Потписан Споразум о научно-истраживачкој сарадњи између Математичког факултета у Београду и Microsoft развојног центра у Србији

Споразум о научно-истраживачкој сарадњи између Microsoft развојног центра у Србији и Математичког факултета Универзитета у Београду је једина сарадња на овако високом нивоу између компаније Мајкрософт и једног факултета у Европи, са изузетком Универзитета у Кембриџу.

Ова сарадња у својој суштини подразумева финансирање научних истраживања за студенте докторских студија. Поред тога, Microsoft развојни центар ће докторантима омогућити да своја истраживања обављају на најсавременијим технологијама, радећи заједно са Microsoft инжењерским развојним тимовима и уз надзор својих академских ментора, професора са Математичког факултета.

Развојни центар ће стипендистима обезбедити и сву неопходну инфраструктуру за успешно развијање и реализовање пројеката, од најсавременије рачунарске опреме до приступа базама података на којима се реализују истраживања, укључујући хардвер за комплексне прорачуне, опрему, софтвер, изворе података, као и експертизу тима Центра.

Додатно, учесници програма имаће могућност да присуствују релевантним научним и истраживачким конференцијама које се баве темама њихових пројеката, као и да посете друге развојне центре Microsofta у свету.

Microsoft развојни центар у Србији је током својих година постојања у нашој земљи постао центар изврсности за најнапредније технологије, које управо овде у Београду, креирају наши инжењери. Развој нових технологија у области вештачке интелигенције, позиционирао нас је међу најуспешније Microsoft развојне центре у свету. Свих ових година настојимо да будемо поуздан партнер образовном систему у нашој земљи и пружимо подршку академској заједници. Овај пројекат представља веома значајан део тих настојања“ – рекао је др Игор Илић, који ради на позицији Chief Data Scientist у Microsoft развојном центру у Србији.

„Математички факултет је једна од најважнијих образовних институција у земљи препознатљива по квалитету математичара и информатичара које школује. Већ деценијама негујемо традицију вештачке интелигенције у истраживачком раду и образовању, а на научним семинарима из ове области на нашем факултету окупљају се колеге са различитих академских институција и из индустрије. Очекујемо да ће кроз овај пројекат доћи до плодоносне размене врхунских инжењерксих пракси и изазовних проблема са једне стране и најмодернијих академских знања и метода са друге.“ – рекао је др Младен Николић, доцент на Математичком факултету.

У првој фази програма, теме на којима ће докторанти радити у Развојном центру биће фокусиране управо на област вештачке интелигенције, која данас пружа многобројне могућности и примену у готово свим областима и индустријама.

Једна од области која ће бити обухваћена пројектом је такозвана апстрактна сумаризација текста, односно препричавање дужих текстова људски разумљивим језиком. Реч је о области која је још увек недовољно проучена, а која би даљим истраживањима и усавршавањем могла имати изузетно широку примену.

Циљ програма је да се из ове сарадње креирају научни радови и истраживања који ће бити публиковани у најеминентнијим научним часописима и представљени на конференцијама и стручним скуповима, што би дугорочно требало да помогне Microsoft развојном центру и Математичком факултету (али и читавом Београдском Универзитету) да се позиционирају као водеће истраживачке институције у области вештачке интелигенције у ширем региону. Додатно, овај програм има за циљ и да подржи даљу модернизацију образовних програма на Математичком факултету.


Нажалост није могуће оставити коментар.

Вести и дешавања


Активности на семинарима

све вести