Семинар из астрономије и астрофизике, 13. новембар 2018.

Наредни састанак Семинара биће одржан у уторак, 13. новембра 2018, у сали 809 Математичког факултета са почетком у 18 часова.

Предавач: Ана Чернок, Open University, UK, Royal Ontario Museum, University of Toronto

Наслов предавања: ГЕОЛОГИЈА ДРУГИХ СВЕТОВА - ИСПИТИВАЊЕ МЕТЕОРИТА И СТЕНА СА МЕСЕЦА

Апстракт:
Геологијом углавном подразумевамо испитивање стена, средина и процеса који су везани за планету Земљу. Ова широка област науке у модерно доба врло лако бива интегрисана у опсежни спектар истраживања, па тако сведочимо модерним интердисциплинарним фронтовима који, на пример, истражују живот микроорганизама у земљишту и стенама (биогеохемија), археолошким предметима у вулканским срединама (археогеологија), кристалима у индустријским материјалима (геоматеријали), па све до испитивања објеката у Сунчевом систему (космохемија).

Геологија Сунчевог система је врло развијена и активна област планетарних наука, а ослања се на сазнања из петрологије, геохемије, минералогије, вулканологије, итд. која су стечена испитујући сопствену планету. У овом предавању биће дат осврт на најбројније стене Сунчевог система присутне у лабораторијама - метеорите и стене са Месеца (узоркованих током NASA Apollo мисија). Циљ предавања је да публици представи основна сазнања о овим узорцима, као и да на конкретном примеру из ауторове истраживачке праксе објасни најсавременије аналитичке методе које се користе у овој области модерне геологије. На примеру истраживања акцесорних минерала (нпр. минерал апатит), упознајући његову атомску, кристалну и хемијску структуру, биће речи о исконским питањима о старости Месеца и метеорита, као и пореклу воде у њима.

Кратка биографија предавача: Ана Цернок је истраживач на Open University, Milton Keynes, UK, а крајем новембра ће се придружити тиму при колекцији метеорита Royal Ontario музеја у Торонту. Основне студије из области петрологије и геохемије завршила је на Универзитету у Бечу. Докторске студије из области експерименталне минералогије и кристалографије је завршила на Баварском геолошком институту у Бајројту, у Немачкој.


Нажалост није могуће оставити коментар.

Вести и дешавања


Активности на семинарима

све вести