Математички методи механике, 10. јануар 2018.

Наредни састанак Семинара биће одржан у среду, 10. јануара 2018. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 14 часова.

Предавачи: Борислав Гајић, Математички институт САНУ

Наслов предавања: ПРИМЕНЕ РИМАН-РОХОВЕ ТЕОРЕМЕ И ХИПЕРЕЛИПТИЧКЕ КРИВЕ

Апстракт: У питању је предавање у оквиру специјалног курса "Алгебарске криве и примене у класичној механици".

детаљније

Јавни позив за учешће у средствима Министарства просвете, науке и технолошког развоја за 2018. годину

Министарство просвете, науке и технолошког развоја је 29. децембра 2017. објавило Јавни позив за учешће у средствима Министарства за 2018. годину за 18 програмских активности.

Услови позива, списак материјала за подношење пријаве, као и рокови за подношење пријаве за сваку од 18 програмских активности које Министарство финансира налазе се на страни:

http://www.mpn.gov.rs/javni-poziv-za-ucesce-u-sredstvima-ministarstva-prosvete-nauke-i-tehnoloskog-razvoja-u-2018-godini/

Рок за подношење пријава за програмску активност број 16 - суфинансирање научних скупова у Србији је 30 дана од објављивања позива (закључно са 29. јануаром 2018).

Скрећемо пажњу сарадницима у настави и асистентима да се међу програмским активностима за које је Јавни позив отворен налазе и следеће:

2. суфинансирање учешћа студената који су уписали мастер академске студије, односно докторске академске студије и Стипендиста Министарства на научним скуповима у земљи и у иностранству;

3. суфинансирање студијских боравака у иностранству студената који су уписали мастер академске студије, односно докторске академске студије и Стипендиста Министарства;

4. суфинансирање завршне обраде докторских дисертација истраживача и Стипендиста Министарства ангажованих на пројекту Министарства;

6. суфинансирање учешћа младих истраживача на олимпијадама знања.

Неопходно је добро проучити услове конкурса, потребну документацију и испоштовати рокове који су наведени за сваку програмску активност. Непотпуне и неблаговремене пријаве неће бити разматране.

детаљније

Геометрија, образовање и визуализација са применама, 28. децембар 2017.

Наредни састанак Семинара биће одржан у четвртак, 28. децембра 2017. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 17 часова.

Предавач: Андријана Декић, Математички институт

Наслов предавања: FROM CERTAIN LAGRANGIAN MINIMAL SUBMANIFOLDS OF THE 3- DIMENSIONAL COMPLEX PROJECTIVE SPACE TO MINIMAL SURFACE IN THE 5-SPHERE (приказ рада)

Апстракт: На предавању ће бити представљен рад "From certain Lagrangian minimal submanifolds of the 3- dimensional complex projective space to minimal surfacesin the 5-sphere" (J. Bolton, C. Scharlach, L. Vrancken and L.M. Woodward), који је саставни део испита из предмета "Комплексне многострукости" код професорке Мирјане Ђорић.

детаљније

14. Српски математички конгрес, 16-19. мај 2018, Крагујевац

Математички факултет је један од суорганизатора 14. Српског математичког конгреса (14. СМАК), који ће се одржати 16-19. маја 2018. у Крагујевцу. Главни организатор Конгреса је Универзитет у Крагујевцу.

14. СМАК представља један од најважнијих научних догађаја 2018. године у Републици Србији. Скуп је међународног карактера и отворен је за све области математике и рачунарских наука. Званични језици су енглески и српски.

Више детаља о научном скупу, списак области и упутства за припрему радова могу се наћи на страни

https://imi.pmf.kg.ac.rs/kongres/index-sr.php

Рок за слање апстракта је 15. април 2018. Одабрани радови презентовани на Конгресу биће објављени у следећим часописима: Kragujevac Journal of Mathematics, Journal of Subject Didactics, Настава Математике и Facta Universitatis.

детаљније

Одељење за математику, 29. децембар 2017.

Наредни састанак Семинара биће одржан у петак, 29. децембра 2017. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 14 часова.

Предавачи: Стево Тодорчевић, Слободан Вујошевић и други

Наслов предавања: ПРЕДСТАВЉАЊЕ КЊИГЕ МИЛОША АЏИЋА И КОСТЕ ДОШЕНА "GODEL'S NOTRE DAME COURSE"

Апстракт: Овом приликом ће, поред наведене књиге, бити представљене још неке познате и непознате публикације Косте Дошена.

детаљније

Семинар за механику, 27. децембар 2017.

Наредни састанак Семинара биће одржан у среду, 27. децембра 2017. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 14 часова.

Предавач: Владимир Драговић, Математички институт САНУ

Наслов и апстракт предавања биће накнадно достављени.

детаљније

Семинар за рачунарство и примењену математику, 26. децембар 2017.

Наредни састанак Семинара биће одржан у уторак, 26. децембра 2017. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 14:15 часова.

Предавач: Катица Стевановић Хедрих, Математички институт САНУ

Наслов предавања: TRIGGER OF COUPLED SINGULARITIES IN DYNAMICS OF GENERALIZED ROLLING PENDULUM AND IN ANALOGOUS DYNAMICS

Апстракт: Lecture starts with a theorem of coupled three singular points and homoclinic phase trajectory in the form of "number eight" defined by lecturer. Dynamics of generalized rolling pendulum is mathematically described and constructions of the phase trajectory portraits, total mechanical energy surface and portraits of curves of constant total mechanical energy are presented with necessary explanations, for each different case. A number of examples is analyzed by use phase trajectory method of nonlinear dynamics. Bifurcation of singular point and layering of corresponding singular points are explained on the considered examples. Using examples of dynamical system with friction a special type of trigger of coupled one side singular points is presented. Based on previous results and extended theory of collision of two bodies in rolling motion, a methodology for investigation a class of vibro-impact dynamics of bodies in translator motion as well as of bodies in rolling motion is presented.

детаљније

Дан Математичког факултета, децембар 2017.

Свечано обележавање Дана Математичког факултета и 144 године од оснивања прве Катедре за математику одржаће се у петак 22.12.2017. са почетком у 17:30 у Великом хемијском амфитеатру.

Унапређења у 2017. години

Јубилеји запослених у 2017. години

Колеге које су отишле у заслужену пензију у 2017. години

Захвалнице за сарадњу у 2017. години

Захвалнице за континуирану сарадњу и подршку у реализацији такмичења Матф2017 ++

Студенти награђени у 2017. години за успех у досадашњем школовању

Студенти похваљени за хуманост и помоћ у реализацији активности у 2017. години

Сарадње са школама у 2017. години

детаљније

Геометрија, образовање и визуализација са применама, 21. децембар 2017.

Наредни састанак Семинара биће одржан у четвртак, 21. децембра 2017. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 17 часова.

Предавач: Милош Петровић, Природно-математички факултет, Универзитет у Нишу

Наслов предавања: ХОЛОМОРФНО ПРОЈЕКТИВНА ПРЕСЛИКАВАЊА ГЕНЕРАЛИСАНИХ ХИПЕРБОЛИЧКИХ КЕЛЕРОВИХ ПРОСТОРА И УОПШТЕЊА


Апстракт:
Предавање се бави холоморфно пројективним пресликавањима генералисаних хиперболичких Келерових  простора, али и уопштењима како поменутих простора тако и њиховим пресликавањима. Од посебног  значаја биће скоро геодезијска и Ф-планарна пресликавања генералисаних Риманових многострукости и многострукости са несиметричном линеарном конексијом. Разматраће се и холоморфно пројективна пресликавања генералисаних елиптичких и параболичких Келерових простора. Коначно, биће представљени системи парцијалних диференцијалних једначина за егзистенцију  неких специјалних инфинитезималних трансформација многострукости са несиметричном линеарном  конексијом. Резултати који ће бити представљени на предавању део су недавно одбрањене докторске  дисертације "Холоморфно пројективна пресликавања генералисаних хиперболичких Келерових простора и уопштења".

детаљније

Google V8 - динамички програмски преводилац за JavaScript, 22.12.2017.

У петак 22.12.2017. у 9 сати у учионици 225 у објекту у Св. Николе 39, гостујући предавач на предмету Програмирање за веб, Ивица Богосављевић из компаније RT-RK, одржаће предавање на тему:

"Google V8 - динамички програмски преводилац за JavaScript".

Позивају се сви заинтересовани студенти да присуствују овом веома интересантном предавању.

детаљнијеВести и дешавања


Активности на семинарима

све вести