Научна, забавна и туристичка манифестација Аласки сусрети 'Мика и Милутин', 23-24. септембар 2022.

Михаило Петровић, Мика Алас и Милутин Миланковић били су дугогодишњи професори математике на Филозофском факултету Београдског универзитета више од четири деценије. Остали су упамћени не само као врхунски научници и просветитељи, већ и као велики пријатељи.

Удружење Милутин Миланковић, Математички институт САНУ и Друштво  Математичара Србије, који негују традицију двојице великих научника Милутина Миланковића и Михаила Петровића, покренули су иницијативу да се оживи једна лепа традиција коју су неговали чланови у свету познате „Београдске математичке школе“.

„Наши свакодневни састанци у Математичком институту проширени су, бар једанпут месечно, нашим заједничким седељкама и вечерама које, по њиховом иницијатору и аранжеру, Михаилу Петровићу, добише назив - Рибарске вечери", написао је Милутин Миланковић у свом мемоарском делу Успомене, доживљаји и сазнања.

Идеја је да се оживљавање ове традиције реализује организовањем више манифестација које би постале традиционалне. Активностима би се приказали сегменти из живота и научног рада два велика човека, научника, а изнад свега патриота, који су у српском народу запостављени и скоро заборављени. Овогодишња манифестација обухвата научну трибину са предавањима и пројекцијом видео материјала о великанима, изложбу, музичко-сценски програм и рибарско-аласке активности, чијом реализацијом ће се дати својеврстан омаж двојици великана српске науке, изузетних научника, математичара, а надасве великих пријатеља који су обележили српску и светску научну јавност.

Научна, забавна и туристичка манифестација Аласки сусрети „Мика и Милутин“ прилика је да се кроз пригодан научни и културно забавни програм шира јавност упозна са великанима и пружи допринос њиховој популаризацији.

Организатори манифестације су: Скупштина општине Палилула, Асоцијација аласа Србије и Удружење Милутин Миланковић, док су суорганизатори: Центар за културу Влада Дивљан, ПД Еко зона Ада Хуја, Друштво математичара Србије, Математички институт САНУ и Дом ученика средњих школа Милутин Миланковић. Манифестација ће се одржати у Центру за културу Влада Дивљан и на Ада Хуји код Аласког споменика 23. и 24. септембра ове године.


ПРОГРАМ МАНИФЕСТАЦИЈЕ:

Трибина: Великани српске науке Милутин Миланковић и Михаило Петровић, Мика Алас
Центар за културу Влада Дивљан
23. септембар 2022. од 12,00 до 14,00 часова

Учесници
Др Ненад Миленовић, модератор, директор Дома ученика средњих школа Милутин Миланковић
Љубиша Ђуровић, директор Центра за културу Влада Дивљан
Мирослав Ивановић, председник Градске општине Палилула

Излагачи
Професор др Војислав Јелић, Филозофски факултет Београд
Професор др Жарко Мијајловић, Математички институт САНУ
Мр Славко Максимовић, председник Удружења Милутин Миланковић

Пројекција пригодног видео материјала о Мики и Милутину

Изложба: Живот и дело  Милутина Миланковића и Михаила Петровића, Мике Аласа
Дом једриличара, Ада Хуја – шеталиште
12,00 часова
Изложбу ће отворити Радисав Радовић, директор ПД Еко зона Ада Хуја

Сценски и музички приказ манифестације
Ада Хуја – шеталиште код Аласког споменика
12,00 – 14,00 часова

На сценско-музичком делу програма пригодним беседама ће се обратити Мирослав Ивановић, председник Градске општине Палилула, председник Удружења Милутин Миланковић. Познати глумци ће презентовати допринос великана који су мноштвом догађаја осликали време у коме су живели и стварали, а анегдотским догађајима оставили сведочанство њиховог плодног односа и бивствовања. За добру атмосферу побринуће се тамбурашки оркестар Тамбурица 5.

Рибарско-аласке активности, који организује Асоцијација аласа Србије, под руководством Драгана Ристића, обухватају такмичење у припреми рибљих специјалитета уз свечану доделу награда, дружење и дегустацију.


Нажалост није могуће оставити коментар.

Вести и дешавања


Активности на семинарима

све вести