Novine u načinu prijave na Erazmus + projekte mobilnosti

Otvoren je novi ciklus prijave na Erazmus + projekte mobilnosti u kojem je procedura prijave predloga projekata od strane Univerziteta u Beogradu izmenjena, imajući u vidu da je Republika Srbija dobila status programske zemlje u Erazmus + programu, a Univerzitet u Beogradu dobio Erazmus povelju za visoko obrazovanje. Ove promene omogućavaju Univerzitetu u Beogradu da:

- samostalno podnosi prijave za saradnju sa visokoškolskim institucijama iz programskih zemalja (sve zemlje Evropske unije, Makedonija, Island, Lihtenštajn, Norveška i Turska) u okviru ključne akcije 103 (KA103)

- samostalno podnosi prijave za saradnju sa visokoškolskim institucijama iz partnerskih zemalja (zemlje iz regiona i drugih delova sveta) u okviru ključne akcije 107 (KA107).

Univerzitet u Beogradu je značajno promenio proceduru za podnošenje prijava od strane fakulteta/instituta za mobilnosti u okviru KA103 i KA107. Procedura je sada sledeća.

Članice Univerziteta u Beogradu (fakulteti/instituti) podnose prijave za projekte mobilnosti u okviru Erazmus + KA103 i KA107 isključivo elektronskim putem, preko MobiOn platforme i sa zvaničnog naloga ESPB koordinatora svake članice, popunjavanjem prijavnih formulara. Prijave za saradnju u okviru KA103 i KA107 podnose se odvojeno odabirom odgovarajuće opcije na platformi MobiOn.

Prijavni formulari biće dostupni na MobiOn platformi u periodu od 10. decembra 2018. godine do 10. januara 2019. godine u 13 časova. Po isteku roka za podnošenje prijava, naknadne izmene i dopune u prijavi neće biti moguće.

Nakon podnošenja elektronske prijave, potrebno je na adresu Univerziteta u Beogradu poslati pismo podrške sa potpisom dekana/direktora institucije. Tekst pisma podrške automatski će biti generisan na MobiOn platformi na osnovu unetih podataka.

Poželjno je da predloženi partneri budu visokoškolske institucije iz inostranstva sa kojima već postoje čvrsti kontakti na osnovu prethodne uspešne saradnje u okviru mobilnosti ili zajedničkih projekata. Ukupan broj dobijenih mobilnosti biće poznat nakon objavljivanja rezultata konkursa od strane Nacionalne Erazmus kancelarije.

Kako je prijava projekata centralizovana, tj. sve prijave sa fakulteta idu isključivo preko naloga ESPB koordinatora fakulteta, mole se kolege koje planiraju da prijave projekat razmene u okviru Erazmus + KA103 ili KA107 da nam se jave (dilic@matf.bg.ac.rs, zoricast@matf.bg.ac.rs).

Mobilnosti ugovorene važećim sporazumima za 2017-2019. i za 2018-2020. godinu sprovodiće se paralelno sa aktivnostima ugovorenim u okviru novog statusa, a najkasnije do 31. jula 2020. godine, u skladu sa odredbama svakog pojedinačnog sporazuma.



Nažalost nije moguće ostaviti komentar.