Nebo je granica: novi dometi astronomije, Predavanje dr J u Domu omladine Beograda, 5.septembar, 20h, sala Amerikana

Kao prateći program prestižnog naučnog skupa o upotrebi savremenih teleskopa, koji se od 2. do 7. septembra održava u Beogradu, dr Džo Liske, veoma priznati astrofizičar i popularizator nauke (poznatiji kao Dr J), govoriće o novim instrumentima i nauci koja ih pokreće.
https://ease2018school.wordpress.com/

Iako je astronomija jedna od najstarijih nauka, Univerzum i dalje ima mnoga iznenađenja za nas. Otkriće egzoplaneta, tamne energije i gravitacionih talasa jasno pokazuju da još uvek nismo videli sve što ima da se vidi. Podstaknuti ogromnim uspesima u poslednjih 20 godina, astronomi pokušavaju da naprave novu generaciju super-teleskopa koji će nam omogućiti da, kao nikad do sada, zaronimo  duboko u misterije Univerzuma.

https://www.facebook.com/events/2142420515995394/
http://domomladine.org/debate/predavanje-nebo-je-granica-novi-dometi-astronomije/

Poster

*******
KRATKA BIOGRAFIJA PREDAVAČA:

Dr Džo Liske (Jochen Liske) je profesor posmatračke astronomije na Opservatoriji u Hamburgu, koja je deo Katedre za fiziku Univerziteta u Hamburgu. Bavi se istraživanjima u vangalaktičkoj astronomiji i  posmatračkoj kosmologiji, i pokušava da otkrije kako se odvija evolucija galaksija i zbog čega se širenje Univerzuma ubrzava. Doprinosi razvoju novih astronomskih instrumenata, budući da je bio deo i Evropske južne opservatorije, gde je radio na razvoju Evropskog izuzetno velikog teleskopa, najvećeg  svetskog optičkog teleskopa koji je trenutno u izgradnji.

Dr Liske je vrlo aktivan naučni komunikator i široj javnosti je poznatiji kao Dr J. Bio je voditelj dve izuzetno popularne i nagrađivane emisije Hubblecast i ESOcast, o najnovijim naučnim dostignućima i  novostima sa Habl svemirskog teleskopa i sa instrumenata Evropske južne opservatorije. Snimio je i  film Eyes on the Skies, dokumentarac posvećen 400. godišnjici otkrića teleskopa i Međunarodnoj godini astronomije 2009, kao i film Eye 3D, nagrađivan 3D dokumentarac o Paranal opservatoriji.

https://www.hs.uni-hamburg.de/index.php?option=com_content&view=article&id=339&Itemid=879&lang=en
*******



Nažalost nije moguće ostaviti komentar.