Потписан Споразум о сарадњи између Математичког факултета и ЗВКОВ-а

На Математичком факултету у Београду је 4. новембра 2020. потписан Споразум о сарадњи између Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања и Математичког факултета. Испред ове две институције, споразум су потписали директор завода др Бранислав Ранђеловић и декан Факултета проф. др Зоран Ракић. Области планиране сарадње су у домену припреме будуће велике матуре, затим реализација студентских пракси, као и заједнички научно-истраживачки и стручни рад.

https://www.youtube.com/watch?v=lUTPA8SvByU

"Један од сегмената који желимо да успоставимо овим споразумом везан је за будућу велику матуру. Као Завод, немамо ингеренције над високим образовањем и наш део ће се са великом матуром завршити. Тенденција Министарства просвете јесте да је повеже, преко уписа, са високим образовањем, па је сигурно да ће нам у том послу требати саветодавна подршка високошколских установа", рекао је тим поводом др Ранђеловић, и додао да у многим приликама две институције већ сарађују, кроз личне и званичне канале.

Други сегмент сарадње биће дигитализација образовања, која је у ингеренцији Центра за образовне технологије ЗВКОВ-а. То је област у којој је пред свим актерима много посла, па директор Ранђеловић оцењује да ће у овом сегменту сарадње са Математичким факултетом бити много заједничких тема. Како Заводу увек недостају информатичари, договор је да се нађу могућа решења како би се, на обострано задовољство, омогућило да на бројним изазовним пројектима у овој институцији информатичари, али и математичари, стекну и прва професионална искуства.

Још један мотив за сарадњу је могућност повезивања на научним и стручним радовима, посебно у доменима статистике и аналитике, с обзиром на драгоцене базе података које Завод поседује.

Када је реч о студентској пракси, Драгана Станојевић, руководилац Центра за испите ЗВКОВ-а, нагласила је и добробит посебно за оне студенте који ће бити наставници математике, а који би у тој институцији могли да се упознају са експертизом битном за будући рад у школи: образовним стандардима, припремом тестова у образовању и другим. Стручну базу ЗВКОВ-а проф. др Небојша Икодиновић, продекан за наставу Математицког факултета, видео је и као драгоцени материјал за будуће статистичаре који се школују на Матф-у.

У стручној расправи, која се повела том приликом потписивања Соразума, било је речи о усаглашавању критеријума за процену знања матураната, односно успостављању механизама за објективно вредновање кандидата на великој матури, како би она могла да се користи као релевантан критеријум за упис на факултете. У том процесу, значајнију улогу би требало да добију и стручњаци из појединачних области које су обухваћене тестирањима, посебно из фундаменталних наука, како би се знање и компетенције пратили на одговарајући начин, мишљења је декан проф. др Зоран Ракић.

Истакнут је и проблем мотивације, стручне и финансијске, како би се дипломирани математичари и информатичари подстакли да иду у просвету, посебно у данашњим условима, када су веома тражени у компетитивним индустријским и привредним гранама. Многи успешни студенти врло рано данас почињу хонорарно да раде и добро зарађују, највише за стране послодавце, нагласио је проф. др Дејан Урошевић, продекан за финансије Математичког факултета.

Директор Ранђеловић је изразио задовољство што је Математички факултет прихватио иницијативу ЗВКОВ-а за сарадњу и позивао професоре Математичког факултета на релевантне скупове и дискусије које Завод буде организовао. Упркос бројним реформама у образовном систему, који су наметнули додатне обавезе обема странама, исказана је воља да се у договорену сарадњу крене суштински и што брже.



БЕСПЛАТНЕ ЕДУКАТИВНЕ ПЛАТФОРМЕ

Образовне платформе Математичког факултета су у јеку припрема за завршни испит биле добро посећене, рекао је професор др Мирослав Марић са Катедре за рачунарство и информатику, који руководи активностима Радне групе за образовни софтвер те установе.

На порталу http://www.edusoft.matf.bg.ac.rs сви заинтересовани могу да пронађу одговарајући садржај, било да је реч о матурантима који уче за завршни испит, будућим бруцошима који спремају пријемни, основцима који вежбају математику, стручњацима којима је неопходан софтвер за, на пример, нумеричка израчунавања или ентузијастима различитих узраста, који желе да продубе дигиталне компетенције или се извеште у неком од тражених програмских језика, као што су Пајтон или C#, као и технологије за веб-програмирање.

Проф. Марић је додао да би платформа Завршни испит (http://www.zavrsniispit.matf.bg.ac.rs) могла да се допуни материјалима Завода, који раде под ингеренцијом Министарства просвете, и да постане релевантна тачка за све који желе квалитетно да се спреме за ово важно тестирање.

Подсећамо да је пројекат „Завршни испит – платформа за равноправно укључивање ученика у образовни процес” добитник „Award Innovative Practice 2020” – награде на међународном такмичењу Zero Project 2020 у организацији ESSL фондације и Уједињених нација у Бечу.

https://www.youtube.com/watch?v=QL_nU8J3nyw


Нажалост није могуће оставити коментар.

Вести и дешавања


Активности на семинарима

све вести