Семинар за рачунарство и примењену математику, 20. октобар 2020.

Наредни састанак Семинара биће одржан у уторак, 20. октобра 2020. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 14:15.

Предавач: Бисера Андрић Гушавац, Лабораторија за операциона истраживања “Јован Петрић”, Факултет организационих наука, Универзитет у Београду

Наслов предавања: ОПТИМИЗАЦИЈА РУТА У ТРЕТИРАЊУ ПОЉОПРИВРЕДНОГ ЗЕМЉИШТА

Апстракт: Предмет приказаног истраживања је третирање пољопривредног земљишта, а проучавани проблем представља специјалну варијанту проблема рутирања возила са више депоа и састоји се у одређивању оптималних рута за дати број авиона који се користе за третирање испарцелисаног пољопривредног земљишта хемикалијама. Комплексност проблема и немогућност егзактног решавања примера већих димензија условили су формулисање специјалне хеуристике чијом применом се добијају се планови обраде - односно скуп рута којима ће авион обрадити све парцеле на једном пољопривредном земљишту. ДЕА метода примењена је за одређивање релативно ефикасних планова и у оквиру једног ефикасног плана обраде одређене су релативно ефикасне руте. Предложени приступи су тестирани на примерима различитих димензија и показало се да се применом ДЕА методе може оценити ефикасност и изабрати планови обраде и руте које ће се користити за третирање пољопривредног земљишта.

Напомена:
Због тренутне епидемиолошке ситуације, максималнан број слушалаца у сали је 10 (укључујући предавача и организаторе семинара). Предавања се могу пратити на даљину преко линка:
https://miteam.mi.sanu.ac.rs/asset/qChPcMcAoji9JH5Dc


Нажалост није могуће оставити коментар.

Вести и дешавања


Активности на семинарима

све вести