Seminar iz astronomije i astrofizike, 30. oktobar 2018.

Naredni sastanak Seminara biće održan u utorak, 30. oktobra 2018, u sali 809 Matematičkog fakulteta sa početkom u 18 časova.

Predavač: Đorđe Savić, Astronomska opservatorija u Beogradu

Naslov predavanja: ODREĐIVANjE MASA CRNIH RUPA U AKTIVNIM GALAKTIČKIM JEZGRIMA POMOĆU POLARIZACIJE U ŠIROKIM EMISIONIM LINIJAMA

Apstrakt: Poslednjih godina primetan je brz napredak u razumevanju uloge koju supermasivne crne rupe (SMCR) igraju u evoluciji galaksija. Neki od uzroka koji su doveli do ovog napetka je poboljšavanje tehinka za merenja masa SMCR (direktnih i indirektnih) i otkrivanje novih korelacija između masa SMCR i osobine galaksija domaćina. U ovom izlaganju biće izložene mogućnosti i ograničenja metode za merenje masa SMCR iz polarizacionog ugla u širokim emisionim linijama kod aktivnih galaktičkih jezgara (AGJ). Korišćen je 3D Monte Karlo program STOKES za rešavanje problema prenosa zračenja, kako bi se teorijski modelovalo polarizovano zračenje širokih emisionih linija. Model se sastoji od tačkastog izvora izotropnog zračenja u kontinuumu, čije je zračenje opisano stepenim zakonom, i koji je okružen širokolinijskim regionom (SLR) i rasejavućim regionom (RR). Ispitani su slučajevi kada je keplerovsko kretanje u širokolinijskom regionu dominantno, ali i kakav uticaj mogu imati vertikalna oticanja i radijalni priliv gasa. Metoda za određivanje masa primenjena je na posmatračke podatke četiri objekta: NGC 4051, NGC 4151, 3C 273 i PG0844+349 i rezultati modela se dobro slažu sa posmatranjima.



Nažalost nije moguće ostaviti komentar.