Семинар за теорију релативности и космолошке моделе, 19. април 2023.

Наредни састанак Семинара биће одржан у среду, 19. априла 2023, у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 11 часова.

Предавач: Миодраг Матељевић, академик

Наслов предавања: МАТЕМАТИКА И СТВАРНОСТ
 
Апстракт:
У тексту [3] у припреми аутор разматра однос математике и физичке реалности и дотиче фудаментална питања: у вези са темељима и дометима науке и математике, како природа функционише и шта је смисао нашег постојања? Мада се сматра да је математика најпрецизнија наука, математичке теорије не могу да докажу да су непротивуречне. О ауторовим погледима на математику видети [1,2]. У [2] прво је дат кратак историјски преглед идеја и појмова са мотивацијама из реалног света. Наведене су изјаве познатих личности о математици и разматрани појмови: гранична вредност, извод, екстремне вредности, стационарне тачке, допринос развоју функционалног размишљања у вези са конвексности и једнодимензионалним кретањем и инерцијски системи (један задатак са PISA теста у вези са појмом конвексности), примене метода визуализације  на неке математичке проблеме. Модификован је Архимедов приступ  за израчунавање површине коју ограничава парабола.У Секцији 2 [2]  дат је  доказ познате неједнакости Михаила Петровића  о конвексним функцијама применом метода визуализације.


[1] Миодраг Матељевић , Хѕперболичка  геометрија and Schwarz lemma, The seventh Symposium “Mathematics and Applications“ Новембер 4, 2016.
[2] М. Матељевић, Неки аспекти теорије потенцијала, визуализација, варијациони рачун и примене, Академске беседе књ. 2, 2019, редовиних чланова САНУ који су изабрани 8. новембра 2018 год. У издању Српске академије наука и уметности, 73-110, ISSN 2466-5134
[3] М. Матељевић, Математика и стварност (скица, текст у припреми)


Напомена: Предавања се могу пратити на даљину преко линка:
https://miteam.mi.sanu.ac.rs/call/yujMwF3JyYqzw6Jth/2m0heDiyDRqBDFTDIItulzyPrdbs5PT8mt_WmgRpRgr

Регистрациона форма је доступна на:
https://miteam.mi.sanu.ac.rs/asset/CyzPn2zriMsWWNzii


Нажалост није могуће оставити коментар.

Вести и дешавања


Активности на семинарима

све вести