Srpski narod i kalendarsko pitanje (1), sreda 2.11.2016.

U poslednje vreme u javnosti u Srbiji veoma su prisutni komentari o pitanju reforme Julijanskog kalendara, usvojenog na predlog delegacije Srpske pravoslavne crkve 1923. godine na Svepravoslavnom kongresu u Carigradu. Preciznije rečeno – pitanjima njegove primene kod jednog dela autokefalnih pravoslavnih crkava, koje to nisu učinile do sada. U tim komentarima vidljiv je pokušaj da se ukaže kako se navodno radi o prihvatanju Gregorijanskog kalendara, odnosno odstupanju od Julijanskog kalendara.

Udruženje Milutin Milanković svoje programske aktivnosti usmerava na izučavanje dela velikog srpskog i svetskog naučnika Milutina Milankovića. Posebnu vrednost i aktuelnost u tim izučavanjima imaju njegovi radovi koji se odnose na reformu Julijanskog kalendara, kao i doprinos i podršku Srpske pravoslavne crkve njegovim radovima.

Udruženje smatra da proizvoljna tumačenja u javnosti nisu korisna, da stvaraju konfuziju i da je neophodno da se prikupe i javnosti predstave podaci o nastanku i razvoju kalendarskog znanja sa gledišta matematičke i astronomske teorije merenja i računanja vremena, istoriji kalendarskih znanja od najstarijih vremena do danas, mitološkoj i teološkoj podlozi kalendara, kao i istoriji nastanka i modifikacijama najpoznatijih kalendara, sve do specifičnog doprinosa Milutina Milankovića reformi pravoslavnog kalendara.

Udruženje Milutin Milanković, u saradnji sa Srpskom pravoslavnom crkvom i Upravom za saradnju s crkvama i verskim zajednicama, realizuje projekat: „Srpski narod i kalendarsko pitanje“ u okviru koga je predviđeno održavanje stručnih predavanja, tribina i okruglog stola, uz učešće eminentnih poznavalaca kalendarskog pitanja, kao i  prisustvo javnosti.

Time će se doprineti da veoma široki krug zainteresovanih institucija i pojedinaca dobiju veoma kvalitetne i objektivne informacije o kalendarskom pitanju, posebno o reformi Julijanskog kalendara, kao i o stavu Srpske pravoslavne crkve o ovom, za nju, izuzetno značajnom pitanju.

Teme prvog predavanja su: Istorija kalendarskog pitanja (predavač Prof. dr Milan S. Dimitrijević) i Astronomsko i kalendarsko pitanje Lepenskog vira (predavači Aleksandra Bajić i Hrstivoje Pavlović).

mr Slavko Maksimović, predsednik
Udruženje Milutin Milanković
Maršala Birjuzova 53 (ulaz Pop Lukina 1B)
11000 Beograd
Telefon: (+381) 011 328 69 87, 011 328 69 83
E-pošta:milankovicm@gmail.com <mailto:milankovicm@gmail.com>
Web:www.milutinmilankovic.rs <http://www.milutinmilankovic.rs/>



Nažalost nije moguće ostaviti komentar.