Занимљивости

...о нама

     2018.

"Награда Задужбине Ђоке Влајковића", за најбољи научни рад младих научних радника Универзитета у Београду, према Одлуци Одбора Задужбине додељена је кандидатима из све четири групације факултета Универзитета у Београду. Из групације природно-математичких наука награда је додељена Марку Павловићу, истраживачу сараднику Математичког факултета, за рад Radio Evolution of Supernova Remnants Including Nonlinear Particle Acceleration: Insights from Hydrodynamic Simulations.

Одлука Задужбине Ђоке Влајковића о додели награде за најбољи научни рад младих научника


*

У оквиру обележавања 210 година Универзитета у Београду додељене су награде за најбољи научноистраживачки рад студената. Награде су додељене за најбоље научноистраживачке радове, урађене у школској 2016/2017. години, студентима - ауторима из четири групације факултета у саставу Универзитета. Из групације факултета природно-математичких наука, Андрија Костић, студент Математичког факултета, модул Астрофизика на Катедри за астрономију, поделио је прву награду са Филипом Бошковићем, студентом Биолошког факултета.

Андрија Костић је добио прву награду за рад “Galaxy image modelling using shapelets with sparse techniques”.

*

“Награда Веселина Лучића”, за најбоље научно остварење наставника и сарадника на Универзитету у Београду објављено у 2017. години, према Одлуци Одбора Задужбине Веселина Лучића додељена је др Мирослави Антић, ванредном професору на Математичком факултету на Катедри за геометрију, за чланак "Four-dimensional CR submanifolds of the sphere S6 (1) with two-dimensional nullity distribution" и др Владиславу Пузовићу, ванредном професору на Православном богословском факултету, за монографију "Руски путеви српског богословља, Школовање Срба на руским духовним академијама 1849-1917."

Одлука Задужбине Веселина Лучића о додели награде за најбоље научно дело


*

Од антике до данашњице наука је прешла дуг и кривудав пут, који је довео до актуелног поимања физичке природе светлости и њеног места унутар ширег контекста природних појава. Данас знамо да светлост коју видимо припада спектру електромагнетних таласа, а проучавање одлика светлости одиграло је кључну улогу у изградњи савремених физичких теорија и уједно изнедрило многобројна технолошка подручја и правце. У исти мах, светлост је одувек била важна додирна тачка између науке, филозофије и најразличитијих области културе, непрестано у средишту човекових трагања за сазнањем и разумевањем света.

Извор: Радио Београд 2
Аутор: Срђа Јанковић
Емисија: Соларис
Тема емисије: Шта је светлост? 
Саговорница: проф. др Драгана Илић, Катедра за астрономију Математичког факултета Универзитета у Београду

*

Шта нам кажу нова истраживања? Како би могао да изгледа живот  ван Земље? Које све теорије завера постоје у вези са тим и зашто? Како би изгледао сусрет са нашим свемирским комшијама? Све то упитаћемо професора др Анђелку Ковачевић, шефа Катедре за астрономију Математичког факултета у Београду.

58. емисија Студио знања, РТС

     2017.

Михаило Мартиновић, доктор астрономских наука (докторирао под заједничким менторством (co-tutelle) Школе докторских студија астрономије и астрофизике, Париска опсерваторија, смер: Астрономија и астрофизика и Универзитета у Београду, Математички факултет, смер: Астрономија и астрофизика) победник је у области образовања и науке на другом националног конкурсу „Youth Heroes” који је покренула EXITФондација у сарадњи са компанијом НИС, чиме је Србија добила нову генерацију младих хероја.
Циљ конкурса је да се успешни млади људи представе јавности и промовишу, како би постали инспирација, понос и узор за генерације које долазе.

Детаљне информације
Пријава Михаила Мартиновића

*

Студенти треће године Математичког факултета, Жељко Шевић, Марко Јовановић, Лука Живановић и Владимир Симоновски, освојили су друго место, у конкуренцији од 38 тимова, на такмичењу Beyond hackathon, одржаном у Атини од 17. до 19. марта 2017.

Детаљније     2016.

Тандем за десетке - Даница Косановић и Димитрије Шпадијер, студенти генерације Математичког факултета, Вечерње новости онлајн/Репортаже/Таленти, 16.10.2016.

*

Српски научници на звезданим стазама
Преузето са сајта Б92, секција Наука

*

Студенти Математичког и Електротехничког факултета Универзитета у Београду направили апликацију о којој се прича... РТС Магазин/Технологија

*

Иза апликације Флегифај (Flagify) помоћу које је у целом свету на друштвеним мрежама исказивано саосећање са жртвама терористичких напада у Белгији, Кенији и Турској, стоје шесторица студената ЕТФ-а и Математичког факултета у Београду.
РТС интернет портал

*

Емисија "Сутра сам ја"

РТС Образовно-научни програм, званични Јутјуб канал

*

Изложба "Енигма. Дешифровати победу", хол РТС-а

Улога математике у историји Европе

     2015.

Међународна година светлости

     2014.

Националне стипендије За жене у науци
Успех нашег доцента др Драгане Илић

     2012.

О студентима информационих технологија 

*

НАСА плаћа пројекте нашег астрофизичара
Астрофизичар Матија Ћук

     2011.

Запажени студенти
Бојана Милошевић  
Нина Радојичић

     2009.

Запажени студенти
Јована Ђуретић 
Милица Макрагић

     2008.

Студенти Математичког факултета освојили четири медаље на међународном такмичењу у Бугарској
Честитке поводом успеха наших студената
Вести и дешавања


Активности на семинарима

све вести