Семинар за рачунарство и примењену математику, 4. јун 2019.

Наредни састанак Семинара биће одржан у уторак, 4. јуна 2019. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 14:15.

Предавач: Проф.др Александар Кавчић, Карнеги Мелон универзитет, САД

Наслов предавања: ОПТИМАЛНО ЧИТАЊЕ СА МАГНЕТСКОГ ДИСКА

Апстракт:
У овом предавању осврнућемо се на математику која стоји иза методе за оптимално читање записа са магнетског диска. Сама математика је разумљива студентима основних студија математике и техничких факултета, а заснива се на теорији вероватноће. Особеност овог решења је његова свеобухватниост у смислу да је полазна тачка сама физика магнетског записа на диск, а затим се преко математике долази до решења које се може упростити до те мере да се прилично лако имплементира у електронским чиповима (интегрисаним колима). Ова метода је тренутно de-facto стандард у индустрији магнетских меморија, а математички се може доказати да ни једно друго решење не може бити боље, дакле оптимално је. Доказ је директан и произлази из самог извођења крајње формуле.

Биографија предавача:
Александар Кавчић је професор на Универзитету Карнеги Мелон у САД-у. Решио је проблем поузданог читања записа на хард-дисковима. Његово решење је постало индустријски стандард који је омогућио стално повећање капацитета хард-дискова. Предавао је и на Харварду и на Универзитету на Хавајима, његови радови из области обраде сигнала често су цитирани, а пријавио је седам патената. Добитник је IEEE награде за најбољи рад у области процесирања сигнала за меморијске јединице.


Нажалост није могуће оставити коментар.

Вести и дешавања


Активности на семинарима

све вести