Seminar Bioinformatika, 21. april 2021.

Naredni sastanak Seminara biće održan onlajn u sredu, 21. aprila 2021. sa početkom u 18:15. Milana Grbić, Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Banjoj Luci.

Naslov predavanja:

RAČUNARSKE METODE PARTICIONISANjA I GRUPISANjA U BIOLOŠKIM MREŽAMA (rezultati istraživanja iz doktorske disertacije)

Apstrakt:
U doktorskoj disertaciji "Računarske metode particionisanja i grupisanja u biološkim mrežama" razmatrano je nekoliko problema definisanih nad biološkim mrežama, koji su rješavani optimizacionim metodama i metodama mašinskog učenja. Rješavani su sljedeći problemi: particionisanje rijetkih bioloških mreža na k-plex podmreže (engl. Maximum Edge-weight k-plex Partitioning Problem - Max-EkPP ), predviđanje uloge metabolita u metaboličkim reakcijama, particionisanje bioloških mreža na visoko povezane komponente (engl. Highly Connected Deletion problem – HCD) i identifikacija značajnih grupa proteina dodavanjem novih grana u težinsku mrežu proteinskih interakcija (engl. protein-protein interaction – PPI). Računarski najzahtjevnija faza posljednjeg razmatranog problema uključuje problem određivanja minimalnog broja dodatnih PPI, koje treba uključiti u PPI mrežu, da bi poznati proteinski kompleksi, posmatrani kao podgrafovi u toj mreži, bili povezani. Za razmatrane probleme su analizirani i razvijani odgovarajući matematički modeli, koji su dalje rješavani različitim računarskim metodama. Pored rješavanja navedenih problema sa računarskog aspekta, u disertaciji se istražuje dalja primjena dobijenih rezultata u oblastima biologije i biohemije, kao i integracija rezultata unutar postojećih bioinformatičkih alata.

Informacije o predavaču: Doc. dr Milana Grbić je nastavnik na Studijskom programu za matematiku i informatiku, Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci (www1, www2).

Link za pristup:
https://matf.webex.com/matf/j.php?MTID=med012551fae4f419355c825b9c963255



Nažalost nije moguće ostaviti komentar.