Кит Девлин, чувени британски математичар, у Србији, 28.02. и 01.03.2018.

Чувени британски математичар, познат и као "The Math Guy", одржаће у неколико градова Србије предавања за општу и стручну јавност.

Кит Девлин, професор математике на Универзитету Стенфорд и писац бројних научних и научнопопуларних студија, радова и књига, долази крајем фебруара у Србију, где ће гостовати у неколико градова – Београду, Новом Саду и Крагујевцу.

Овај бриљантни британски математичар је од 1987. трајно настањен у Сједињеним Америчким Државама, где на националном радију води суботњу емисију посвећену, пре свега, математичким темама. Захваљујући овом ангажману, у америчкој јавности је постао познат као "The Math Guy".

У Србији је досад објављена једна књига овог познатог математичара, „Недовршена игра“, коју је превео и објавио Центар за промоцију науке, а ових дана биће издата и његова књига „У потрази за Фибоначијем“.

У среду 28. фебруара, Девлин ће представити књигу „Недовршена игра“ у Научном клубу ЦПН-а, у Краља Петра 46, од 19 часова. Читаоци се у овој књизи упознају са преписком два велика француска математичара који се никада нису срели – Паскала и Ферме. Уз презентацију књиге, Девлин ће овом приликом одржати и предавање „Математика у 21. веку“.

У четвртак 1. марта, публика ће имати прилику да слуша Девлина у Свечаној сали Српске академије наука и уметности, где ће од 11 часова одржати предавање „Математика у образовању и јавном животу“.

Кит Девлин ће током боравка посетити и Математичку гимназију у Београду, Прву крагујевачку гимназију, Универзитет у Новом Саду, као и Математички институт САНУ у Београду.

Представљање књиге у Научном клубу Београд и предавање у Свечаној сали САНУ су отворена за јавност.

Боравак Кита Девлина у Србији организовао је Центар за промоцију науке уз подршку Америчке амбасаде и у сарадњи са Математичким институтом САНУ.


Нажалост није могуће оставити коментар.

Вести и дешавања


Активности на семинарима

све вести