Predavanja Ilje Gogića sa PMF-a Sveučilišta u Zagrebu, 27. i 29. novembra 2018.

Tokom boravka u Beogradu, dr Ilja Gogić sa PMF-a Sveučilišta u Zagrebu će održati tri predavanja u okviru seminara na Matematičkom fakultetu i Matematičkom institutu SANU.

Prvo predavanje biće održano u okviru KGTA seminara u utorak, 27. novembra 2018. u sali 844 Matematičkog fakulteta sa početkom u 14 časova.

Naslov predavanja:
GENERALIZIRANI OBOSTRANI MULTIPLIKATORI I DRUGA ČEČOVA KOHOMOLGIJA

Apstrakt:
Uvest ćemo pojam generaliziranih obostranih multiplikatora na homogenim C*-algebrama A te ćemo pokazati da svakom takvom objektu F možemo pridružiti element [F] druge Čečove integralne kohomologije H^2(X;Z), gdje je X spektar od A, sa svojstvom da je F globalni obostrani multiplikator na A ako i samo ako je [F]=0. Koristeći taj rezultat pokazat ćemo da ako je X sigma-kompaktan i ako sadrži otvoren podskup koji je homeomorfan nekom otvorenom podskupu od R^d za d>2, tada A dopušta generalizirane obostrane multiplikatore koji nisu globalni multiplikatori. Također ćemo diskutirati o slučajevima kada je d=1,2. Ovo je zajednički rad s Richardom M. Timoneyem (Trinity College Dublin).

Drugo predavanje je planirano u okviru seminara Teorija operatora, u četvrtak, 29. novembra 2018. u sali 710 sa početkom u 12 časova.

Naslov predavanja: THE CB-NORM APPROXIMATION OF GENERALIZED SKEW DERIVATIONS BY ELEMENTARY OPERATORS

Apstrakt:
If A is a prime C*-algebra, we determine the structure of generalized skew-derivations of A that belong to the cb-norm closure of elementary operators on A. We also discuss about certain obstructions that arise when trying to extend this result to the more general classes of C*-algebras.

Treće predavanje biće održano u okviru seminara Geometrija, obrazovanje i vizualizacija sa primenama, u četvrtak, 29. novembra 2018. u sali 301f Matematičkog instituta SANU sa početkom u 17:15.

Naslov predavanja: KONAČNO GENERIRANE NEPREKIDNE C(X)-ALGEBRE

Apstrakt: Biće data karakterizacija konačno generiranih neprekidnih C(X)-algebri u terminima njihovih odgovarajućih raslojenja.


Nažalost nije moguće ostaviti komentar.

Vesti i dešavanja

Aktivnosti na seminarima

sve vesti