'Савремена математика и примене – AfterMath' у организацији Студентске уније математичара 'СУМА'

Студентска конференција „Савремена математика и примене – AfterMath“ одржаће се од 28. до 31. октобра 2021. године у Студентском комплексу „Палић“ на Палићу.


Пред Вама је прилика да уз помоћ стручњака из компанија Quantox Technology, Globos осигурање, Seven Bridges и Mad Head Games, те цењених професора са нашег факултета и гостујућих предавача начините битан корак на путу свог развоја и каријере. Сви они су спремни да своје знање и експертизу поделе и пренесу на Вас.

Академске активности покривају следеће области изучавања: софтверски инжењеринг, објектно-оријентисано програмирање, актуарство и финансије, статистичке моделе и временске серије, геометрију, астрономију... Теме обухватају најзанимљивија и најактуелнија достигнућа из сваке од наведених области. Поред поменутог, студенти ће имати прилику да учествују и у soft skills радионицама, које имају за циљ да развију неформалних вештина (припрема и писање CV-ја, припрема за разговор за посао и сл.) неопходних за запошљавање и успешну каријеру. Такође, представници компанија партнера ће организовати симулације интервјуа за запошљавање као и company circle у оквиру којих ће студенти моћи да се упознају о начину пословања водећих компанија на нашем тржишту и представе се на пробном разговору за посао.

Не пропустите прилику да се дружите са колегама из целе Србије који су заинтересовани за математику и њене примене. Хајде да заједно разменимо искуства и стекнемо нова знања и пријатељства.

Пријаве за конференцију „Савремена математика и примене – AfterMath“ биће отворене 17. септембра 2021. године у 20.00 часова на сајту Студентске уније математичара „СУМА“: http://www.sumamatf.rs. Број места је ограничен, те стога у 20.00 часова  посетите наш сајт где ћете пронаћи све додатне информације и пошаљите нам своју пријаву и осигурајте учешће на AfterMath 2021.

детаљније

Одељење за математику, 17. септембар 2021.

Наредни састанак Семинара биће одржан у петак, 17. септембра 2021. са почетком у 14.15 часова, онлајн и у сали 301ф
Математичког института САНУ.

Предавач: Драган Стевановић, Математички институт САНУ

Наслов предавања: ON CIRCULANT NUT GRAPH

Апстракт:
A nut graph is a simple graph whose adjacency matrix has the eigenvalue 0 of multiplicity 1 such that its corresponding eigenvector has no zero entries. Motivated by a recent question of Fowler et al. [Discuss. Math. Graph. Theory 40 (2020), 533-557] to determine the pairs (n,d) for which a vertex-transitive nut graph of order n and degree d exists, Bašić et al. [arXiv:2102.04418] initiated the study of circulant nut graphs. We continue this study by first showing that the generator set of a circulant nut graph contains t even and t odd integers for some t ≥ 1, while its number of vertices n is even and at least 4t+4. We further show that certain generator sets are universal in the sense that all circulant graphs with such generator set on an even number of n ≥ 4t+4 vertices, are nut graphs. Our main result shows that the generator set {1,...,2t+1} \ {t} is universal if and only if t is odd such that t ≢_10 1 and t ≢_18 15. This fully resolves one and partially resolves another conjecture of Bašić et al. [ibid.], and provides a positive answer to the question of Fowler et al. for a large share of the feasible pairs (n,d).

While the original question is stated in terms of (spectral) graph theory, the talk will very quickly move from the setting of graph eigenvalues and eigenvectors to polynomial algebra, with most of the obtained results based on the properties of cyclotomic polynomials.

This is a joint work with Ivan Damnjanović

Регистрација за учешће на семинару је доступна на следећем линку:
https://miteam.mi.sanu.ac.rs/asset/tz97w4Hu4c3unsJ7N
Уколико желите само да гледате предавање, без могућности активног учешћа, пренос је доступан на следећем линку:
https://miteam.mi.sanu.ac.rs/asset/J6zEMJyMSoAbTMMX7

детаљније

Обавештење о расписивању конкурса- септембар- 2021.

Детаљније

детаљније

Представљање извештаја о урађеној докторској дисертацији кандидата Маје Рославцев, 17.09.2021. године.

Представљање извештаја о урађеној докторској дисертацији „ГРЕБНЕРОВЕ БАЗЕ ЗА КОНАЧНО ГЕНЕРИСАНЕ ИДЕАЛЕ НАД НЕКИМ КЛАСАМА НЕНЕТЕРИНИХ ПРСТЕНА“, кандидата Маје Рославцев биће одржано у петак, 17.09.2021. године у сали 844, са почетком у 12.00 часова.

детаљније

Списак тема мастер радова одобрених на 384. седници ННВ-а (електронској седници) одржаној 10.09.2021. године.

Списак тема одобрених на електронској седници ННВ-а одржаној 10.09.2021. године.

детаљније

Изложба посвећена Милутину Миланковићу

Дом ученика средњих школа Милутин Миланковић почетак школске 2021/2021 године обележава изложбом посвећеном једном од наших највећих научника, Милутину Миланковићу. Изложба је реализована у
сарадњи са “Центром за промоцију науке”.
Циљ изложбе је подизање нивоа едукативних садржаја у Дому. Назив изложбе је “Животни циклуси Милутина Миланковића” коју чине 5 целина:
1. Миланковић као ђак;
2. Миланковић као инжењер;
3. Миланковић као климатолог;
4. Миланковић као астроном;
5. Миланковић као популаризатор науке
 
Целине су постављене на “ваљковима” који су осликани ликом и делом прослављеног научника, и у складу су са “причом” која испуњава унутрашњост и спољашњост сваког ваљка.
Посетиоци изложбе у једном ваљку имају инсталиран и таблет са слушалицама, на којем се приказује и кратак филм о Миланковићу. Таблет је подешен тако да се филм емитује 24 сата.
Изложба ће трајати до краја септембра.

https://dommilutinmilankovic.edu.rs/2021/09/03/izlozba-je-realizovana-u-saradnji-sa-ce/

детаљније

Одељење за математику, 15. септембар 2021.

Наредни састанак Семинара биће одржан у среду, 15. септембра 2021. са почетком у 14.15 часова,  онлајн и у сали 301ф Математичког института САНУ.

Предавач: Жана Ковијанић Вукићевић, Природно-математички факултет, Универзитет Црне Горе

Наслов предавања: ВАРИЈАБИЛНА СЕГЕДИН-ВИНЕРОВА НЕЈЕДНАКОСТ

Апстракт

Регистрација за учешће на семинару је доступна на следећем линку:
https://miteam.mi.sanu.ac.rs/asset/tz97w4Hu4c3unsJ7N
Уколико желите само да гледате предавање, без могућности активног учешћа, пренос је доступан на следећем линку:
https://miteam.mi.sanu.ac.rs/asset/J6zEMJyMSoAbTMMX7

детаљније

Свечана додела диплома 9.9.2021.

Свечана додела диплома одржаће се у четвртак 09. септембра 2021. у 13 сати у Великом хемијском амфитеатру на Хемијском факултету.

ВАЖНО:
Уписивање у књигу дипломираних обавиће се истога дана од 10 до 12 сати у 710/IV (зборница).

Молимо вас да дођете у наведеном термину како бисте проверили све податке и потом на свечаној додели могли преузети диплому.

Дипломе могу преузети и сви они који су пропустили претходне доделе диплома.

Списак диплома

детаљније

Представљање извештаја о урађеној докторској дисертацији кандидата Мирјане Маљковић, 02.09.2021. године

Представљање извештаја о урађеној докторској дисертацији „ПРЕДВИЂАЊЕ АЛФАБЕТА ЛОКАЛНЕ СТРУКТУРЕ ПРОТЕИНА ПРИМЕНОМ МЕТОДА ИСТРАЖИВАЊА ПОДАТАКА“, кандидата Мирјане Маљковић биће одржано у четвртак, 02.09.2021. године у сали 253, у објекту у Светог Николе са почетком у 18:00 часова.

детаљније

Представљање извештаја о урађеној докторској дисертацији кандидата Милене Јовановић, 03.09.2021. године

Представљање извештаја о урађеној докторској дисертацији „Одређивање барионске функције масе за узорак блиских галаксија“, кандидата Милене Јовановић биће одржано у петак, 03.09.2021. године у 12.00 часова у сали 706 на Математичком факултету, као и online, преко линка:

https://us04web.zoom.us/j/72322756842?pwd=WDlXMnl4V2RueWhXTmpNVTIyWFA4UT09

детаљнијеВести и дешавања


Активности на семинарима

све вести