Seminar Katedre za računarstvo i informatiku, 26. januar 2017.

Naredni sastanak Seminara biće održan u četvrtak, 26. januara 2017. u sali 718 Matematičkog fakulteta sa početkom u 18:15 časova.

Predavači: Anđelka Zečević i prof. dr Ranka Stanković

Naslov predavanja: PROCES RAZVOJA TERMINOLOŠKIH RESURSA I OSVRT NA (ISO) STANDARDE VEZANE ZA TERMINOLOGIJU

Apstrakt:  Terminologija, kao sistem naziva, odnosno termina u nekoj naučnoj oblasti ima podjednako važno mesto kako kod lingvista, tako i kod stručnjaka različitih specijalizovanih oblasti. U okviru izlaganja biće predstavljen proces razvoja terminoloških resursa koji se bazira na domenski specifičnim korpusima: od prikupljanja građe za izradu korpusa preko primene leksičkih resursa i ručne evaluacije do željene dopune morfoloških rečnika. Biće predstavljena i koncepcija terminološke baze, funkcije softverskog rešenja, trenutni sadržaj, mogućnosti razmene podataka i veza sa digitalnim bibliotekama. Praćenje verzija i razvojni tok terminološke odrednice će biti komentarisan iz teorijskog i praktičnog aspekta. Uz konkretan prikaz procesa razvoja, daće se osvrt i na pojedine standarde iz grupe ISO TC37 koji se odnose na terminologiju.

Drugi deo prezentacije se odnosi na rešavanje problema usvajanja podesnih prevoda stranih termina, što je, opet, samo po sebi, jezički osetljiv i izazovan zadatak. U okviru kursa Programiranje za veb na master studijama modula Informatika razvijena je aplikacija koja ima za cilj sumiranje internih dogovora, jezičkih smernica i pravila, kao i olakšanu diskusiju po pitanju usvajanja preferiranih termina. Zamisao je da rezultujuća baza termina bude javno dostupna i pretraživa po oblastima i da posluži kao podrška u procesu pisanja, prevođenja ili pretraživanja informacija.



Nažalost nije moguće ostaviti komentar.