Семинар за рачунарство и примењену математику, 15. јун 2021.

Наредни састанак Семинара биће одржан онлајн у уторак, 15. јуна 2021. са почетком у 14:15 часова.

Предавач: др Александра Брадић-Мартиновић, руководилац Дата центра Србија за друштвене науке, Институт економских наука

Наслов предавања: АРХИВИРАЊЕ И УПРАВЉАЊЕ ПОДАЦИМА У ДРУШТВЕНИМ НАУКАМА – НАЈБОЉА ПРАКСА

Апстракт:
Животни циклус података у научном истраживању подразумева неколико кључних фаза. Иницијална фаза је прикупљање података, који се затим анализирају, а резултати анализе објављују у научним публикацијама. У бројним случајевима животни век података се завршава након публиковања, упркос томе што комплетан животни циклус подразумева архивирање примарних података, њихову дисеминацију и рециклирање, односно поновну употребу.
Затварање циклуса података је посебно важно у друштвеним наукама, имајући у виду да пресек друштвених феномена у одређеном тренутку није могуће репликовати, као што је то случај у техничким и природним наукама. Многе земље су увиделе овај проблем и формирале одговарајуће инфраструктуре које омогућују прикупљање, архивирање и дељење научних података.

Након уводног дела, предавање ће обухватити објашњење појма дигиталних архива података, описа њихових активности, уз посебан фокус на трајно чување - архивирање. Пратећи елементе универзалног алгоритма Отвореног архивског информационог система (OAISOpen Archival Information System) биће објашњене појединости сваке од фаза (прикупљање, дугорочно очување и дисеминација), као и управљање дигиталним архивом, уз посебно истицање значаја контроле квалитета, кроз систем сертификације. Слушаоци ће имати прилике да чују и одреднице законске регулативе која се односи на ову област (Закон о заштити података о личности РС и GDPR у ЕУ).

У последњем делу предавања биће представљена национална инфраструктура

Дата центар Србија у друштвеним наукама, важан истраживачки ресурс који је добро интегрисан у Европски конзорцијум дигиталних архива у друштвеним наукама (CESSDA ERIC).

Линк за приступ предавању:
https://miteam.mi.sanu.ac.rs/asset/YoqHWKALRkRTbK9So


Нажалост није могуће оставити коментар.

Вести и дешавања


Активности на семинарима

све вести