Međunarodni dan svetlosti, 30 Maj - Narodna biblioteka Srbije

Nakon veoma uspešno organizovane Međunarodne godine svetlosti i svetlosnih tehnologija 2015  godine u čijem obeležavanju je učestvovalo 147 zemalja sveta, a među kojima se brojnim  aktivnostima i programima istakla i Srbija, UNESKO je usvojio Međunarodni dan svetlosti koji će se  obeležavati jednom godišnje.

Međunarodni dan svetlosti nije posvećen samo istraživanjima i primeni svetlosti u nauci. Svrha Međunarodnog dana svetlosti je da obezbedi godišnji fokus na svetlost i uvažavanje njene uloge u životima građana sveta kako u oblastima nauke, medicine, komunikacije i energije, tako i u sferama kulture, obrazovanja i održivog razvoja. Razuđena tema svetlosti će omogućiti mnogim različitim sektorima društva širom sveta da učestvuju u aktivnostima kako bi se u ovoj sferi podigla svest o nauci i tehnologiji, umetnosti i kulturi.

U sklopu proslave prvog Međunarodnog dana svetlosti u Srbiji, Nacionalni komitet je priredio program koji će se održati u obliku simpozijuma pod nazivom « Svetlost u Gradu ». Više informacija o programu simpozijuma možete naći na stranici http://www.dansvetlosti.rs/.

Studenti Matematičkog fakulteta na studijskom programu Astronomija i astrofizika takođe doprinose obeležavanju ovog dana, organizujući radionicu za decu o svetlosnim ekpserimentima. Radionica pod nazivom ”Prosvetli se kroz igru” održava se od 10 do 12č u prostorijama bivše kafe-knjižare Narodne biblioteke.



Nažalost nije moguće ostaviti komentar.