Геометрија, образовање и визуализација са применама, 15. новембар 2018.

Наредни састанак Семинара биће одржан у четвртак, 15. новембра 2018. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 17:15.

Предавач: Никола Тунески, Cyril and Methodius University in Skopje, Republic of Macedonia

Наслов предавања: UNIVALENT FUNCTIONS: SHORT INTRODUCTION AND SOME NEW RESULTS

Апстракт:
A complex function of one variable is said to be univalent if it is one-on-one and onto. The Riemann mapping theorem gives right to consider only univalent functions defined on the unit disk, while a result of Titchmarsh justifies normalization of univalent functions in a way that f(0) = f'(0) - 1 = 0, i.e., f(z) = z + a2z2 + a3z3 + ..... These functions form the class of univalent functions S. The Bieberbach conjecture from 1916 busted the interest for the class S which resulted in development of variety of new methods and delivery of plenty significant results. It was finally proven by de Branges in 1984. Nevertheless, the interest for univalent functions remained. The class S is large and the study is usually focused on its subclasses that carry quite descriptive names such as starlike functions, convex functions, close-to-convex functions, functions with bounded turning etc. There are two major directions for research: - find sufficient condition that embed certain function in the class of univalent functions or some of its subclasses (the condition is usually over a simple expression involving f, f', f'' or over the coefficients from the expansion of f); -study the geometrical and analytical properties of functions in S or its subclasses.

The lecture will give definitions and explanations of the main terms, as well as explanation of the methods that I most frequently use in my research (differential subordinations and Clunie-Jack lemma). The focus will be on presentation of selected results from the theory with highlights of mine contribution.

детаљније

Семинар за симплектичку топологију, 18. децембар 2018.

У оквиру Семинара за симплектичку топологију у уторак, 18. децембра 2018 у термину од 16 до 18 часова, Николас Вилкинс са Универзитета у Оксфорду (Nicholas Wilkins, University of Oxford) одржаће предавање у сали 821.


Наслов предавања: THE QUANTUM STEENROD SQUARE AND RELATED OPERATIONS

Апстракт:
The Steenrod square is a ring homomorphism from the cohomology of a topological space to the Z/2-equivariant cohomology of this space (with the trivial Z/2-action). Given a closed monotone symplectic manifold, we will define a deformed notion of the Steenrod square for quantum cohomology, which will not in general be a ring homomorphism, and talk about some properties and calculations. We will then frame these in the broader setting of Seidel’s equivariant pair-of-pants product.

детаљније

Семинар за теорију бројева и аутоморфне форме, 16. новембар 2018.

Наредни састанак Семинара биће одржан у петак, 16. новембра 2018, у сали 843 Математичког факултета са почетком у 11 часова.

Предавач: Драган Ђокић

Наслов предавања: ЛОКАЛНА КРОНЕКЕР-ВЕБЕРОВА ТЕОРЕМА

детаљније

Семинар за механику, 14. новембар 2018.

Наредни састанак Семинара биће одржан у среду, 14. новембра 2018. у библиотеци Математичког института са почетком у 18 часова.

Предавач: Милан Цајић, Математички институт САНУ

Наслов предавања: ОСЦИЛАЦИЈЕ ВИСКОЕЛАСТИЧНИХ СТРУКТУРА СА КОНЦЕНТРИСАНИМ МАСАМА: РАЗЛИЧИТИ МОДЕЛИ И МЕТОДЕ РЕШАВАЊА

Апстракт: У уводном делу излагања биће приказана хронологија и историјски развој модела греда и плоча са концентрисаним масама применом тачних и апроксимативних метода за решавање једначина кретања. Претходних година такви модели налазе све већу примену у симулацији динамике и одређивању фреквенција сензора масе базираних на осцилацијама греда и плоча са концентрисаним или дистрибуираним масама. Минијатуризација сензора доводи до појаве ефеката мале скале или дисипације који знатно утичу на динамику система. Ово је довело до појаве нових теоријских модела који узимају у обзир ефекте величине применом конститутивних релација нелокалне теорије Ерингена, теорија базираних на градијентима тензора деформације или модификованој теорији Косера, као и различитих вискоеластичних или модела са модалним пригушењем за описивање ефеката дисипације. Овде ћемо приказати два таква модела чије су једначине кретања решене различитим методама. Први модел је нелокална фракциона вискоеластична греда са једном масом и решењем базираним на тачној методи и условима компатибилности на месту додате масе. Други модел чини нелокална фракциона вискоеластична греда са произвољним бројем додатих маса и утицајем магнетног поља који је решен апроксимативном методом а резултат валидован тачном методом за специјални случај са једном масом. У закључку ће бити истакнуте предности и мане појединих приступа за решавање поменутих проблема као и извођење другачијих услова ортогоналности сопствених облика осциловања.

детаљније

Математички методи механике, 14. новембар 2018.

Наредни састанак Семинара биће одржан у среду, 14. новембра 2018. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 14:15.

Предавач: Игор Уљаревић, Математички факултет, Универзитет у Београду

Наслов предавања: О ДИЈАМЕТРУ У ХОФЕРОВОЈ ГЕОМЕТРИЈИ

детаљније

Семинар за рачунарство и примењену математику, 13. новембар 2018.

Семинар за рачунарство и примењену математику у сарадњи са Семинаром за историју и филозофију математике, механике и астрономије организују научни скуп посвећен обележавању 70. рођендана академика Градимира В. Миловановића.

Скуп ће се одржати у уторак 13. новембра од 11-14 часова у сали 2 САНУ. На скупу ће бити одржано 6 получасовних предавања по позиву из области теоријске и примењене математике.

Програм рада скупа

детаљније

Семинар из астрономије и астрофизике, 13. новембар 2018.

Наредни састанак Семинара биће одржан у уторак, 13. новембра 2018, у сали 809 Математичког факултета са почетком у 18 часова.

Предавач: Ана Чернок, Open University, UK, Royal Ontario Museum, University of Toronto

Наслов предавања: ГЕОЛОГИЈА ДРУГИХ СВЕТОВА - ИСПИТИВАЊЕ МЕТЕОРИТА И СТЕНА СА МЕСЕЦА

Апстракт:
Геологијом углавном подразумевамо испитивање стена, средина и процеса који су везани за планету Земљу. Ова широка област науке у модерно доба врло лако бива интегрисана у опсежни спектар истраживања, па тако сведочимо модерним интердисциплинарним фронтовима који, на пример, истражују живот микроорганизама у земљишту и стенама (биогеохемија), археолошким предметима у вулканским срединама (археогеологија), кристалима у индустријским материјалима (геоматеријали), па све до испитивања објеката у Сунчевом систему (космохемија).

Геологија Сунчевог система је врло развијена и активна област планетарних наука, а ослања се на сазнања из петрологије, геохемије, минералогије, вулканологије, итд. која су стечена испитујући сопствену планету. У овом предавању биће дат осврт на најбројније стене Сунчевог система присутне у лабораторијама - метеорите и стене са Месеца (узоркованих током NASA Apollo мисија). Циљ предавања је да публици представи основна сазнања о овим узорцима, као и да на конкретном примеру из ауторове истраживачке праксе објасни најсавременије аналитичке методе које се користе у овој области модерне геологије. На примеру истраживања акцесорних минерала (нпр. минерал апатит), упознајући његову атомску, кристалну и хемијску структуру, биће речи о исконским питањима о старости Месеца и метеорита, као и пореклу воде у њима.

Кратка биографија предавача: Ана Цернок је истраживач на Open University, Milton Keynes, UK, а крајем новембра ће се придружити тиму при колекцији метеорита Royal Ontario музеја у Торонту. Основне студије из области петрологије и геохемије завршила је на Универзитету у Бечу. Докторске студије из области експерименталне минералогије и кристалографије је завршила на Баварском геолошком институту у Бајројту, у Немачкој.

детаљније

Научни скуп посвећен проф. др Жарку Мијајловићу, 16. и 17. новембар 2018.

Научни скуп поводом обележавања 70. рођендана професора Жарка Мијајловића биће одржан 16. и 17. новембра 2018.

Првог дана (16. новембра) скуп ће бити одржан у сали 2 на првом спрату зграде САНУ, а другог дана (17. новембра) у сали 301ф у Математичком институту САНУ.

Програм скупа

детаљније

Дан отворених врата на Математичком факултету, 17.11.2018.

Обавештавамо све заинтересоване да ће се на Математичком факултету одржати Дан отворених врата у суботу 17. новембра 2018. године у холу зграде на Студентском тргу 16.

Позивамо вас да будете наши гости од 10 до 15 сати и разговарате са нама о студијским програмима, модулима, упису, студирању, као и о осталим занимљивим темама.

Пратите нас на друштвеним мрежама:
  

детаљније

Матф 2018++ такмичење, 8. и 9. децембар 2018.

Обавештавамо студенте Математичког факултета, као и све ученике средњих школа у Србији, да се 8. и 9. децембра 2018. на Математичком факултету одржава такмичење из математике и програмирања "МатФ2018++".

Победнике очекују вредне награде.

Пријаве за такмичење су у току.

Више информација, као и пријаву, можете пронаћи на сајту такмичења:
http://takmicenja.matf.bg.ac.rs/#!/

Постер са најавом

детаљнијеВести и дешавања


Активности на семинарима

све вести