Семинар за механику, 22. мај 2018.

Наредни састанак Семинара биће одржан у уторак, 22. маја 2018. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 15:15 часова.

Предавач: Владимир Драговић, Математички институт САНУ, Београд

Наслов предавања: МИХИАЛО ПЕТРОВИЋ, ДИФЕРЕНЦИЈАЛНЕ ЈЕДНАЧИНЕ И АЛГЕБАРСКА ГЕОМЕТРИЈА

Апстракт: Тешко је наћи још један пример човека и града у коме би се налазиле основна школа, гимназија и кафана назване по том човеку. У Граду је један прави доктор постао аласки мајстор. Колико знамо о Човеку и његовим достигнућима?

Говорићемо о сплету резултата Михаила Петровића у којима се сустичу алгебарска геометрија и аналитичка теорија диференцијалних једначина. Ти резултати су добијени у распону од скоро пола века, од прве половине 1890тих до пред крај 1930тих, под јаким утицајем Петровићевог учитеља, Емила Пикара. Неки су забележени у познатим уџбеницима и монографијама објављеним у Француској и Русији. Михаило Петровић је преминуо 1943. у Београду. У том истом граду, након пола века почео је да ради семинар Математички методи механике, који се, у великој мери, бави односом алгебарске геометрије и диференцијалних једначина. Двадесет пет година касније одшкрињујемо ризницу Петровићевих резултата, бришемо прашину са старих рукописа и полако спознајемо дело великог мајстора. Не можемо да се не запитамо како се идеје и научни резултати шире и путују кроз простор и време.


Нажалост није могуће оставити коментар.

Вести и дешавања


Активности на семинарима

све вести