Seminar za računarstvo i primenjenu matematiku, 20. maj 2014.

Naredni sastanak Seminara biće održan u utorak, 20. maja 2014, sa početkom u 14:15 časova u sali 301f, Matematičkog instituta SANU.

Predavač: Živko Bojović, dipl. ing, Preduzeće za telekomunikacije "Telekom Srbija" a.d.

Naslov predavanja: UOPŠTENjA TALASNE JEDNAČINE U OKVIRU TEORIJE FRAKCIONOG RAČUNA

Sadržaj: Klasična talasna jednačina, u kojoj figurišu celobrojni parcijalni izvodi po prostornoj i vremenskoj koordinati, može se zapisati u obliku sistema jednačina koji čine: jednačina kretanja, konstitutivna jednačina i mera deformacije.

Kako je jednačina kretanja posledica drugog Njutnovog zakona, ona se ne uopštava.

Konstitutivna jednačina opisuje odziv materijala na primenjenu silu i uopštavaće se korišćenjem frakcionih izvoda, čime se dobijaju konstitutivne jednačine koje opisuju klasu linearnih viskoelastičnih materijala.

Karakteristika ovakvih materijala je uticaj istorije deformacije na njenu trenutnu vrednost. Mera deformacije predstavlja vezu izmedju deformacije i pomeranja i, ukoliko se uopštava u okviru teorije frakcionog računa, modelira sredine koje pokazuju svojstvo prostorne nelokalnosti.

Sistem parcijalnih diferencijalnih jednačina celobrojnog i frakcionog reda, koji opisuje talasno kretanje, rešavan je metodom Laplasove transformacije, a rešenja su data u obliku konvolucije prinudne sile i jezgra rešenja.

Dati su i numerički primeri.

Prikazani rezultati su dobijeni u saradnji sa akademikom Teodorom Atanackovićem, dr Markom Janevim, doc. dr Sanjom Konjik, doc. dr Ljubicom Oparnicom i akademikom Stevanom Pilipovićem.



Ostavite vaš komentar:


(opciono)
(nece biti prikazano)