Семинар Катедре за рачунарство и информатику, 2. новембар 2017.

Наредни састанак Семинара биће одржан у четвртак, 2. новембра 2017. у сали 718 Математичког факултета са почетком у 18 часова.

Предавач: Дејан Ковачевић, генерални директор Дирекције за информационо-комуникационе технологије Народне банке Србије

Наслов предавања: CYBER БЕЗБЕДНОСТ - ПРЕТЊЕ, ПРЕДВИЂАЊА И КАКО СЕ ОДБРАНИТИ

Апстракт: Cyber безбедност (Cyber security) представља заштиту информационо-комуникационих система од уништења или оштећења хардвера, софтвера или информација које се на њима налазе као и од нарушавања или злоупотребе сервиса које они пружају. Основне функције cyber безбедности су: идентификација добара, заштита добара, детекција инцидента, одговор на инцидент и опоравак система. То је континуирани процес који повезује информационо-комуникационе технологије, пословне процесе и људе. Како би одбрана била делотворна неопходно је штитити сваки део ИКТ система, подизати свест корисника по питању информационе безбедности, континуирано усавршавати администраторе ИКТ система, применити класификацију података и стварати оперативне тимове који ће бити у стању да брзо одговоре на сваку претњу.

детаљније

Математички методи механике, 1. новембар 2017.

Наредни састанак Семинара биће одржан у среду, 1. новембра 2017. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 14 часова.

Предавач: Божидар Јовановић, Математички институт САНУ

Наслов предавања: РИМАНОВЕ ПОВРШИ, ПРЕСЛИКАВАЊА, ДИФЕРЕНЦИЈАЛИ И ДИВИЗОРИ

Апстракт: У питању је предавање у оквиру специјалног курса "Алгебарске криве и примене у класичној механици". Курс је намењен широком кругу слушалаца, укључујући студенте докторских, мастер и основних студија.

детаљније

КГТА семинар, 31. октобар 2017.

Наредни састанак Семинара биће одржан у уторак, 31. октобра 2017, у сали 844 Математичког факултета са почетком у 14 часова.

Предавач: Раде Живаљевић
Наслов предавања: ПРИНЦИП ЛОКАЛИЗАЦИЈЕ У АЛГЕБРИ, ГЕОМЕТРИЈИ И ТОПОЛОГИЈИ

Апстракт:  Локализују се прстенови, Абелове групе и модули, алгебарски варијетети, тополошки простори, па и целе категорије. У својој основи локализација је процес који опонаша конструкцију разломака, нпр. конструкцију прстена рационалних бројева из прстена целих бројева. Почећемо са разломцима а завршићемо са Бореловом конструкцијом у еквиваријатној кохомологији са применама.

детаљније

Семинар за рачунарство и примењену математику, 31. октобар 2017.

Наредни састанак Семинара биће одржан у уторак, 31. октобра 2017. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 14:15 часова.

Предавач: Милош Даниловић, Факултет организационих наука

Наслов предавања: УНАПРЕЂЕЊЕ КОНСТРУКТИВНИХ ХЕУРИСТИКА ЗА ПРОБЛЕМЕ КОМБИНАТОРНЕ ОПТИМИЗАЦИЈЕ У ОПЕРАЦИОНОМ МЕНАЏМЕНТУ

Апстракт:
Операциони менаџер користи скуп поступака чији је циљ да се послови ураде брже, јефтиније и квалитетније. Научници из области операционог менаџмента имају задатак да ови поступци буду изводљиви и практични. Скоро увек, менаџери покушавају да нешто оптимизују – или је то минимизација трошкова и потрошње енергије, или пак, максимизација профита, резултата, перформанси и ефикасности. Међутим, није увек могуће пронаћи оптимална решења. У пракси, менаџер мора да се задовољи суб-оптималним решењима, или чак, само са решењима која су допустива, задовољавајућа, робустна, и остварива у разумном времену. Оваква решења се добијају применама хеуристика, које могу бити конструктивне, хеуристике побољшања или хибридне. Предавање се односи на истраживање могућности за унапређење конструктивних хеуристика за NP-сложене проблеме комбинаторне оптимизације у операционом менаџменту. Представљен је нови генерализовани конструктивни алгоритам који омогућава да се разноврсне хеуристике формирају избором његових аргумената. Такође је уведено опште окружење за генерисање пермутација, које формира везу између енумерације пермутација и корака у конструктивним хеуристикама уметања. Предложен је скуп аргумената генерализованог алгоритма који омогућује паралелно праћење више парцијалних решења за време извршавања алгоритма. Могућности и предности генерализованог алгоритма су представљене кроз његову примену на проблем формирања ћелија у производним системима, проблем распореда производних ћелија и проблем редоследа послова у линији. Нови приступ даје решења која надмашују најбоље познате резултате из литературе.

детаљније

Одељење за математику, 27. октобар 2017.

Наредни састанак Семинара, биће одржан у петак, 27. октобра 2017. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 14:15 часова.

Предавач: Jordan Stoyanov, Bulgarian Academy of Sciences, Sofia, Bulgaria; Newcastle University, United Kingdom

Наслов предавања: MOMENT DETERMINACY OF PROBABILITY DISTRIBUTIONS

Апстракт:
We deal with distributions (or measures), one-dimensional or multi-dimensional, with finite all moments. It is well-known that any such a distribution is either uniquely determined by its moment (M-determinate) or it is non-unique (M-indeterminate). This is the classical moment problem originated in works by Chebyshev, Markov and Stieltjes. Well-known are general conditions which are "iff", but they cannot be checked. Thus our discussion will be on easier and checkable conditions for either uniqueness or non-uniqueness applied to probability distributions. The emphasis will be on some recent developments such as:

1. Krein's condition. Converse Krein's condition and Lin's condition.
2. Stieltjes classes for M-indeterminate distributions. Index of dissimilarity.
3. Hardy's condition. Multidimensional moment problem.
4. Rate of growth of the moments for (in)determinacy.

There will be results, some of them very new, hints for their proof, examples and counterexamples, and also open questions.

детаљније

Геометрија, образовање и визуализација са применама, 26. октобар 2017.

Наредни састанак Семинара, биће одржан у четвртак, 26. октобра 2017. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 17:15 часова.

Предавач: Мирјана Ђорић, Математички факултет

Наслов предавања: ПОДМНОГОСТРУКОСТИ РЕАЛНЕ КОДИМЕНЗИЈЕ ДВА У КОМПЛЕКСНОМ ПРОЈЕКТИВНОМ ПРОСТОРУ

Апстракт:
Биће приказане неке особине хиперповрши производа две непарно-димензионе сфере, које омогућавају изучавање особина подмногострукости реалне кодимензије два у комплексном пројективном простору. Наиме, истакнута хиперповрш комплексног пројективног простора је $M_{p,q}^C$, која се дефинише као пројекција $\pi(S^{2p+1}\times S^{2q+1})$ производа две непарно-димензионе сфере $S^{2p+1}\times S^{2q+1}$ у јединичној сфери $S^{n+3}(1)$, при чему је $n=2p+2q$ и $\pi$ је Хопф-ово пресликавање $\pi: S^{n+3}\rightarrow {P}^\frac{n+2}{2}({\bf C})$. Биће изучаване и неке хиперповрши простора $M_{p,q}^C$.

детаљније

Вероватносне логике, 24. октобар 2017.

Наредни састанак Семинара биће одржан у четвртак, 24. октобра 2017. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 15 часова.

Предавач: проф. Миодраг Рашковић

Наслов предавања: О ЈЕДНОМ УСПЕЛОМ СУСРЕТУ ДВА РАЗЛИЧИТА ТИПА БЕСКОНАЧНОСТИ

детаљније

Математички факултет на 62. Међународном сајму књига

Математички факултет ће се самостално представити на предстојећем Сајму образовања и наставних средстава на 62. Међународном сајму књига, у хали 2, ниво Б.

Сајам траје од среде 25. до недеље 29. октобра, а радно време је од 10 до 20 сати.

Посетиоци ће бити у прилици да купе издања Математичког факултета, као и да разговарају са нашим представницима о студијским програмима, модулима, пријемном испиту, али и о осталим занимљивим темама.

Списак наших наслова са ценовником можете погледати овде.

На Сајму образовања одржава се и пратећи   програм.

Позивамо вас да у делу пратећег програма, који је посвећен математици, присуствујете радионици To  count or not to count и да чујете нешто више о Факултету, и то у четвртак 26. октобра у 13 сати у хали 2б.

Добродошли на наш штанд на Београдском сајму у хали 2. Све посетиоце очекују љубазне колеге и студенти Математичког факултета.

"Више не учим за испитивача и његове ћефове, већ за свој позив и живот" Милутин Миланковић ("Циклуси и запис", Opus solis, стр. 61)

Видимо се на Сајму!

детаљније

Одељење за математику, 26. октобар 2017.

Наредни састанак Семинара биће одржан у петак, 26. октобра 2017. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 14 часова.

Предавач: Waclaw Marzantowicz, Faculty of Mathematics and Computer Science, Adam Mickiewicz University, Poznan

Наслов предавања: BOURGIN-YANG THEOREM AS A FINE VERSION OF THE BORSUK-ULAM THEOREM

Апстракт:  Предавање покрива историју примена еквиваријатних тополошких метода од класичне Борсук-Уламове теореме до примена у комбинаторици, нелинеарној анализи и геометрији.

детаљније

Математички методи механике, 25. октобар 2017.

Детаљније:

Током зимског семестра 2017. године, семинар Математички методи механике организује специјални курс - Алгебарске криве и примене у класичној механици.

Уводно предавање ће одржати Борислав Гајић 25. октобра 2017. Курс је намењен широком кругу слушалаца, укључујући студенте докторских, мастер и основних студија.

Састанци семинара одржавају се средом у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 14:15 часова. Више детаља о семинару може се наћи на http://www.mi.sanu.ac.rs/mmm/.


детаљнијеВести и дешавања


Активности на семинарима

све вести