KGTA seminar, 10. novembar 2015.

Naredni sastanak KGTA seminara biće održan u utorak, 10. novembra 2015. od 12-14h u sali 844 Matematičkog fakulteta, V sprat.

Predavač: Marko Radovanović, Matematički fakultet, Beograd

Naslov predavanja: Grebnerove baze za malu kvantnu kohomologiju Grasmanijana

Apstrakt: Po opisu Siberta i Tiana, mala kvantna kohomologija Grasmanijana data je kao količnik polinomijalne algebre i određenog ideala (ovaj opis sličan je Borelovom opisu "klasične" kohomologije).

Inspirisani odgovarajućim rezultatom u slučaju klasične kohomologije, na ovom predavanju daćemo Grebnerove baze za ideale koji definišu malu kvantnu kohomologiju Grasmanijana.

Kao neposrednu posledicu ovog rezultata prikazaćenom formulu, analognu Pijerijevoj, za množenje elemenata jedne aditivne baze male kvantne kohomologije Grasmanijana (ova baza zadata je Černovim klasama).

Dodatno, ovi rezultati iskorišćeni su za dobijanje (novih) rekurentnih jednačina za Kostkine i inverzne Kostkine brojeve (mala kvantna kohomologija je deformacija klasične, tako da su, u slučaju Kostkinih brojeva, ove formule bolje u odnosu na formule dobijene korišćenjem klasične kohomologije).

Konačno, prikazaćemo kako se ove rekurentne jednačine za inverzne Kostkine brojeve mogu iskoristiti za dobijanje eksplicitnog oblika Stinrodove mod 3 operacije.

Rezultati su dobijeni u saradnji sa prof. Zoranom Petrovićem.



Nažalost nije moguće ostaviti komentar.