Семинар Биоинформатика, 6. април 2016.

Наредни састанак Семинара биће одржан у среду, 6. априла 2016. у сали 718 Математичког факултета, са почетком у 18:15 часова.

Предавачи: Петар Величковић, докторант из области машинског учења и биоинформатике, Тринити колеџу Универзитета у Кебмриџу, Велика Британија и Андреј Ивашковић, студент основних студија рачунарства на истом факултету

Наслов предавања: ВИРАЛ: РЕАЛНЕ СИМУЛАЦИЈЕ КОНКУРЕНТНИХ ПРОЦЕСА НАД МУЛТИПЛЕКС МРЕЖАМА

Апстракт: Прецизно моделовање процеса који се шире представља кључни изазов савремене биоинформатике, нарочито у контексту предвиђања последица епидемија (на пример, пропорције становниства која це бити захваћена неком заразом у критичном тренутку).

Постоји велики број приступа; недавна открића у пољу мултиплекс мрежа дозвољавају интеграцију неколико конкурентних процеса и директније моделовање њихових интеракција. Међутим, истраживања су се до сада највише вршила на насумично генерисаним мрежама и претпоставке у вези са њиховом динамиком не морају неопходно одговарати понашању људи.

Као значајан корак ка прављењу контролисаних експеримената ове врсте, биће представљен Вирал, систем заснован на мултиплекс мрежама за симулације конкурентних процеса епидемија и информисаности у савременом друству, у контексту стварног света.

Систем је заснован на незахтевној дистрибуираној Андроид апликацији и централног сервера предвиђеног за симулацију, при чему су обе компоненте једноставне за покретање и подешавања. Обезбеђена је инфраструктура за детаљно бележење и анализирање резултата симулације.

Организатори семинара Биоинформатика су проф. др Гордана Павловић-Лажетић, проф. др Бранко Драговић и проф. др Ненад Митић, руководилац семинара.


Нажалост није могуће оставити коментар.

Вести и дешавања


Активности на семинарима

све вести