Семинар за вештачку интелигенцију, 26. јун 2024.

Наредни састанак Семинара биће одржан онлајн у среду, 26. јуна 2024, са почетком у 19 часова.
 
Предавач: Смиљана Антонијевић Убоа, Институт за технологију Илиноиса, Чикаго, САД, Српска подружница Римског клуба, Београд, Србија
 
Наслов предавања: ОДРЖИВИ И ПАРТИЦИПАТИВНИ РАЗВОЈ ВЕШТАЧКЕ ИНТЕЛИГЕНЦИЈЕ
 
Апстракт:
У промишљању вештачке интелигенције (AI) и других нових технологија, јавни дискурс често се креће у оквирима дихотомије технофобија/технофилија и то обавијено велом корпоративних и/или војних тајни с једне стране и сензационалистичких медијско-холивудских наратива с друге стране. Дебате и одлуке о развоју, коришћењу и контроли AI, слично томе, најчешће се одвијају у оквиру уског круга админстративних, корпоративних и политичких актера, иако те одлуке дотичу све сегменте друштва.
Како се таква ситуација може променити?
 
У овом предавању биће речи о механизмима којима се развој, управљање и употреба AI могу демократизовати и учинити свеобухватнијим, праведнијим и систематским. На почетку предавања биће дат кратак приказ теоријско-методолошког оквира формулисаног на постулатима одрживог развоја, антропологије технологија у настајању и партиципативног дизајна који приказују како се могу дестабилизовати тренутно устаљени обрасци промишљања AI. У наставку предавања ауторка ће размотрати примену овог теоријско-методолошког оквира у пракси, приказујући најпре резултате свог антрополошког рада у мултидисциплинарном тиму задуженом за развој AI  у софтверској компанији у Силиконској долини, а потом и резултате прве Народне скупштине формиране у САД с циљем јавне дискусије и гласања о високоризичној AI.

Напомена: Регистрациона форма за учешће на Семинару је доступна на линку:
https://miteam.mi.sanu.ac.rs/asset/CW5nJWDSEZDj7p32p

Уколико желите само да пратите предавање без могућности активног
учешћа, пренос је доступан на линку:
https://miteam.mi.sanu.ac.rs/asset/4LNW8WtML7rLKojoz


Нажалост није могуће оставити коментар.

Вести и дешавања


Активности на семинарима

све вести