Seminar za računarstvo i primenjenu matematiku, 4. april 2017.

Naredni sastanak Seminara biće održan u utorak, 4. aprila 2017. u sali 301f Matematičkog instituta SANU sa početkom u 14:15 časova.

Predavač: Danica Vukadinović Greetham, The Department of Mathematics and Statistics, University of Reading

Naslov predavanja: ANALIZA TVITERA: INDEKSI CENTRALNOSTI I IDENTIFIKACIJA GRUPA U TEMPORALNIM GRAFOVIMA

Apstrakt: Postoji više načina da kreiramo dinamičku mrežu (ili temporalni graf) od mikro-tekstova objavljenih na društvenoj mreži Tviter. Koristeći adresiranje (`@`) od oko 100 miliona prikupljenih poruka kreirali smo graf sa namerom da analiziramo kako se dinamika raspoloženja menja u zavisnosti od dinamike promena u strukturi grafa. Koristeći Katz-ov indeks centralnosti proširen na temporalne grafove pokazali smo da korisnici sa najvećim indeksom centralnosti šalju poruke sa pozitivnim sadržajem češće i sa negativnim sadržajem manje. Takodje, mere pozitivnog i negatvnog sadržaja poruka su nam omogućile identifikaciju stabilnih grupa aktivnih više meseci, gde veće promene u prosečnom raspoloženju grupe mogu da se vežu za eksterne dogadjaje. Na osnovu ovih opažanja, kreirali smo jednostavan model koji može da reprodukuje dinamiku slanja poruka i raspoloženja.

Bazirano na radu http://rsos.royalsocietypublishing.org/content/3/6/160162 [rsos.royalsocietypublishing.orgcite> sa ko-autorima] N. Charlton-om i C. Singleton-om sa Univerziteta u Redingu.



Nažalost nije moguće ostaviti komentar.