Seminar za istoriju i filozofiju matematike, mehanike i astronomije, 30. oktobar 2018.

Naredni sastanak Seminara biće održan u utorak, 3. oktobra 2018. u sali 301f Matematičkog instituta SANU sa početkom u 12:15.

Predavač: Prof. Dr Katica R. (Stevanović) Hedrih, Matematički institut SANU

Naslov predavanja: PETROVIĆEVA TEORIJA "ELEMENTI MATEMATIČKE FENOMENOLOGIJE" - NADAHNUĆE ZA NIZ MOJIH NAUČNIH DOPRINOSA

Apstrakt: Mihailo Petrović (1868–1943) je sigurno jedan od desetak najznačajnijih srpskih naučnika svoje generacije i autor briljantnog dela "Elementi matematičke fenomenologije". Na štetu i srpske, a i svetske nauke, to značajno delo, ni danas, nije dovoljno poznato, niti je postavljena teorija u njemu dobila širu primenu u savremenoj nauci. Na značaj tog dela ukazao je još, odmah po publikovanju, znameniti srpski naučnik Milutin Milanković.

Naš, srpski znameniti naučnik i inženjer, raskošnog talenta i veoma značajnog matematičkog i opšte naučnog i inženjerskog legata, Mihailo Petrović je jedan od tri, studenta doktoranta, veličanstvenog Poincaré-a (Jules Henri Poincaré (1854 –1912)). Format znanja Mihaila Petrovića je došao do maksimalnog dometa, svakako u njegovoj briljantnoj teoriji prikazanoj u publikacijama: "Elementi matematičke fenomenologije" (1933) i "Fenomenološko preslikavanje" (1911), kao i skraćenoj verziji na francuskom "Sur l` équation différentielle de Riccati et applications chimiques" (1896).

Predavanje sadrži prilaz Petrovićeve teorije publikovane u delima "Elementi matematičke fenomenologije" dajući matematičke elemente i alate za primenu filozofskog pristupa prikazanog u delu "Fenomenološko preslikavanje".

Predavanje je usmereno i na moje originalne doprinose, inspirisane ovim delima, a koji su publikovani u mojim radovima. U sažetku ovog predavanja, dat je poseban osvrt na sadržaj specijalnog broja Elsevier-ovog časopisa International Journal of Non-Linear Mechanics (2015), koji je posvećen toj teoriji, a sadrži jedan broj radova autora istraživača sa projekta ON174001: "Dinamika hibridnih sistema složenih struktura" (2011-2018), pored radova autora iz celog sveta.

Višestruko talentovani Mihailo Petrović, rodonačelnik Srpske matematičke škole, je studirao matematiku i fiziku na Sorboni (Sorbonne) u Parizu, diplomirao i matematiku i fiziku, odbranio doktorat iz matematike, i spoznao naučne ideje i misli velikana svetske nauke, širokog opsega, čija su dela preživela vreme u kome su stvarana. Dat je osvrt i na naučnike od kojih je Petrović učio, kao i na njihova dela.

Ključne reči: fenomenologija; International Journal of Non-Linear Mechanics; moji doprinosi.



Nažalost nije moguće ostaviti komentar.