In memoriam: Алла Ивановна Шаповалова

Алла Ивановна Шаповалова, viši istraživač Laboratorije za spektroskopiju i fotometriju vangalaktičkih objekata Specijalne astrofizičke opservatorije Ruske akademije nauka (SAO RAN) preminula je 28. januara 2019. godine na Kavkazu.

Алла Ивановна Шаповалова bila je veteran SAO RAN, jedan od prvih posmatrača na 6-metarskom teleskopu i svetski priznati stručnjak u oblasti vangalaktike astronomije. Diplomirala je na Državnom univerzitetu u Kijevu 1965. godine i započela svoju naučnu karijeru još kao student na poznatoj Bjurakanskoj astrofizičkoj opservatorji, a na SAO RAN došla je u junu 1972.

U njenom opusu je preko 200 naučnih radova, od kojih je više od 140 u najprestižnijim svetskim časopisima. Njeno istraživanje je bilo izuzetno široko - proučavala je aktivna galaktička jezgra metodama površinske fotometrije i kolorimetrije, spektrofotometrije i spektropolarimetrije. Međutim, njen najveći doprinos se ogleda u pokretanju 90-tih godina prošlog veka opsežnog i dugoročnog posmatračkog programa spektara Sejfert galaksija koji se realizovao pored SAO RAN i na još dve opservatorije u Meksiku, a u obradu, analizu i interpretaciju posmatranja su uključeni i naučnici Astronomske opservatorije i Matematičkog fakulteta u Beogradu. Trenutno, ovaj projekat donosi svetski značajne rezultate, i zahvaljujući Allinom autoritetu i energiji uspostavljena je plodonosna saradnja SAO RAN sa astronomima Srbije, Meksika i Nemačke.

Алла Ивановна je bila čest i rado viđen gost na Matematičkom fakultetu i Astronomskoj opservatoriji u Beogradu, doprinela je razvoju važne naučne discipline na našem Fakultetu - spektroskopije aktivnih galaktikčih jezgara i posmatračke spektroskopije.

Алла Ивановна ostaće u našem sećanju ne samo kao ugledni naučnik i naš učitelj već kao i osoba izuzetnog karaktera i naš najiskreniji prijatelj.

Katedra za astronomiju Matematičkog fakulteta



Nažalost nije moguće ostaviti komentar.