ДОДАТНА СЛОБОДНА МЕСТА ЗА ПРИПРЕМНУ НАСТАВУ ЗА ПОЛАГАЊЕ ПРИЈЕМНОГ ИСПИТА ИЗ МАТЕМАТИКЕ 2022/2023

Математички факултет организује часове припремне наставе за полагање пријемног испита из математике за будуће студенте.

Почетак припремне наставе је 15.1.2022.

Због интересовања будућих студената, формирана је још једна група за припремну наставу у којој је остало још неколико слободних места. За услове плаћања приликом накнадних пријава, молимо вас да нам се обратите на мејл адресу pripremna{at}matf.bg.ac.rs.

Пријављивање за припремну наставу обавља се преко следећег линка
http://pripremna.matf.bg.ac.rs/, кликом на дугме Пријавите се.

Такође, на сајту http://pripremna.matf.bg.ac.rs/ биће изнова ажуриране информације током целе припремне наставе па вас позивамо да пратите тај сајт.

детаљније

Интернационални мастер програм Geometry and Quantum Fields на Lomonosov Moscow State University

Lomonosov Moscow State University (MSU) отвара нови међународни мастер програм под називом “Geometry and quantum fields”. Носиоци овог студијског програма су Катедра за механику и математику MSU и Институт за теоријску и математичку физику. Овај програм може бити интересантан студентима математике и физике који желе да прошире своја знања у овим областима и студирају на MSU.

Кратак опис прогрма: "The program focuses on the physics and mathematics of fundamental interactions with an  emphasis on quantum gravity. The unique feature of the program is a combination of mathematical disciplines with a stress on geometry along with courses in quantum field theory, gravity, string theory and holography."

MSU је обезбедио 10 стипендија за овај мастер програм. Стипендија покрива школарину и делимично трошкове боравка (350-600 EUR месечно током 10 месеци у току академске године).

Више информација о овом програму може се наћи на страници
https://itmp.msu.ru/en/mscgeometry

Рок за пријаву је 15. фебруар 2022.

детаљније

Онлајн инфо семинари о учешћу у Еразмус+ програму, 17-19. јануар 2022.

Имајући у виду да Еразмус+ програм у област образовања, обука, младих и спорта започиње нови седмогодишњи период спровођења почев од 2022. године, Универзитет у Београду организује инфо семинаре у online формату како би се заинтересовани учесници ближе информисали о могућностима учествовања у пројектима поменутог програма и упознали са процедурама пријаве пројеката на Универзитету у Београду. Online семинари биће одржани у периоду од 17. до 19. јануара 2022. године.

Пријављивање заинтересованих учесника се врши искључиво путем формулара за регистрацију, путем линка
http://bg.ac.rs/sr/saradnja/prijava-erasmus.php  најкасније до 13. јануара 2022. године.

Прелиминарна агенда Инфо семинара

детаљније

Филип Самарџић (1988-2022)

Филип Самарџић, некадашњи студент и асистент Математичког факултета преминуо је у среду, 5. јануара у јутарњим часовима у 34. години старости.

Филип је успешно завршио два смера - Вероватноћу и Рачунарство и информатику  на основним студијама 2011. године и мастер студије на смеру Математика 2012. године. Као асистент, на Математичком факултету радио је 2012-2017. године на курсевима: Линеарна алгебра и аналитичка геометрија, Анализа 1 и 2, Статистички софтвер 1, 2 и 3, Увод у статистику, Вероватноћа и статистика.

Поред академске, Филип Самарџић остварио је и успешну спортску каријеру. Између осталих, играо је у одбојкашким клубовима „Црвена Звезда” и „Партизан” и био репрезентативац у јуниорским категоријама.

Математички факултет упућује најискреније саучешће породици.

Кремација ће бити обављена у четвртак, 13. јануара 2021. године, 13:15-14:00 часова на Новом гробљу у Београду.

детаљније

Јавни позив за учешће у средствима МПНТР за 2022. годину за научне активности

Министарство просвете, науке и технолошког развоја је 27. децембра 2021. објавило Јавни позив за учешће у средствима Министарства за 2022. годину за 17 програмских активности из области науке.

Текст Јавног позива са комплетним списком програмских активности и роковима за подношење пријаве доступан је на страници

https://mpn.gov.rs/wp-content/uploads/2021/12/Tekst-javnog-poziva-2022-nauka-17-programskih-aktivnosti.pdf

Критеријуми и обрасци за подношење пријава за сваку од програмских активности могу се преузети са следећег линка:

https://mpn.gov.rs/wp-content/uploads/2021/12/Javni-poziv-nauka-17-programskih-aktivnosti-2022.zip

Рок за подношење пријава за програмску активност број 15 - Суфинансирање научних скупова у Србији је 30 дана од објављивања позива (закључно са 26. јануаром 2022).

За питања и помоћ око пријаве и припреме документације можете се обратити проф. Зорици Станимировић (zoricast[at]matf.bg.ac.rs).

детаљније

Сећање на проф. др Мирослава Павловића

Проф. др Мирослав Павловић преминуо је крајем новембра 2021. године. Био је редовни професор Математичког факутета до 2018. године када је пензионисан.

Битно је допринео унапређењу математичке заједнице Србије кроз научни и стручни рад, као и рад са студентима на свим нивоима студија.

Објавио је више од 120 научних радова, а о релевантности његових научних резултата сведочи изузетна цитираност његових радова – више од 1830 пута. Др Мирослав Павловић решио је више од десет отворених проблема.

Током дугогодишњег рада, испољавао је изузетан смисао за педагошки рад који је увек високо оцењиван у редовним студентским анкетама.

Професор Павловић је својим идејама и радом утицао на многе домаће и стране математичаре из своје области. Почетну позицију за своја истраживања, у радовима и монографијама професора Павловића, налазе и математичари са бројних страних универзитета.
 
Опширнија биографија професора Павловића налази се на линку.

детаљније

Компанија Deloitte и ASW Inženjering представиле су се студентима Математичког факултета

У оквиру семинара Катедре за рачунарство и информатику у четвртак 23. децембра 2021. године одржане су стручне трибине - представљање компанија студентима Математичког факултета.

Предавачи Јела Спасић и Филип Јекић представили су компанију ASW Inženjering и програм машинског учења.

Из компаније Deloitte, предавање под називом: Salesforce Lab за студенте Математичног факултета одржали су Марко Видаковић и Славен Тривунџа.
 

На следећем линку можете погледати снимак са семинара:

https://matf.webex.com/matf/ldr.php?RCID=81c8f9b849243d52955a991a27cb745c

Приступна шифра: tRmcaMH8

детаљније

Конкурси Математичког института САНУ за најбоље радове

Математички институт САНУ расписао је Конкурс за најбољи докторски рад, најбољи мастер рад и најбољи студентски рад из области математике и механике и рачунарства.

Сви детаљи конкурса, услови и поступак конкурисања налазе се на линковима:

Конкурс за докторски рад 2022

Конкурс за мастер рад 2022

Конкурс за студентски рад 2022


Рок за пријављивање је 25. март 2022.

детаљније

Обавештење о расписивању конкурса- јануар 2022.

Обавештење о расписивању конкурса- јануар 2022.

детаљније

Списак тема мастер радова одобрених на 388. седници ННВ-а (електронској седници) одржаној 24.12.2021. године.

Списак тема одобрених на електронској седници ННВ-а одржаној  24.12.2021. године.

детаљнијеВести и дешавања


Активности на семинарима

све вести