Успех на Шангајској листи

Недавно је у медијима објављена вест да је ове године Универзитет у Београду побољшао своју позицију на Шангајској листи 500 најбољих универзитета на свету.

Листа од 2003. године рангира врхунске академске институције, а Универзитет у Београду је у извештају за 2013. годину позициониран између 301. и 400. места, што је велики успех и значајан помак у односу на прошлу годину (између 401. и 500. места).

Ове године најстарији српски универзитет је по први пут рангиран и у једном од научних поља, тачније, математици (између 101. и 150. места на свету).

Овај изузетни пласман је од великог значаја за српску математику, а посебно за Математички факултет.

Академско рангирање светских универзитета (ARWU) обављено је на основу 6 индикатора. Кључна тачка за овакав успех и пласман математике међу првих 150 рангираних јесте проценат радова у публикацијама које су у првих 20% рангираних часописа. Универзитет у Београду добио је 93.4 поена у овој категорији у области математике, што га сврстава у раван најбољих америчких универзитета као сто су Принстон или Харвард, а представља бољи резултат од Берклија и Кембриџа.


Оставите ваш коментар:


(опционо)
(неће бити приказано)

Вести и дешавања


Активности на семинарима

све вести