Seminar za primenjenu matematiku i računarstvo, 29. april 2014.

Naredni sastanak seminara biće održan u utorak, 29. aprila 2014. sa početkom u 14:15h u sali 801f na Matematičkom institutu.

Predavač: Attila Cseki, Astronomska opservatorija, Beograd 

Naslov predavanja: PRIMENA RAČUNARSKE GRAFIKE U ASTROFIZICI: MODELIRANjE EKLIPSNO DVOJNIH ZVEZDA 

Sadržaj:

Proučavanje dvojnih zvezda je jedna od fundamentalnih disciplina moderne astrofizike. Njen značaj potiče od činjenice da se samo iz posmatranja dvojnih sistema mogu tačno odrediti osnovne fizičke veličine kojima se opisuju zvezde: masa, veličina, luminoznost i udaljenost.

Tokom poslednje decenije je zahvaljujući satelitskim teleskopima došlo do velikog povećanja tačnosti posmatračkih podataka,  što je proizvelo potrebu za razvojem detaljnijih teorijskih  modela.

Ovde će biti prikazan jedan novi model dvojnih sistema  koji koristi koncepte i algoritme iz polja računarske grafike za  geometrijsku reprezentaciju zvezda.

Ovaj pristup omogućava modeliranje  širokog skupa konfiguracija dvojnih sistema - od dobro razdvojenih do  tesno dvojnih zvezda na eliptičnim ili kružnim orbitama, sistema sa  akrecionim diskom i/ili dodatnim komponentama, kao i poredjenje modela sa najnovijim posmatranjima visoke tačnosti.



Ostavite vaš komentar:


(opciono)
(nece biti prikazano)