Семинар за рачунарство и примењену математику, 25. фебруар 2014.

Наредни састанак Семинара биће одржан у уторак, 25. фебруара 2014, са почетком у 14:15 часова у сали 301ф, Математичког института САНУ.

Предавачи: Андреј Фајгељ, Раде Б. Божовић, Душан Ранђеловић, Културни центар Новог Сада

Наслов предавања: ИСКУСТВА ББНС ПЛАТФОРМЕ ИЗ НОВОГ САДА

Садржај: Информациона револуција је довела библиотеке, музеје и друге установе посвећене очувању културне баштине пред велики изазов: како очувати своју основну одлику - јавност - и допрети до грађана који масовно прелазе на нове медије?

Пројекат дигитализације који представљамо у овом раду иновативан је по томе што за циљ, поред очувања и доступности, има и промоцију дигитализоване грађе. Тај циљ постижемо савременом платформом и избором грађе.

Платформа ББНС (Бројчана баштина Новог Сада, http://bbns.rs/) је развијена претходне године за Дигиталну јавну библиотеку Америке (DPLA), а затим прилагођена локалним потребама тако да захтевним корисницима нуди искуство и функционалности на које су навикли, од једноставности и брзине, преко напредне претраге, до прилагодљивог дизајна који омогућава преглед са мобилних уређаја.

Етапни избор грађе се врши емпатично, тако да изађе у сусрет потребама и занимањима корисника.

Аутори сматрају да ће на тај начин највреднија културна баштина постати не само доступнија, већ и "популарна", а матичне установе задржати статус расадника културе у дигиталном добу.


Оставите ваш коментар:


(опционо)
(неће бити приказано)

Вести и дешавања


Активности на семинарима

све вести