо заинтересоване студенте да радове, у штампаном и електронском облику, доставе проф. др Зорици Станимировић и проф. др Драгани Илић најкасније до 10. марта 2019.

Позивамо студенте Математичког факултета да се пријаве на овај Конкурс. Подсећамо да је награду за најбољи научноистраживачки и стручни рад студената за 2017. годину у групацији природно-математичких наука добио наш студент Андрија Костић

Евентуална питања у вези са Конкурсом могу се послати на
zoricast@matf.bg.ac.rs и dilic@matf.bg.ac.rs .

детаљније

Списак тема мастер радова одобрених на 358. седници ННВ-а одржаној 18.01.2019. године

Детаљније

детаљније

Испитни рок Јануар2-пс, за студенте ОАС

Испитни рок Јануар2-пс одржаће се 23. и 24. фебруара 2019. године. Распоред ће бити накнадно објављен.

Студент може да пријављује и полаже испите у овом року само ако му је до краја студија преостало највише 30 ЕСПБ и ако је у школској 2018/2019. години уписао све преостале предмете.

У овом року могу се пријављивати само испити из предмета које је студент уписао, похађао и из којих је испунио неопходне предиспитне обавезе у пролећном семестру 2017/2018. године и који нису били држани у јесењем семестру 2018/2019. године.

Пријава испита биће омогућена у периоду од 1. до 9. фебруара 2019. године и наплаћује се 1000 дин. по испиту.

детаљније

Michael Atiyah (1929-2019)

Michael Atiyah, британски математичар који је дао велики допринос повезивању математике и физике, преминуо је у 89. години живота.

Предавао је на Универзитету у Оксфорду и Кембриџу, био је члан Института за напредне студије у Принстону, а у периоду 1990-1995  био је председник Краљевског друштва у Лондону. Др Atiyah је са својим сарадницима доказао теорему која је омогућила интензиван развој теорије струна (string theory) и калибрационо инваријантне теорије (gauge theory) као начина сагледавања структуре и динамике универзума. Др Atiyah је добитник два највећа признања у математици: Филдсове медаље 1966. и Абелове награде 2004. године.

Комплетна вест се може прочитати на страници

https://www.nytimes.com/2019/01/11/obituaries/michael-atiyah-dead.html?fbclid=IwAR0WLvjZ45H_bEVpQDo5fw4H8jCK1JxIz8WuYOuRIERR8NVJgAJta186iAs

детаљније

Семинар Биоинформатика, 16. јануар 2019.

Наредни састанак Семинара биће одржан у среду, 16. јануара 2019. у сали 718 Математичког факултета са почетком у 18:15.

Предавач: dr. Björn Grüning, Универзитет у Фрајбургу, Немачка

Наслов предавања: INTEGRATIVE BIOINFORMATICS WITH GALAXY - BUILDING FRAMEWORKS TO SERVE THE 21th CENTURY DATA SCIENCE PROBLEMS

Кратка биографија предавача: Dr Grüning је руководилац Freiburg Galaxy пројекта и „driving force” у Galaxy заједници. Докторирао је у области фармацеутске биоинформатике и ради истраживања у области геномике и епигенетике (https://scholar.google.de/citations?user=lddXduoAAAAJ&hl=en). Више о Galaxy пројекту можете погледати на страници http://www.bioinf.uni-freiburg.de/Galaxy/

детаљније

Обавештење о расписивању конкурса - јануар 2019.

Детаљније

детаљније

Нерадни дани, јануар 2019.

Службе Математичког факултета неће радити у периоду од 1. до 7. јануара 2019.

Први радни дан у 2019. години је уторак 8. јануар.

Колектив Математичког факултета жели вам све најбоље у Новој години!

детаљније

Научни скуп 'Истраживања у математичком образовању', мај 2019.

Друштво математичара Србије, уз подршку Европске организације истраживача у математичком образовању (ERME), организује научни скуп „Истраживања у математичком образовању“.

Скуп ће бити одржан 10. и 11.05.2019. у Београду.

Информације о скупу и начину пријаве налазе се на сајту Друштва математичара Србије на линку:
https://dms.rs/istrazivanja-u-matematickom-obrazovanju/

Рок за пријаву учешћа на скупу је 01.03.2019. Број учесника је ограничен.

Циљ скупа је развој истраживачке и образовне праксе у области наставе математике, како на локалном тако и на међународном нивоу.

Позвани предавачи су међународни експерти у области математичког образовања: Јармила Новотна (Чешка Република), Снежана Лоренс (Велика Британија) и Патрик Бармби (Велика Британија).

У оквиру скупа биће одржана целодневна радионица „Истраживање праћења и вредновања знања у настави математике - од квантитативних до квалитативних истраживачких метода“ под руководством Патрика Бармбија.

Позивамо заинтересоване да нам се јаве.

За више информација можете се обратити организаторима скупа на: conference.dms@gmail.com

детаљније

Јавни позив за учешће у средствима Министарства просвете, науке и технолошког развоја за 2019. годину

Министарство просвете, науке и технолошког развоја је 26. децембра 2018. објавило Јавни позив за учешће у средствима Министарства за 2019. годину за 17 програмских активности. Услови позива, списак материјала за подносење пријаве, као и рокови за подношење пријаве за сваку од 17 програмских активности које Министарство финансира налазе се на страни

http://www.mpn.gov.rs/konkursi-i-javni-pozivi/tr-konkursi/

Рок за подношење пријава за програмску активност број 16 - суфинансирање научних скупова у Србији је 30 дана од објављивања позива (закључно са 25. јануаром 2019).

Скрећемо пажњу сарадницима у настави и асистентима да се међу програмским активностима за које је Јавни позив отворен налазе и следеће:

1. стипендирање студената докторских академских студија и финансирање материјалних трошкова укључивања Стипендисте Министарства на пројекат Министарства;
2. суфинансирање учешћа студената који су уписали мастер академске студије, односно докторске академске студије и Стипендиста Министарства на научним скуповима у Републици Србији и у иностранству;
3. суфинансирање студијских боравака у иностранству студената који су уписали мастер академске студије, односно докторске академске студије и Стипендиста Министарства;
4. суфинансирање трошкова пријаве и одбране докторске дисертације Стипендиста Министарства;
5. стипендирање младих истраживача;
6. суфинансирање учешћа младих истраживача на олимпијадама знања.

Неопходно је добро проучити услове конкурса, потребну документацију и испоштовати рокове који су наведени за сваку програмску активност. Непотпуне и неблаговремене пријаве неће бити разматране.

За питања и помоћ око пријаве можете се обратити Драгани Илић (dilic[at]matf.bg.ac.rs) и Зорици Станимировић (zoricast[at]matf.bg.ac.rs).

детаљнијеВести и дешавања


Активности на семинарима

све вести