Семинар за рачунарство и примењену математику, 18. јун 2013.

Наредни састанак Семинара биће одржан у уторак, 18. јуна 2013, са почетком у 14:15 у сали 301ф МИ САНУ.

Предавачи: Драгорад Миловановић, Зоран Бојковић, Универзитет у Београду

Наслов предавања: ОД ТЕОРИЈЕ ИНФОРМАЦИЈА ДО ОПТИМИЗАЦИЈЕ СТАНДАРДНИХ КОДЕРА ДИГИТАЛНИХ ВИЗУЕЛНИХ МУЛТИМЕДИЈА

Садржај: Анализирају се релације између релевантних резултата теорије информација и оптимизационих техника у истраживању и развоју савремених кодера дигиталног видео сигнала. Теорија кодовања са оштећењем информација предвиђа постојање доње асимптотске границе средњег оштећења (D) сигнала под ограничењем фиксног средњег битског протока (R).

Практични компромис између дозвољеног оштећења D и доступног битског протока R у пројектовању кодера, заснива се на оптимизационим процедурама проналажења локалних оптималних операционих R(D) тачака кодера.

Стандардни кодери захтевају дискретне оптимизационе процедуре над скупом системских радних параметара кодера и додатне оптимизационе критеријуме који проистичу из рада кодера у реалном времену (сложеност, кашњење).

Циљ операционе теорије информација је проналажење скупа радних параметара кодера који је оптималан у R(D) смислу, али и ефикасне оптимизационе процедуре засноване на брзим алгоритмима (насупрот потпуном претраживању простора радних параметара кодера).

У првом делу презентују се историјске перспективе еволуције метода заснованих на теорији кодовања са оштећењем информација и формулишу оптимизациони проблеми у ефикасном кодовању дигиталног видео сигнала. Селектовани су основни радови математичке теорије телекомуникација, детерминистичког динамичког програмирања и дискретне верзије Lagrange методе мултипликатора, као и њихове првобитне примене на кодовање сигнала.

У другом делу рада анализира се операционо управљање актуелним стандардним MPEG/ITU хибридним видео кодером. Под ограничењем максималног битског протока R, одређен је квантизациони параметар QP на начин да је минимизирано MSE оштећење декодоване слике као резултат оптималног избора радних параметара кодера (из коначног скупа могућих партиција слике за избор предикције и трансформационог кодовања, и расположивих квантизера).


Оставите ваш коментар:


(опционо)
(неће бити приказано)

Вести и дешавања


Активности на семинарима

све вести