Семинар за рачунарство и примењену математику, 4. април 2017.

Наредни састанак Семинара биће одржан у уторак, 4. априла 2017. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 14:15 часова.

Предавач: Даница Вукадиновић Greetham, The Department of Mathematics and Statistics, University of Reading

Наслов предавања: АНАЛИЗА ТВИТЕРА: ИНДЕКСИ ЦЕНТРАЛНОСТИ И ИДЕНТИФИКАЦИЈА ГРУПА У ТЕМПОРАЛНИМ ГРАФОВИМА

Апстракт: Постоји више начина да креирамо динамичку мрежу (или темпорални граф) од микро-текстова објављених на друштвеној мрежи Твитер. Користећи адресирање (`@`) од око 100 милиона прикупљених порука креирали смо граф са намером да анализирамо како се динамика расположења мења у зависности од динамике промена у структури графа. Користећи Katz-ов индекс централности проширен на темпоралне графове показали смо да корисници са највећим индексом централности шаљу поруке са позитивним садржајем чешће и са негативним садржајем мање. Такође, мере позитивног и негатвног садржаја порука су нам омогућиле идентификацију стабилних група активних више месеци, где веће промене у просечном расположењу групе могу да се вежу за екстерне догађаје. На основу ових опажања, креирали смо једноставан модел који може да репродукује динамику слања порука и расположења.

Базирано на раду http://rsos.royalsocietypublishing.org/content/3/6/160162 [rsos.royalsocietypublishing.orgcite> sa ko-autorima] N. Charlton-ом и C. Singleton-ом са Универзитета у Редингу.


Нажалост није могуће оставити коментар.

Вести и дешавања


Активности на семинарима

све вести