Семинар из астрономије и астрофизике, 11. децембар 2018.

Наредни састанак Семинара биће одржан у уторак, 11. децембра 2018, у сали 809 Математичког факултета са почетком у 18 часова.

Предавач: Иван Милић, Астрономска опсерваторија у Београду

Наслов предавања: ИНТЕРПРЕТАЦИЈА СПЕКТРОПОЛАМЕТРИЈСКИХ ПОСМАТРАЊА СУНЧЕВЕ АТМОСФЕРЕ

Апстракт: Светлост коју примамо са Сунца пролази кроз Сунчеву атмосферу где процеси апсорпције, емисије и расејања утичу на спектар и поларизацију зрачења. Ови процеси зависе од термодинамичких и магнетних особина плазме, па анализа спектра омогућава дијагностику температуре, магнетног поља и поља брзине у атмосфери Сунца.

У овом предавању биће речи о Земановом ефекту и његовом утицају на поларизацију у спектралним линијама. Прецизније, фокус ће бити на спектралним линијама које су формиране у не-ЛТР апроксимацији. Ове линије су углавном осетљиве на физичке услове у вишим слојевима Сунчеве атмосфере (виша фотосфера и хромосфера). Управо те области су посебно занимљиве због своје динамичности и преноса енергије ка корони. Такође, биће описана спектрополариметријска инверзија, тренутно најдетаљнија метода за анализу посматрања високе просторне и спектралне резолуције. На крају, биће дискутоване могућности савремених метода машинског учења, као што су конволуционе неуронске мреже.


Нажалост није могуће оставити коментар.

Вести и дешавања


Активности на семинарима

све вести