Семинар за рачунарство и примењену математику, 18. март 2014.

Наредни састанак Семинара биће одржан у уторак, 18. марта 2014, са почетком у 14:15 часова у сали 301ф, Математичког института САНУ.

Предавач: Ива Антовић, Центар за музеологију и херитологију, Филозофски факултет Универзитета у Београду

Наслов предавања: ДИГИТАЛИЗАЦИЈА ДОКУМЕНТАЦИЈА НЕМАТЕРИЈАЛНЕ КУЛТУРНЕ БАШТИНЕ

Садржај: Развијањем методологије дигитализације документовања баштине, на основу проблема дигитализације документовања цјеловитог насљеђа дjеловања Бокељске морнарице, доказаћемо да је могуће, у операционалном смислу стварање модела систематизоване документације нематеријалних и материјалних сегмената културне баштине у виду дигиталног записа, као најпотпуније слике цјеловитости документације о баштини.

Израдом модела јединственог документовања цјеловитости културне баштине, настојали бисмо да докажемо да такозвано интегрално документовање може да потврди документацијски идеал да се културна баштина третира као обједињујућа материјално и нематеријално нераздвојива стварност.

То ће, поред унапријеђивања третмана и заштите културне баштине уопште, омогућити и приступ стручним и научним резултатима проучавања прошлости који је примјерен савременим потребама развоја друштва.

Неопходно је да као један од основа за разумијевање културне баштине узмемо у обзир и њену процесуалну нарав, а уз помоћ документацијских on line образаца, били бисмо у стању да документујемо све баштинске концепте одређеног добра.

Примјеном bottom-up приступа заштити, омогућили бисмо да у сам процес заштите укључимо већ идентификоване или потенцијалне баштинаре. На тај начин, поред транспарентности и јавног увида у документованост културне баштине, знатно бисмо олакшали сарадњу културних институција у проучавању културне баштине уопште, али и омогућили потпуније сагледавање и очување цјелокупног насљеђа у пракси.


Оставите ваш коментар:


(опционо)
(неће бити приказано)

Вести и дешавања


Активности на семинарима

све вести