Геометрија, образовање и визуализација са применама, 18. април 2019.

Наредни састанак Семинара биће одржан у четвртак, 18. априла 2019. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 17:15.

Предавач: Марко Стошић, Tehnical University of Lisabon, Center for Mathematical Analysis, Geometry, and Dinamical Systems

Наслов предавања: РАЦИОНАЛНИ ЧВОРОВИ, КВИВЕРИ И НЕКИ ОТВОРЕНИ ПРОБЛЕМИ

Апстракт: Кореспондеција између чворова и квивера (quivers) - усмерених графова - је хипотеза мотивисана различитим погледима на квантне инваријанте чворова, укључујући теорију репрезентација, теорију струна, комбинаторику, итд. До сада је ова хипотеза доказана за неколико великих класа чворова, а у овом предавању ћемо посветити посебну пажњу случају рационалних чворова. У овом случају, посебно је интересантно да централни део доказа "прати" класичну, елементарну класификацију рационалних чворова помоћу рационалних бројева и верижних разломака. Иако је кореспонденција чворова и квивера заснована на врло дубоким идејама различитих области, у овом предавању акценат ће бити на директним и експлицитним резултатима, који не захтевају никакво посебно предзнање. Такође, биће предстваљени и неки занимљиви отворени проблеми мотивисани постојећим резултатима.


Нажалост није могуће оставити коментар.

Вести и дешавања


Активности на семинарима

све вести