Seminar za računarstvo i primenjenu matematiku, 27. mart 2018.

Naredni sastanak Seminara biće održan u utorak, 27. marta 2018. u sali 301f Matematičkog instituta SANU sa početkom u 14:15 časova.

Predavač: dr Slobodan Babić, Dunav osiguranje

Naslov predavanja: METODOLOGIJA KRITIČNIH POSLOVNIH RESURSA (CBR) ZA USPOSTAVLjANjE SISTEMA UPRAVLjANjA KONTINUITETOM POSLOVANjA ORGANIZACIJE

Apstrakt: U predavanju je prikazana metodologija za uvođenje sistema za upravljanje kontinuitetom poslovanja, koja je pogodna za primenu u velikim preduzećima u zemljama u razvoju, kao i postupak njegovog uvođenja. Razvijena metodologija bazirana je na razumevanju  kritičnih poslovnih procesa i resursa potrebnih za obavljanje kritičnih poslovnih aktivnosti. CBR metodologija je bazirana na standardima, standardu ISO22301 i originalnom proširenju standardom ISO15944-4 po kome kao događaj podrazumevamo nemogućnost obavljanja poslovnog procesa usled nedostupnosti određenog kritičnog poslovnog resursa koji izvodi poslovni subjekt. CBR metodologija uzima u obzir da je moguće izvoditi poslovni proces bez obzira na ambijentalne uslove, ukoliko su svi poslovni resursi potrebni za obavljanje posla dostupni. Kao implikacija, na osnovu metodologije CBR, moguće je izdvojiti i skupove rizika nad kritičnim poslovnim resursima. Prepoznatim rizicima nad kritičnim poslovnim resursima je moguće upravljati u slučaju pojava koje ugrožavaju poslovne procese.



Nažalost nije moguće ostaviti komentar.