Семинар за рачунарство и примењену математику, 21. мај 2013.

Наредни састанак семинара биће одржан у уторак, 21. маја 2013. са почетком у 14:15  часова у сали 301ф МИ САНУ.

Предавачи: Татјана Јакшић;  Александар Пејовић, Математички институт САНУ; Саша Стојановић, Електротехнички факултет, Универзитет у Београду

Наслов предавања: ПАРАЛЕЛНО ИЗРАЧУНАВАЊЕ - МОДЕЛИ И ПРИМЕНЕ

Садржај: Паралелизам је свеприсутан у свакодневном животу, док гледамо ТВ уз ручак, ходамо и разговарамо са сапутником, а да не спомињемо вожњу аутомобила и све што се том приликом дешава.

Већ дуже време, рачунари који нас окружују и које користимо нису секвенцијални, дакле, били ми тога свесни или не, израчунавања унутар њих се одвијају паралелно. Паралелно израчунавање постало је стандардни метод не само за убрзавање добијања жељених резултата него и за манипулацију огромним количинима података.

Постоје разни модели (парадигме) паралелног израчунавања, а у данашњем предавању биће описани они који су доступни сарадницима МИ САНУ. То су: вишепроцесорски системи са дељеном и заједничком меморијом организовани у кластере, гридове, ...; плоче са тзв. графичким процесорима; и рачунари засновани на контроли протока података.

Укратко ћемо објаснити начин коришћења (програмирања) сваке од њих, а предности и недостатке илустроваћемо на једном једноставном примеру (множење матрица).


Оставите ваш коментар:


(опционо)
(неће бити приказано)

Вести и дешавања


Активности на семинарима

све вести