Презентација Виртуелне библиотеке Математичког факултета: Од идеје до 4000. наслова, 14.12.2017.

14. децембра 2017. године у 18 сати у просторијама Удружења Милутин Миланковић, Поп Лукина 1Б, одржаће се презентација Виртуелне библиотеке Математичког факултета Универзитета у Београду, "Од идеје до 4000. наслова".

Позивамо све заинтересоване да присуствују презентацији.

детаљније

Обележавање јубилеја VNS-методе: 20 година од објављивања првог рада, 28. новембар 2017.

Метода променљивих околина (енгл. Variable Neighborhood Search, VNS) настала је деведесетих година прошлог века у истраживачком центру GERAD у Монтреалу. Први рад у часопису везан за VNS  Н. Младеновић, П. Хансен (1997), Variable neighborhood search, Computers and Operations Research, 24 (11):1097–1100. doi:10.1016/с0305-0548(97)00031-2  цитиран је преко 3000 пута. Од тада је ова метода успешно примењивана на многе проблеме комбинаторне и континуалне оптимизације. Бројне су и њене модификације, као и хибридизације са другим методама.

Састанак семинара за рачунарство и примењену математику посвећен јубилеју VNS методе биће одржан у уторак, 28. новембра 2017. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 14:15 часова.

О развоју и применама VNS-а, као и о истраживачима који су у томе учествовали, у свету и у Србији, говориће један од њених аутора, проф. Ненад Младеновић.

Најава и апстракт предавања

детаљније

Семинар за механику, 29. новембар 2017.

Наредни састанак Семинара биће одржан у среду, 29. новембра 2017. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 18 часова.

Предавач: Иван Шестак, Рударско-геолошки факултет, Универзитет у Београду

Наслов предавања: ЕГЗИСТЕНЦИЈА РЕШЕЊА ЗА АПСТРАКТНУ ЕЛИПТИЧКУ ХЕМИВАРИЈАЦИОНУ НЕЈЕДНАКОСТ

Апстракт:
Широка класа задатака, нпр. у механици чврстог тела, има варијациону формулацију у облику хемиваријационих неједначина. Један такав пример би био задатак с трењем, које је представљено у облику немонотоне и вишезначне функције. За такве задатке биће разматрана егзистенција решења.

детаљније

Математички методи механике, 29. новембар 2017.

Наредни састанак Семинара биће одржан у среду, 29. новембра 2017. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 14 часова.

Предавачи: Божидар Јовановић, Математички институт САНУ

Наслов предавања: ПРАМЕНОВИ И ЛИНИЈСКА РАСТОЈАЊА

Апстракт:
У питању је предавање у оквиру специјалног курса "Алгебарске криве и примене у класичној механици".

детаљније

Семинар из астрономије и астрофизике, 28. новембар 2017.

Наредни састанак Семинара биће одржан у уторак, 28. новембра 2017, у сали 809 Математичког факултета са почетком у 18 часова.

Предавач: Марко Сталевски, научни сарадник Астрономске опсерваторије у Београду

Наслов предавања: ПРЕНОС ЗРАЧЕЊА КРОЗ ПРАШИНУ МОНТЕ КАРЛО МЕТОДОМ

Апстракт:
У овом предавању биће изложен проблем преноса зрачења кроз прашину, са посебним освртом на тзв. Монте Карло методу. Потом ће бити представљено једно софтверско решење, програмски код SKIRT, и низ његових примена на моделирању прашине у различитим астрофизичким срединама. Биће дат осврт на неке скорије, неочекиване резултате посматрања и моделирања прашине у околини супермасивних црних рупа која донекле мењају стандардну слику коју имамо о активним галактичким језгрима.

детаљније

КГТА семинар, 28. новембар 2017.

Наредни састанак Семинара биће одржан у уторак, 28. новембра 2017, у сали 844 Математичког факултета са почетком у 14 часова.

Предавач: Александар Вучић

Наслов предавања: РАЗНИ ПРОИЗВОДИ У АЛГЕБАРСКОЈ ТОПОЛОГИЈИ (ЗА КОЈЕ СТЕ МАЊЕ ЧУЛИ)

Апстракт:
У оквиру предавања продискутоваћемо (троструки) Масијев (Massey) производ, леви и десни функционални "кап производ" као и неке њихове особине. У другом делу ће бити приказан рад H.Uehara, W.S.Massey: "The Jacobi Identity for Whitehead Products" у којем су помоћу осталих производа доказали Јакобијев идентитет за Whitehead-ов производ. У трећем делу (ако стигнемо) биће речи о коришћењу структуре Лиове алгебре Whitehead-овог производа Hilton-Milnor-овој теореми.

детаљније

Математички факултет на Serbian Visions 2017

Serbian Visions 2017 је викенд манифестација, мултиконгрес који у својих 60 двочасовних манифестација обухвата широк спектар тема: образовање, људска права, економију, културу, здравље, заштиту животне средине, безбедност, иновације, као и многе друге.

Време: 25. и 26. новембар 2017. субота и недеља, од 10 до 20 сати
Место: Хотел Radisson Blu Old Mill, Београд

Мултиконгрес Serbian Visions, као и претходне две године, обухвата различите теме. Публици ће се представити организације цивилног сектора, стручне асоцијације, институције и представници привреде који се баве хуманитарним радом, унапређењем положаја маргинализованих група, заштитом животне средине, заштитом животиња, образовањем, иновацијама, новим технологијама, проблемом незапослености, и др.

Позивамо вас да посетите поставку Математичког факултета, која је посвећена Сунчевом систему и настанку комета, и то у суботу 25.11. од 10 до 12 сати.

Улаз је бесплатан.

Детаљан програм за оба дана

детаљније

Геометрија, образовање и визуализација са применама, 23. новембар 2017.

Наредни састанак Семинара биће одржан у четвртак, 23. новембра 2017. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 17 часова.

Предавач: Миодраг Матељевић, академик САНУ, Математички факултет

Наслов предавања: AHLFORS-SCHWARZ LEMMA, HYPERBOLIC GEOMETRY, THE CARATHEODORY AND KOBAYASHI METRICS

Апстракт: We will give a review about some properties of hyperbolic metrics and various of Schwarz lemma.

детаљније

12th Annual International Conference on Mathematics: Teaching, Theory, and Applications, 2-3 July 2018, Athens, Greece

Међународна конференција 12th Annual International Conference on Mathematics: Teaching, Theory, and Applications биће одржана у Атини од 2-5. јула 2018. у организацији Athens Institute for Education and Research (ATINER).

Позив на конференцију

Рок за регистрацију и пријаву апстракта је 27. новембар 2017, а рок за слање радова је 4. јун 2018.

Више информација може се наћи на сајту конференције: https://www.atiner.gr/mathematics

детаљније

Одељење за математику, 23. новембар 2017.

Наредни састанак Семинара биће одржан у четвртак, 23. новембра 2017. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 15 часова.

Предавач: Благовест Сендов, Bulgarian Academy of Sciences

Наслов предавања: ГАУС-ЛУКАС ТЕОРЕМА ЗА СЕКТОРЕ

Апстракт:
Славна Гаус-Лукас теорема тврди да се критичне тачке комплексног полинома налазе у конвексном омотачу његових нула. На предавању ће бити представљена неконвексна варијанта ове теореме. Наиме, ако су коефицијенти датог полинома у сектору са теменом у нули и углом $\varphi\in[0,2\pi)$, и ако су нуле тог полинома у сектору са теменом у нули и углом $2\pi-\varphi$, тада се критичне тачке полинома налазе у истом сектору као и његове нуле. Резултат је уопштење такозване Теореме о сектору, чији је аутор предавач.

детаљнијеВести и дешавања


Активности на семинарима

све вести