Seminar iz astronomije i astrofizike, 25. decembar 2018.

Naredni sastanak Seminara biće održan u utorak, 25. decembra 2018, u sali 809 Matematičkog fakulteta sa početkom u 18 časova.

Predavač: Prof. dr Miško M. Milanović, Geografski fakultet-Univerzitet u Beogradu

Naslov predavanja: PRIMENA OPTIMALNOG KOLIČNIKA VEGETACIONOG INDEKSA (NORMALIZED DIFFERENCE VEGETATION INDEX - NDVI) U ANALIZI VEGETACIJE

Apstrakt: Vegetacioni indeksi u daljinskoj detekciji, normalizuju spoljašnje efekte koji direktno utiču na kvalitet satelitskih snimaka (najčešće se misli na Sunčevo zračenje), zatim povećavaju osetljivost na vegetacione biofizičke parametre, normalizuju unutrašnje efekte, kao što su topografija, varijacije topografije, varijacije pozadine lišća i na kraju, prikazuju razlike u žbunastoj i drvenastoj vegetaciji, odnosno, visokom i niskom rastinju. Za popis vegetacije i dobijanje snimaka vegetacionog pokrivača, biće predstavljen optimalni količnik vegetacionog indeksa (NDVI). Posle definisanja vrste vegetacionog indeksa koji će se koristiti u radu, pristupilo se određivanju snimaka potrebnih za analizu. Snimci koji se koriste za dobijanje optimalnog količnika vegetacionog indeksa su: snimak dobijen sa crvenog kanala (vidljivi deo spektra, Red - 0,6 mikrometara - 0,7 mikrometara) i snimak dobijen sa bliskog infracrvenog kanala (NIR - 0,7 mikrometara - 1,5 mikrometara). Ovi kanali su najpogodniji, jer vegetacija ima visok stepen refleksije svetlosti, ali slab stepen refleksije bliskog infracrvenog spektra i uopšte crvenog, tako da će se jasno izdvajati (ocrtavati) površine pod vegetacijom. Dostupni snimci za rad su sa satelita LANDSAT 8, prostorne rezolucije 30m (besplatno se mogu preuzeti sa sajta www.usgs.gov). U namenskom GIS softveru za obradu satelitskih snimaka, Idrisi (Geografski fakultet u Beogradu poseduje licencu), pristupilo se dobijanju rezultata. U modulu pomenutog softvera koji se odnosi na procenjivanje satelitskih snimaka, Image Calculator, uradjena je korekcija snimaka (kanali: Red i NIR): NDVI = (NIR-Red)/(NIR + Red).



Nažalost nije moguće ostaviti komentar.